Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton experience v20 - pytanko

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kamar Zobacz posta
    głównie chodzi o kondensatory, jakie tu mogę zastosować żeby były w najlepszej jakości i cenie w stosunku do tych głośników ?
    Czarne Jantzeny, a na wysokie mogą być niebieskie.
    Droższych nie ma sensu.

Skomentuj

rozumie że czarne masz na mysli cross cap.
      sekcja średnia i wysoka nie ma problemu, cena w miarę rozsądna.
      Mam jednak problem z basowymi tam jest ELKO 150uf,- jentzen Elko występują tylko do 100uf, i są w miare tanie.
      Znalazłem te czarne cross cap 150uf ale cena 130 za szt. mnie zbiła

Skomentuj

Złóż z równoległych.

Skomentuj

czyli dać równolegle 68 i 82 ?

Skomentuj

Nie.
            Na bas dajesz elektrolit za parę zł.
            Nie opłaca się dawać w to miejsce (i przy tych głośnikach) kondensatora foliowego.

Reszta kondensatorów muszą być foliowe aby to grało.
            Tutaj masz chyba najtaniej: http://www.sklep.monster.pl/produkty...c-mant,3,40236

Skomentuj

uff ulżyło hehe dzieki, działam dalej

Skomentuj

Jestem po fornirowaniu, robiłem to drugi raz w życiu i z efektu jestem zadowolony.

Teraz będę chciał to zabejcować, myślę nad hebanem i polakierować.

I tu pytanie jaki dobry lakier możecie polecić, będę go nanosił pędzlem lub wałkiem, nie mam możliwości natryskowo.

Skomentuj

Zanim skleisz, nie zapomnij o : http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htm

Skomentuj

a to dobrze że mi powiedziałeś bo nawet o tym nie myslałem :)

rozumię że takie ścięcie dotyczy tylko głośników basowych, srednica i sopran może zostać ?
                    Last edited by kamar; 27.11.2018, 13:03.

Skomentuj

Dotyczy to kazdego glosnika z otwartym koszem, czyli w Twoim przypadku wszyskich poza tweeterami.

Skomentuj

Właśnie tego szukałem. Bardzo szybko rozwiązał problem, który miałem.
                        geometry dash

Skomentuj

Stoję przed kolejnym dylematem i proszę o radę:

Czy front przykleić na stałe czy skręcić np.na śruby i motylki ?

Plusy sklejenia, pełna zwarta konstrukcja, bez prześwitów itp, minus taki że już raczej nie rozkleję.
                          Plusy skręcenia, zawsze mogę rozkręcić zmienić skaj pomalować itp, minus nie wiem czy dojdzie idealnie równo i że nie będzie stanowić zwartej konstrukcji.

może ktoś podpowie?

Skomentuj

Moje zdanie kleić inaczej zawsze może coś "dzwonić"

Skomentuj

wracam do tematu, miałem chwilową przerwę.
                              zakupiłem wszystkie podzespoły do zwrotnicy ale nigdy nie miałem okazji jej składać.
                              ułożyłem wszystko według schematu z pierwszego posta, ale nie wiem czy jest to poprawnie,
                              proszę o pomoc zanim to polutuje, wszystko będzie przyczepione na płytce z mdf.
                              gdyby mi ktoś to rozrysował jak dla 10latka to byłbym bardzo wdzięczny :) :)

Skomentuj

Miejsce elementów jest poprawne, tak jak na schemacie.
                                Cewki natomiast ułóż tak aby ich osie się nie krzyżowały:

Plus i minus na wejściu łączysz ze sobą tak jak na schemacie.
                                Dalej an wyjściu to już podłączasz głośniki.
                                Schemat jest bardzo czytelny, nie da rady się pomylić.

Skomentuj

tak jak teraz :

Skomentuj

Może być.

Skomentuj

zwrotnica poskladana czy może ktos sprawdzić czy jest Ok.
                                      czy ma jakieś znaczenie od ktorej strony lutujemy cewkę.

Skomentuj

Dobrze jest.

Skomentuj

Projekt skończony już jakiś czas temu, nie miałem czasu podziękować tym którzy służyli radą więc teraz dziękuję.
                                          Zrobiłem na szybko fotkę telefonem jak wyszło, sorry za jakość.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X