Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zabawy z SB Acoustics Satori MR16P-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zabawy z SB Acoustics Satori MR16P-4

Pierwsze pytanko to jaką moc RMS może przyjąć MR16P-4 cięty filtrem pasywnym 1 rzędu przy 300Hz w obudowie 3L

Możesz zrobić symulacje takiego wariantu.

Skomentuj

Nie na temat...
      Zamieszczone przez Oliver Zobacz posta
      jaką moc RMS może przyjąć
      Zapytam z ciekawości, do czego Tobie to potrzebne?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Możesz zrobić symulacje takiego wariantu.
        Próbowałem i nie wyszło. Doczytałem też że program może się mylić z wynikami.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Nie na temat...

Zapytam z ciekawości, do czego Tobie to potrzebne?
        Mam taki głośniczek i na początek będzie grał jako szerokopasmowy zabezpieczony od dołu kondensatorem zamiast głośników w telewizorze. Te w telewizorze są bardzo małe a na dodatek są zamontowane z tyłu telewizora. Głośno nie musi grać to nic mu się nie stanie a ja posłucham jak jest wyraźny. W efekcie końcowym kondensator zostanie zabrany i będzie zwrotnica aktywna, a głośnik trafi do zespołu głośników, każdy w oddzielnej obudowie jak w Wilson Audio by łatwiej dopracować zgranie fazowe. Za 3 dni może uda się posklejać obudowy pod Satorii, wrzucę pomiary SW. Będzie można zobaczyć jakie błędy popełniłem na samym początku :)

Skomentuj

Ze względu na awarię nie mogłem dokonać pomiaru Satoriii nie mam jak tego naprawić bo brak czasu. Mogę jedynie myśleć co dokupić na wysokie tony. Naprawa sprzętu jest przewidziana za ponad miesiąc. Na szczęście wyniki pomiarów są na internecie https://www.audioxpress.com/article/...m-sb-acoustics . Myślałem się zmieścić w kwocie 300zł. Propozycje :
          SS d2608_913000 ( cena ponad 320zł i jest wytrzymały mocowo )
          Seas h1212_27tbfc_g
          SS R2604-833000
          sb-acoustic-tw29rn-b-4 ( cena prawie 500zł )
          Jestem otwarty na inne propozycje :)

Zapomniałem dodać że zdecydowałem by aktywna zwrotnica była tylko dla satorii jakieś 200Hz , podział na wysokich pasywnie. Problemu z fazą nie będzie bo wysokotonowy będzie oddzielnie zamocowany w miejscu zgodnym fazowo.
          Last edited by Oliver; 09.11.2018, 07:22.

Skomentuj

Pierwsze zdjęcie skręconej na 20 konfirmatów obudowy, sklejonej od środka . Tak było najprościej zrobić . Pewnie mnie zjecie za nie wpuszczone płyty. mam zamiar wypchać to watoliną T25 , wygląda na dziadostwo. Mam jeszcze piankę. To od głośnika dam piankę a dalej watolinę. Głośnik jest średnoitonowy. Ciekawe co wyjdzie :)
            [IMG][/url][/IMG]

Skomentuj

Obrazki bez zwrotnicy i ze zwrotnicą. Od dołu 12dB ale nie o to chodzi. Pytanie czy na górze może być pierwszy rząd cewka 200mH. Wychodzi najrówniejsza charka tylko jest problem z pikiem przy 6kHz. Można to tak zostawić ? Zależy mi na jak najmniejszej stracie SPL . Przy innych konfiguracjach na górze 2 rzędu, SPL wychodzi tragicznie. Proszę nie zwracać uwagi na spl między obrazkami bo to są dwa pomiary oddzielone dniem czasu.
              [IMG][/IMG]
              [IMG][/IMG]

Może dać układ rezonansowy na 6kHz ? tylko to pogorszy jakość

Zrobiłem jeszcze pomiar dla 2 rzędu na górze. Cięcie jakieś 5kHz , 300mH , 3,3uF . Chyba nie jest źle ?

[IMG][/IMG]
              Last edited by Oliver; 29.11.2018, 21:10.

Skomentuj

Ta sama zwrotnica z korektorem fazy, może tak zostać ?
                [IMG][/IMG]
                trochę zle milihenery napisałem , powinno być 0,3mH :lol:
                Last edited by Oliver; 29.11.2018, 21:54.

Skomentuj

dokleiłem wysokie tony. Głośnik miał 3,43ohm . Filtr 12dB rezystor 3,3ohm 0,18mH 3,6uF. Cięcie książkowo to 6,4kHz. Fazy pasują przy wpuszczeniu głośnika 5mm , to jest na równo z obudową. oczywiście kable +/- zamienione

pomiar razem z odległości 70cm

Ile błędów popełniłem ? :)
                  Last edited by Oliver; 30.11.2018, 19:52.

Skomentuj

Musiałem poprawić swoją konstrukcje.

Teraz głośnik wysokotonowy nie może być wpuszczony w obudowę bo się fazy zaczęły znosić. Musi być przykręcony na zewnątrz.
                    Jeszcze nie wiem co zrobić z dołem, nie mam głośnika. Kondensator 86uF z cewką 5mH będą tymczasowo. Może być podział aktywny ~200Hz. Zestaw konstruuje pod amlituner

Skomentuj

Zamieszczone przez Oliver Zobacz posta
                      Fazy pasują przy wpuszczeniu głośnika 5mm , to jest na równo z obudową.
                      Czy przesunięcie głośnika o 5mm , daje Ci aż tak duże przesunięcie fazowe?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                        Czy przesunięcie głośnika o 5mm , daje Ci aż tak duże przesunięcie fazowe?
                        obrazki dla ustawień głośnika wysokotonowego , -10mm , -5mm , 0mm , +5mm , +10mm , pomiar z odległości 70cm
                        mikrofon wyśrodkowałem między głośników. tak aby odległość do mikrofonu do obu głośników była identyczna.

Skomentuj

A w jaki sposób zmieniasz pozycję tweetera?

Skomentuj

odwróciłem do góry nogami obudowę z średniotonowym. dorobiłem makietę pod wysokotonowy tak że symuluje jakby był w tej obudowie i mogę ją przesuwać. Kątownik w kształcie L . Chciałem sprawdzić fazy i sprawdziłem , pewnie po zamontowaniu w obudowie i tak będzie trzeba coś poprawiać . Jestem na to przygotowany :)

Skomentuj

Zaryzykowałem i zbliżyłem wysokotonowy bliżej jak założyłem na początku. Poskładałem do kupy i pomierzyłem całość. Charka w miarę równa. Odsłuchałem dialogi z kabaretów i wcale nie słychać że grają głośniki, dźwięk jakby pochodził z telewizora. Głośniki jak dla mnie wyraźne . Teraz będą czekały na basy :)

Skomentuj

Jeszcze pomiar średniaka z bliska z założoną zwrotnicą i impedancji całej konstrukcji

Nie chcę już rozbierać na nowo ale filtr był policzony na 250Hz, Głośnik miał tam 3,7ohm . Na pomiarze z bliska widać bardziej załamanie przy 150Hz choć spadek 6dB do max SPL jest przy 250Hz. Moim zdaniem będzie lepiej wywalić zwrotnicę pasywną 250Hz i zamienić na aktywną . Ktoś coś napisze ?

Skomentuj

Taką poradę dam tobie.
                                  Skasuj ten program. I zapomnij o nim.
                                  Zainteresuj się Vituix i Arta.
                                  SW był fajnym programem ale 10 lat temu.
                                  Niestety nie jest rozwijany i ma parę brakujących istotnych funkcji.

Poczytaj wpisy pogromcy mitów jak się mierzy arta. Równa do pomiaru referencyjnego offset.
                                  Potem wpisuj ile woofer jest niżej od tweetera. Spróbuj mierzyć na wysokości tweetera.
                                  Następnie projektuj zwrotnice nie dla 1m a dla miejsca odsłuchowego 2-3m.
                                  Życzę sukcesów.
                                  P.s. obadaj manuale od arta, do vituix są filmiki na Youtube.
                                  Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                  Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                                    Spróbuj mierzyć na wysokości tweetera.
                                    Następnie projektuj zwrotnice nie dla 1m a dla miejsca odsłuchowego 2-3m.
                                    Życzę sukcesów.
                                    P.s. obadaj manuale od arta, do vituix są filmiki na Youtube.
                                    Poszukajmy problemu :)
                                    Przy odsłuchu z odległości 3m wysokość mikrofonu na jakiej powinno się go ustawić jest mniej ważna , najlepiej jak piszesz na wysokości wysokotonówki. Ja ze względu na wymiary pomieszczenia musiałem zmniejszyć tą odległość i nie mam zamiaru budować hangaru by pomierzyć jedną czy dwie kolumny :lol: . Teraz geometria. W mojej konstrukcji odległość między wysokotonowym i średniakiem wynosi 13cm. połowa to 6,5cm. zakładając że oba głośniki są zgodne w fazie to ustawiając właśnie na tej wysokości mikrofon mam pewne że droga do przebycia od jednego i drugiego głośnika jest taka sama. Gdybym ustawił mikrofon jak piszesz dokładnie na wysokości wysokotonówki to odległość od niego do mikrofonu byłaby 70cm a do średniotonowego 71,2cm . Ciśnienie akustyczne przy podziale 6kHz gdzie jeszcze grają oba głośniki jest takie same. Prędkość dźwięku to 344m/s . Długość fali 6kHz to 5,73cm. Różnica odległości 1,2cm między głośnikami daje 75 stopni w fazie. Dlatego na obrazkach wyżej były takie zapaście jak przesuwałem o 1cm. Gdyby podział był oktawę niżej to problem byłby tylko 30 stopni w fazie i pewnie byłby ledwie zauważalny. Wiem że wmówiło się sobie iż głośnik wysokotonowy jest kierunkowy ale przejrzyj pliki pdf głośników średniotonowych , Zobaczysz że przy 5-6kHz średniaki są bardziej kierunkowe.
                                    Tak uzasadniam swój pomiar.

Skomentuj

Nie znam się na materiałach. Muszę wybrać tkaninę na maskownicę do moich kolumienek. Nie wiem czym się kierować. Jaka gramatura i jaka nazwa ? Te dedykowane do audio są drogie i wydaje mi się że to wszystko naciąganie klienta jak z tematem kable i podstawki.

Skomentuj

Chyba podejmę się ryzyka zbudowania LT strojonej 40Hz do zbudowanej nadstawki satori ze zwrotnicą pasywną 250Hz. Niskie tony uzupełnię aktywnie LT 20Hz . Szukam teraz głośniczka 8-10" do LT tak by charakterystyka wypadkowa była ~92dB. Nie wiem tylko o ile można spowolnić prędkość dźwięku tłumieniem, od tego zależy długość linni.
                                        Last edited by Oliver; 19.12.2018, 08:23.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X