Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zabawy z SB Acoustics Satori MR16P-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Oliver Zobacz posta
    Poszukajmy problemu :)
    Przy odsłuchu z odległości 3m wysokość mikrofonu na jakiej powinno się go ustawić jest mniej ważna , najlepiej jak piszesz na wysokości wysokotonówki. Ja ze względu na wymiary pomieszczenia musiałem zmniejszyć tą odległość i nie mam zamiaru budować hangaru by pomierzyć jedną czy dwie kolumny [emoji38] . Teraz geometria. W mojej konstrukcji odległość między wysokotonowym i średniakiem wynosi 13cm. połowa to 6,5cm. zakładając że oba głośniki są zgodne w fazie to ustawiając właśnie na tej wysokości mikrofon mam pewne że droga do przebycia od jednego i drugiego głośnika jest taka sama. Gdybym ustawił mikrofon jak piszesz dokładnie na wysokości wysokotonówki to odległość od niego do mikrofonu byłaby 70cm a do średniotonowego 71,2cm . Ciśnienie akustyczne przy podziale 6kHz gdzie jeszcze grają oba głośniki jest takie same. Prędkość dźwięku to 344m/s . Długość fali 6kHz to 5,73cm. Różnica odległości 1,2cm między głośnikami daje 75 stopni w fazie. Dlatego na obrazkach wyżej były takie zapaście jak przesuwałem o 1cm. Gdyby podział był oktawę niżej to problem byłby tylko 30 stopni w fazie i pewnie byłby ledwie zauważalny. Wiem że wmówiło się sobie iż głośnik wysokotonowy jest kierunkowy ale przejrzyj pliki pdf głośników średniotonowych , Zobaczysz że przy 5-6kHz średniaki są bardziej kierunkowe.
    Tak uzasadniam swój pomiar.
    Zamiast sobie coś uzasadniać poczytaj. Bo z 3m nie zmierzysz w pomieszczeniu.

I 20hz w małym pomieszczeniu dobre. Zobacz ile wynosi fala dla 20hz.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Chyba podejmę się ryzyka zbudowania LT strojonej 40Hz do zbudowanej nadstawki satori ze zwrotnicą pasywną 250Hz. Niskie tony uzupełnię aktywnie LT 20Hz . Szukam teraz głośniczka 8-10" do LT tak by charakterystyka wypadkowa była ~92dB. Nie wiem tylko o ile można spowolnić prędkość dźwięku tłumieniem, od tego zależy długość linni.
      SB Acoustics SB29NRX75-6 10" , może by pasował, jak myślicie ? Potrafi ktoś zrobić symulację ?

Skomentuj

Przy tych głośnikach zrób podział w zakresie 2-2.5kHz a nie 4-5 . MR16 to bardzo dobry głośnik ale bez przesady, tak wysokie podziały to nie dla niego. W zasadzie większość głośników średnotonowych nie powinna być tak wysoko ciągnięta. Dobrą zasada jest posiadanie przynajmniej jeszcze jednej oktawy poprawnej pracy głośnika od punktu podziału. Czyli jak mamy elegancko do 5kHz, zrób podział nie dalej jak na 2.5khz.

MR16 jest bardzo "czysty" do ok 5khz. Potem masz dwa piki rezonansowe które może na wykresie SPL nie wyglądają groźnie ale w wodospadzie ciągną się niemiłosiernie. Dlatego dawanie wysokiego podziału to kiepski pomysł. Wycinanie tego pułapka ma oczywiście pewien sens ale to i tak nie zwalnia z tego, że trzeba dać podział odpowiednio nisko. W zasadzie danie pułapki automatycznie ustawi Ci podział niżej.

SB Acoustics SB29NRX75-6 10" , może by pasował, jak myślicie ? Potrafi ktoś zrobić symulację ?
        Będzie pasować. Bardzo ciekawy głośnik, ma świetne rozciągnięcie basu z całkiem niedużej obudowy. Nadaje się też do OZ. Robiłem kiedyś na nim dwa projekty własnie z Satori 16 na średnich ale nie z MR tylko z MW. Wtedy jeszcze nie było MR w sprzedaży.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
          Przy tych głośnikach zrób podział w zakresie 2-2.5kHz a nie 4-5 . MR16 to bardzo dobry głośnik ale bez przesady, tak wysokie podziały to nie dla niego. W zasadzie większość głośników średnotonowych nie powinna być tak wysoko ciągnięta. Dobrą zasada jest posiadanie przynajmniej jeszcze jednej oktawy poprawnej pracy głośnika od punktu podziału. Czyli jak mamy elegancko do 5kHz, zrób podział nie dalej jak na 2.5khz.
          Spróbuję , może się uda przerobić na 2,5kHz

Teraz symulacja sb-acoustics-sb29nrx75-6-10

4m to chyba za dużo z wytłumieniem. Błądzę w tych tabelach.
          Last edited by Oliver; 21.12.2018, 00:51.

Skomentuj

Spróbuję , może się uda.

Przejdź w 21 wiek i zainstaluj VituixCad do zwrotnic
            A do TL też są programy.
            Last edited by kondrax; 21.12.2018, 00:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
              Przejdź w 21 wiek i zainstaluj VituixCad do zwrotnic
              A do TL też są programy.
              Pokaż symulację mego głośnika w TL w programie z 21 wieku. Chętnie bym zobaczył jak powinienem zrobić. Sam nie potrafię symulować.
              Chyba nie wydaje ci się że przez ten cały czas nie wpadłem na pomysł by poszukać w google programu do TL albo do zwrotnic ?
              A tak w nawiasie to chcę poznać od podstaw obliczanie obudów głośnikowych, i dla mnie ważniejsze są doświadczenia ludzi którzy zjedli na tym zęby jak tylko podany wynik przez komputer.

Skomentuj

Pokaż symulację mego głośnika w TL w programie z 21 wieku. Chętnie bym zobaczył jak powinienem zrobić. Sam nie potrafię symulować.
                Chyba nie wydaje ci się że przez ten cały czas nie wpadłem na pomysł by poszukać w google programu do TL albo do zwrotnic ?
                A tak w nawiasie to chcę poznać od podstaw obliczanie obudów głośnikowych, i dla mnie ważniejsze są doświadczenia ludzi którzy zjedli na tym zęby jak tylko podany wynik przez komputer.
                Ja nie umiem i nie biorę się za TL, bo nie mam zaplecza stolarskiego, w obecnym miejscu zamieszkania, jak u rodziców. A TL raczej wymaga prototypów.

Za to rozmawiałem z Pogromcą i on używa Hornstep i Leonard Audio.
                Jest jeszcze jakiś trzeci na Full wypasie ale płatny.
                Zresztą te całe symulację o kant tyłka zrobić do póki się nie ma T/S zamierzonych prawidłowo. Bo bazowanie na pdf producentów mija się z celem.
                Last edited by kondrax; 21.12.2018, 08:02.

Skomentuj

Ten akrusz kalkulacyjny ma Ci pokazac punkt wyjsciowy do dalszej symulacji. Czasami obliczy obudowe bardzo dokladnie, a czasami tak sobie. Obliczenia oparte sa o tabele kalkulacyjne MJK, ale jak napisalem, to jest tylko wstep.

Dales symulacje tunelu ze stalym przekrojem, wiec nic dziwnego, ze tunel wyszedl tak dlugi, bo Fs glosnika jest bardzo niskie. Ponizej pol arkusza masz kilka tipow, ktorych radzilbym sie trzymac. Takich tuneli o stalym przekroju prawie sie juz nie stosuje, bardzo rzadko. Dlugosc tunelu mozna znacznie skrocic stosujac tunele zwezajace sie. Tylko tutaj jedna uwaga. To ze taper daje krotsze tunele, nie oznacza, ze obudowa bedzie mniejsza. Jesli glosnik wymaga pojemnosci zalozmy 50 litrow, to tego nie da sie zmienic, pojemnosci zawsze bedzie taka sama, tylko dlugosc tunelu bedzie sie zmieniac w zaleznosci od jego ksztaltu. Wszystko to jest opisane w pdf na stronach jakie Ci podalem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Dales symulacje tunelu ze stalym przekrojem, wiec nic dziwnego, ze tunel wyszedl tak dlugi, bo Fs glosnika jest bardzo niskie. Ponizej pol arkusza masz kilka tipow, ktorych radzilbym sie trzymac. Takich tuneli o stalym przekroju prawie sie juz nie stosuje, bardzo rzadko. Dlugosc tunelu mozna znacznie skrocic stosujac tunele zwezajace sie. Tylko tutaj jedna uwaga. To ze taper daje krotsze tunele, nie oznacza, ze obudowa bedzie mniejsza. Jesli glosnik wymaga pojemnosci zalozmy 50 litrow, to tego nie da sie zmienic, pojemnosci zawsze bedzie taka sama, tylko dlugosc tunelu bedzie sie zmieniac w zaleznosci od jego ksztaltu. Wszystko to jest opisane w pdf na stronach jakie Ci podalem.
                    Zmieniłem SL/S0 na 0,5 . Długość tunelu spadła do 3,5m. Skuteczność wypadkowa spadła o 2dB w symulatorze. Teraz dodając wytłumienie pewnie będzie trzeba znikomo zwiększyć SL i S0 dla poprawnego przepływu powietrza. A długość jeszcze skrócić tylko o ile ?
                    Sd=312 , So=423 , SL=212

212/312=0,67 i takie proporcje się często stosuje.
                    423/312=1,35 tu nie wiem , zawsze piszą o 2xSd

A link nadal przerabiam :) Tylko nie zawsze mam czas

Skomentuj

zawsze piszą o 2xSd
                      Nie ma zadnego prawidła. Taper moze miec nawet 20:1 jesli glosnik przymie na siebie przewidywana moc, a turbulencje wyjscia tunelu beda zachowane w optimum wartosci. Do tego jest potrzebna dokladna symulacja, a nie mity i legendy z mchu i paproci.

Skomentuj

Nie zapadła decyzja o głośniku niskotonowym Sb-acoustics-sb29nrx75-6-10.Na forum wspomniano o STX W27.400.8.MC do TL. Wydaje mi się że Seas e0046_w26fx002 ma podobne parametry.Wykonałem kilka symulacji. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to group delay. Seas miał dużo niższe od STX. Co myślicie o Seasie do TL ? Symulacje na zdjęciach są tylko z głośnikiem Seas w dwóch różnych obudowach. Jedno zdjęcie dotyczy Stx-a z impulsem dla porównania.

Skomentuj

Zapomniałem dopisać że jeszcze chodzi mi po głowie Beyma 10LW30N. Ma dobry napęd. Boję się że qts jest zbyt niskie. Xmax też słabiutko. To jedyny 10" głośnik z niższym fs jaki znalazłem.

Skomentuj

Nie radze korzystac z tego programu, jest mniej dokladny niz Hornresp lub arkusze MJK. Mozna w nim budowac ciekawe patenty, bo ma bardzo fajne GUI, ale symulacja ( szczegolnie z wytlumieniem ) troche odbiega od dokladnosci.

Skomentuj

Tu jest gotowy projekt w LT z Seasem W26FX002 . To chyba pasuje do TL
                              http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-NEXT.htm
                              Szukam jeszcze projektu z Beymą 10LW30N. Ciekawe czy znajdę w LT
                              Last edited by Oliver; 30.12.2018, 22:39.

Skomentuj

Beymą 10LW30N
                                fs 55hz i qts 0.29 nie wróży nic dobrego.

Skomentuj

Zrobiłem wstępne pomiary obudowy z Seasem. Tunel pod końcem ma 290cm^2 a sam wylot 150cm^2. Hornresp będzie to symulował poprawnie ? Szablon Kinga wstępnie podaje 3 razy więcej na wlocie jak i na wylocie. Zgaduję że przyczyną zmniejszenia S tunelu jest group delay , symulacje wyżej. Na rosyjskim forum znalazłem informację że napęd jest jeszcze za słaby by popchnąć taką masę powietrza w tunelu. I znowu stoję w martwym punkcie.

Skomentuj

Zgaduję że przyczyną zmniejszenia S tunelu jest group delay , symulacje wyżej.
                                    Ja zgaduje, że Troels zrobił te obudowy trochę na przysłowiową pałę.

Na rosyjskim forum znalazłem informację że napęd jest jeszcze za słaby by popchnąć taką masę powietrza w tunelu.
                                    Czego to ruscy nie wymyślą...

Skomentuj

To mają być dwie oddzielne linie? Skręć testową obudowę i zobacz co z tego wyjdzie. Z tych rysunków już nic więcej nie wydumasz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                        To mają być dwie oddzielne linie? Skręć testową obudowę i zobacz co z tego wyjdzie. Z tych rysunków już nic więcej nie wydumasz.
                                        Obudowa to jakieś 100zł na niskotonowy, a to nie jest problem. Prawdziwy problem to to czy seas w26fx002 nadaje sie do TL ? Nie jestem pewien swoich przekonań bo to będzie moja pierwsza TL.

Skomentuj

Prawdziwy problem to to czy seas w26fx002 nadaje sie do TL
                                          Nadaje sie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X