Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Visaton experience v20 - pytanko
Collapse
X
-
mam wszystko prócz 2szt w130s, chciałem z nich zrezygnować dlatego że nie podoba mi się optycznie kolumna z dwoma średniakami, poza tym obawiam się zbyt dużej intensywności tonów średnich. (co do tego nie jestem pewien bo nie słuchałem tych kolum w oryginalne)
oczywiście nie posiadam też do tego zwrotnic.
najlepszym wyjsciem było by zakupienie 2szt w130s i złożenie oryginalnej zwrotnicy do tego zestawu ale co ja na to poradzę że mi się nie podoba
Skomentuj
-
Patefil
V20 to kolumny o dużej efektywności o dość niskiej impedancji. Ta podana zwrotnica w symulacji daje dość słabe zgranie fazowe głośników.
Jeżeli chciałbyś pozostać przy koncepcji użycia głośników z serii WxxxS można rozważyć opcję zastosowania W170S 4Ohm zamiast dwóch W130S.
Skomentuj
-
Patefil
Ta zwrotnica z 2000r. daje w symulacji podobne wyniki.
Skoro nie chcesz robić V20 to nie ma co się nimi zajmować. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, masz:
4 x W200S + 2 x W130S + 2 x G25. Rezygnacja z jednego W130S spowoduje powiększenie dziury w średnich tonach z powodu niewystarczającej efektywności tego głośnika, dlatego potrzeby jest głośnik, który sprosta efektywności sekcji basowej.Last edited by Patefil; 15.10.2018, 19:53.
Skomentuj
-
tak dokładnie taki zestaw.
chciałem zrezygnować z 1 średniaka z 2 powodów. 1 estetyczny - poprostu mi sie tak nie podoba.
2. obawiam sie zbyt dużej ilości tonów średnich za którymi nie do końca przepadam
wiem ze najlepiej by było pozostawić tak jak w oryginale. ale nie chce robić czystego klonaLast edited by kamar; 15.10.2018, 20:06.
Skomentuj
-
Ale tak wprost, na końcu robienia konstrukcji to nie ilość głośników średniotonowych wpływa na to ile jest średnich tonów a to jak jest zaprojektowana zwrotnica.
Nie możesz zrobić tak, że nie założysz jednego głośnika, filtry Ci się rozjadą.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Patefil
Teoretycznie możliwe byłoby stworzenie takiego układu z trochę mniejszą efektywnością na średnich tonach.
To symulacja układu trochę zmienionej zwrotnicy z 1 postu w V20 bez górnego średniaka.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kamar Zobacz postamam altusy 110.
Skomentuj
-
Wracam to tematu i za radami bardziej doświadczonych kolegów z forum, postanowiłem nie zmieniać oryginalnej konstrukcji V20, budy już mam prawie gotowe w weekend zabieram się za oklejanie fornirem.
Proszę o rady odnośnie zwrotnicy (jako że z tym elementem mam najmniej doświadczenia), zamówić i polutować elementy potrafię
1- gdzie zamówić elementy : grelton, polink czy może gdzieś indziej zamawiacie.
2- odnośnie elementów : czy muszę się trzymać dokładnie tych co są w projekcie w pierwszym poście czy mogę zakupić coś innego np: MKT zamienić na MKP lub zastosować lepszej jakości cewki (oczywiście o tych samych parametrach) aha i czy przy tych głośnikach ma to sens ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kamar Zobacz postagdzie zamówić elementy : grelton, polink czy może gdzieś indziej zamawiacie.
Zamieszczone przez kamar Zobacz postaodnośnie elementów : czy muszę się trzymać dokładnie tych co są w projekcie w pierwszym poście czy mogę zakupić coś innego np: MKT zamienić na MKP lub zastosować lepszej jakości cewki
Zamieszczone przez kamar Zobacz postaaha i czy przy tych głośnikach ma to sens ?
Musisz najpierw podać dokładnie co na co chcesz zmienić.
Skomentuj
-
w sumie to tak:
1- cewek innych niż te oryginalne visatona o gr.drutu 0,6 i 1,3 nie znalazłem (a nie wiem czy mogę zastosować inny) więc pozostaną oryginalne.
2- rezystory w oryginalnej są ceramiczne, czy lepiej zamienić na metalizowane?
3- i głównie chodzi o kondensatory, jakie tu mogę zastosować żeby były w najlepszej jakości i cenie w stosunku do tych głośników ?
Skomentuj
Skomentuj