Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki mikrofon pomiarowy na początek?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przerobiłem plik kalibracyjny behringer B-5 El_liero.txt na plik.frd i u mnie działa w SW. Link do pliku https://megawrzuta.pl/download/7d2de...d0e5c0368.html
    [IMG][/IMG]

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
      Nie ma takich. Tanie mięso to psy jedzą.

Behringer B5 + mpa102
      Lub
      Umik-1
      Lub
      Daytony

wm61a to zabawka, której jest masę podróbek i parametry są różne
      Padła propozycja:

Behringer B5 + mpa102

Jeszcze nie przeskoczyłem z wkładki M61 na wymienione wyżej ale zawsze chciałem wykonać test porównawczy nagraniem dzwieku na żywo i porównaniem go do odtworzonego w głośnikach. Te mikrofony nadają się do tego ? Dowiedziałbym się jak mocno przekłamują kolumienki.

Skomentuj

Zamierzam kupic mika Dayton emm-6 i tutaj chciałbym Was prosić o poradę jakiego kupić do niego preampa z phantomem. Mam zamiar go używać także do car audio, więc przydałby się preamp zasilany bateryjnie lub 12V z auta. Ma ktoś z tym doświadczenie, coś godnego polecenia?
        Jeszcze jedno - mam kartę USB - ESI U46DJ, która posiada wejście mikrofonowe (Jack 6.3mm) i przycisk Phantom +48V. Czy po zastosowaniu przejściówki nada się ona do tego mika?

w/g specyfikacji:
        - 4 Channel Analog input / Line, Phono, Mic, Hi-Z input support
        - MIC inout impedance: 6.8K ohm
        - +48V Phantom power support for Microphone input

Skomentuj

Masz umik1 po co ci do auta inny?
          Umik1 i REW i tyle w aucie do szczęścia.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
            Masz umik1 po co ci do auta inny?
            Umik1 i REW i tyle w aucie do szczęścia
            Widzisz, znów mam ssanie na audio ostatnio. UMIK zadomowił się u kolegi, a ja chcę tym razem mika XLR. Chciałbym mierzyć impulse response z użyciem loopback reference, zamiast acoustic reference, to po pierwsze. Po drugie będzie używany też w domu, a chciałbym powalczyć z pomiarem fazy. Miki USB sa fajne, ale niestety trochę ograniczone.
            Last edited by kremien; 06.08.2019, 06:07.

Skomentuj

Każdy preamp, karta muzyczna co ma Phantom +48v się nada. Więc zaczął bym od tej przejściówki.
              Tyle, że do pełnych pomiarów dual channel I impedancji jeśli chcesz mierzyć Arta potrzebny jest Jig.
              Osobiście sam kupiłem umik1 bo męczyły mnie już te akumulatorki itp.
              Jeden mikrofon mam do domu XLR, drugi do auta USB.
              Ja mam monacor mpa-102 preamp do mikrofonu.
              Pozdrawiam

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
                Jeszcze jedno - mam kartę USB - ESI U46DJ, która posiada wejście mikrofonowe (Jack 6.3mm) i przycisk Phantom +48V. Czy po zastosowaniu przejściówki nada się ona do tego mika?
                Powinno dzialac tak jak tutaj

https://www.diyaudio.com/forums/soft...ml#post5578849

Skomentuj

Dzięki śliczne za poradę. Kupię mika + kabel XLR/Jack i zobaczę jak to działa na tej karcie co mam.

Skomentuj

Tylko nie kupuj mikrofonu, który nie ma indywidualnego pliku kalibracji.

Skomentuj

https://www.thomann.de/pl/sonarworks_xref_20_mic.htm

to chyba najtańszy mikrofon z indywidualna kalibracja

Skomentuj

Mam na stanie i w zasadzie jestem z niego zadowolony :)
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Przy zamówieniu powyżej 200 euro, wysyłka jest darmowa. Może warto zrobić jakaś listę i wspólnie kupić kilka sztuk. Chyba, ze gdzieś na miejscu jest w podobnej kasie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Przy zamówieniu powyżej 200 euro, wysyłka jest darmowa. Może warto zrobić jakaś listę i wspólnie kupić kilka sztuk. Chyba, ze gdzieś na miejscu jest w podobnej kasie?
                            Ja jestem za, znaczy chętny. :)

Skomentuj

Na Alledrogo jest aktualnie dostępna jedna sztuka za 250 z wysyłką darmową. Gdybym miał luźną gotówkę, nie napisałbym...

Skomentuj

Czy ktoś ma porównanie do dayton audio emm-6? Mam zamiar go kupić, data sheet mówi, że to elektretowo-kondensatorowy mik, a sonarworks po prostu kondensatorowy. To to samo? Czy poza cena bedzie między nimi jakaś różnica? Z wad Daytona mówia ludzie, że klipi powyżej 110-120db i brak kalibracji SPL. Za to ma walizkę i uchwyt na statyw. Jak te rzeczy wygladaja u sonara?

Dla pewności - kabel XLR/Jack 6.3mm - wtyk Jack ma być mono prawda?

Na grupowy zakup się nie piszę, bo mieszkam za granica.

Skomentuj

Sonar przyjeżdża w pudełku tekturowym, w środku jest poduszka z pianki z miejscem na mikrofon. Nie ma nic więcej, ani uchwytu ani gąbki itp.
                                  W teorii Sonar ma: Maximum sound pressure level: 132 dB
                                  Nie zdziwiłbym się gdyby to w zasadzie było to samo w środku
                                  XLR na jack to raczej jack stereo - XLR ma linię dodatnią, ujemną oraz ziemię.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Oba będą elektretami, to pewne w tym przedziale cenowym. Jak jest mikrofon z plikiem kalibracyjnym dostępny za 250zł, to ja bym się nie zastanawiał. Walizeczka i łódka mikrofonowa to groszowe sprawy. No i to pierwsze wcale nie jest potrzebne, karton-case to bardzo znana marka :)
                                    Jakc ewidentnie stereo. I lepiej włączać phantom dopiero po włożeniu jacka w gniazdo.

Skomentuj

Tu jest za 285 zł z wysyłką.
                                      https://www.audioloop.it/pl/microfon...758065292.html

Skomentuj

A po czym mozna poznac, ze te miki maja symetryczny sygnal? Pytam bo 90% kabli do mikow z wtykiem XLR/Jack jest mono (1/4 TS standard), do karty dzwiekowej jest w data sheet napisane “balanced mic in”, natomast nie moge znalezc takiej informacji odnosnie daytona i sonara.

Skomentuj

Przy zasilaniu Phantom musisz mieć sygnał symetryczny.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zasilanie_Phantom

Skomentuj

Czaruję...
                                          X