Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton experience v20 - pytanko

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton experience v20 - pytanko

Zamierzam wykonać kolumny z wykorzystaniem głośników oraz zwrotnicy kolumn experience v20.

Problem w tym że zamierzam użyć tylko jeden głośnik w130s na kolumnę.

Czy mocno to wpłynie na dzwięk jeśli pozostawię zwrotnice w oryginale, ewentualnie czy da radę ją zmodyfikować bez pomiarów?

Last edited by tomekk_; 13.10.2018, 13:36.

Skomentuj

hehe dobre

Skomentuj

a wracając do tematu, co będzie większym złem:
        zastosować tą zwrotnice co podałem (z pominięciem jednego głośnika w130s) czy zastosować uniwersalną zwrotnicę trójdrożną typu np.Janbo

Skomentuj

Oba będą fatalne. Napisz jak konkretnie wygląda sytuacja, co masz, czego nie masz, itd. Coś się może poradzi.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

mam wszystko prócz 2szt w130s, chciałem z nich zrezygnować dlatego że nie podoba mi się optycznie kolumna z dwoma średniakami , poza tym obawiam się zbyt dużej intensywności tonów średnich. (co do tego nie jestem pewien bo nie słuchałem tych kolum w oryginalne)

oczywiście nie posiadam też do tego zwrotnic.
            najlepszym wyjsciem było by zakupienie 2szt w130s i złożenie oryginalnej zwrotnicy do tego zestawu ale co ja na to poradzę że mi się nie podoba

Skomentuj

V20 to kolumny o dużej efektywności o dość niskiej impedancji. Ta podana zwrotnica w symulacji daje dość słabe zgranie fazowe głośników.

Jeżeli chciałbyś pozostać przy koncepcji użycia głośników z serii WxxxS można rozważyć opcję zastosowania W170S 4Ohm zamiast dwóch W130S.

Skomentuj

Zwrotnica którą podałem w pierwszym poście znalazłem na stronie niemieckiej visatona
                na stronie angielskiej znalazłem taką:

Skomentuj

Ta zwrotnica z 2000r. daje w symulacji podobne wyniki.

Skoro nie chcesz robić V20 to nie ma co się nimi zajmować. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, masz:
                  4 x W200S + 2 x W130S + 2 x G25. Rezygnacja z jednego W130S spowoduje powiększenie dziury w średnich tonach z powodu niewystarczającej efektywności tego głośnika, dlatego potrzeby jest głośnik, który sprosta efektywności sekcji basowej.
                  Last edited by Patefil; 15.10.2018, 19:53.

Skomentuj

tak dokładnie taki zestaw.
                    chciałem zrezygnować z 1 średniaka z 2 powodów. 1 estetyczny - poprostu mi sie tak nie podoba.
                    2. obawiam sie zbyt dużej ilości tonów średnich za którymi nie do końca przepadam

wiem ze najlepiej by było pozostawić tak jak w oryginale. ale nie chce robić czystego klona
                    Last edited by kamar; 15.10.2018, 20:06.

Skomentuj

Ale tak wprost, na końcu robienia konstrukcji to nie ilość głośników średniotonowych wpływa na to ile jest średnich tonów a to jak jest zaprojektowana zwrotnica.
                      Nie możesz zrobić tak, że nie założysz jednego głośnika, filtry Ci się rozjadą.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Teoretycznie możliwe byłoby stworzenie takiego układu z trochę mniejszą efektywnością na średnich tonach.

To symulacja układu trochę zmienionej zwrotnicy z 1 postu w V20 bez górnego średniaka.

Skomentuj

tomekk jeszcze chwila i sie okaże że "da się"

Skomentuj

Pewnie by się dało, ale trzeba by to pomierzyć i zrobić nową zwrotnicę.

- - - - - aktualizacja - - - - -

… sprzedać głośniki i kupić Altusy. :lol:

Skomentuj

mam altusy 110

Skomentuj

Zamieszczone przez kamar Zobacz posta
                                mam altusy 110
                                w takim razie nie dziwię się że nie lubisz średnich tonów. Posłuchasz jakiś lepszej jakości a nie takich jak z radyjka kuchennego to polubisz średnicę .

Skomentuj

z całym szacunkiem ale to co posiadam i to co lubię nie jest tematem forum lecz moją prywatną sprawą wiec nie powinno Cię interesować.

Trzymajmy się tematu.

Skomentuj

Wracam to tematu i za radami bardziej doświadczonych kolegów z forum, postanowiłem nie zmieniać oryginalnej konstrukcji V20, budy już mam prawie gotowe w weekend zabieram się za oklejanie fornirem.

Proszę o rady odnośnie zwrotnicy (jako że z tym elementem mam najmniej doświadczenia), zamówić i polutować elementy potrafię

1- gdzie zamówić elementy : grelton, polink czy może gdzieś indziej zamawiacie.
                                    2- odnośnie elementów : czy muszę się trzymać dokładnie tych co są w projekcie w pierwszym poście czy mogę zakupić coś innego np: MKT zamienić na MKP lub zastosować lepszej jakości cewki (oczywiście o tych samych parametrach) aha i czy przy tych głośnikach ma to sens ?

Skomentuj

gdzie zamówić elementy : grelton, polink czy może gdzieś indziej zamawiacie.
                                      Polink.

odnośnie elementów : czy muszę się trzymać dokładnie tych co są w projekcie w pierwszym poście czy mogę zakupić coś innego np: MKT zamienić na MKP lub zastosować lepszej jakości cewki
                                      Możesz.

aha i czy przy tych głośnikach ma to sens ?
                                      Na schemacie nie widać jakie dokładnie to elementy zwrotnic.
                                      Musisz najpierw podać dokładnie co na co chcesz zmienić.

Skomentuj

w sumie to tak:
                                        1- cewek innych niż te oryginalne visatona o gr.drutu 0,6 i 1,3 nie znalazłem (a nie wiem czy mogę zastosować inny) więc pozostaną oryginalne.
                                        2- rezystory w oryginalnej są ceramiczne, czy lepiej zamienić na metalizowane?
                                        3- i głównie chodzi o kondensatory, jakie tu mogę zastosować żeby były w najlepszej jakości i cenie w stosunku do tych głośników ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X