Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki mikrofon pomiarowy na początek?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zakup przewód mikrofonowy, odpowiednie wtyczki i sam polutuj. Raz, że masz to, co chciałeś, dwa, że, jeśli kupisz dobre wtyki i prawidłowo polutujesz, przewód będzie pewniejszy i możliwy do ewentualnych reperacji. No i długość możesz sobie dobrać akuratną do Twoich potrzeb.

PS. Raz, że phantom, dwa, że wtyk gniazdo XLR.

Skomentuj

Super, dziękować za rzeczowe odpowiedzi. Za to właśnie lubię to forum 👍

Skomentuj

Czy Behringer UM2 U-Phoria nadaje się do Sonarworks XREF 20 Mic. I czy plik kalibracyjny można wgrać do interfejsu?

Skomentuj

Zamieszczone przez Maksiu1000 Zobacz posta
          Czy Behringer UM2 U-Phoria nadaje się do Sonarworks XREF 20 Mic. I czy plik kalibracyjny można wgrać do interfejsu?
          Tak średnio, bo raczej nie będzie pomiaru dwukanalowego. Co do pliku kalibracyjnego, to jego nie wygrywa się do interfejsu, tylko do oprogramowania, którego się używa do pomiarów.
          Last edited by Pogromca mitow; 13.08.2019, 15:09.

Skomentuj

Do czego służy pomiar dwukanałowy? To jest do pomiaru stereo czy coś innego?

Skomentuj

Do czego służy pomiar dwukanałowy? To jest do pomiaru stereo czy coś innego?
              https://www.google.com/url?sa=t&sour...4TEJ6GsLfEFkxV

Dział 1.2 i 3

Myślę, że najpierw zacznij od podstaw, bo pomiary jeszcze nie są dla Ciebie.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
              Last edited by kondrax; 13.08.2019, 16:28.
              Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
              Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Dzięki, już wiem o co chodzi, tego szukałem. Pomiar jedno kanałowy mi wystarczy. bo chcę tylko wyprostować charakterystykę całego zestawu, wraz z modami pomieszczenia. A będzie ten mikrofon z interfejsem nadawał się do rozmów? np. w grach online? A czy da się wyprostować tym charakterystykę słuchawek? mam akg k702.
                Last edited by Maksiu1000; 13.08.2019, 16:44.

Skomentuj

Dzięki, już wiem o co chodzi, tego szukałem. Pomiar jedno kanałowy mi wystarczy. bo chcę tylko wyprostować charakterystykę całego zestawu, wraz z modami pomieszczenia. A będzie ten mikrofon z interfejsem nadawał się do rozmów? np. w grach online? A czy da się wyprostować tym charakterystykę słuchawek? mam akg k702.
                  Do pomieszczenia to raczej
                  https://www.roomeqwizard.com

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
                  Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                  Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

@Maksiu1000
                    Z grubsza tak. Do słuchawek wystarczą byle jakie rozwiązania. Nawet sama kapsuła podłączona do najprostszego wzmacniacza za kilka zł da radę. Tylko musisz najpierw wiedzieć jaki masz cel, żeby coś prostować. W świecie słuchawek nie ma czegoś takiego, jak płaska charakterystyka.
                    Profesjonalnie robi się to tak, że mierzy się referencyjny zestaw głośników w referencyjnym pomieszczeniu (salonie, albo studiu) za pomocą mikrofonu w manekinie. Potem do rezultatu dodaje się adekwatne kompensacje wynikające z badań preferencji i przewodzenia kostnego głowy i tułowia.
                    Jeśli tego nie robisz, to musisz skopiować jakiś istniejący wzór metodą prób i błędów (mierząc kilka różnych słuchawek które ktoś też już zmierzył).

No i w słuchawkach wysokie tony to loteria i w zasadzie pomiarów nie da się bezpośrednio odnieść do tego, co Ty będziesz słyszał. Można tylko wyciągać wnioski z obserwacji rezonansów, ale to dla zaawansowanych.

Podsumowując, z mikrofonem możesz z grubsza poprawić bas i środek, ale nie w taki sposób, że zrobisz "ładną prostą kreskę", o nie.

Skomentuj

Słuchawki nie powinny mieć idealnie prostej ch-ki. To nie kolumny. Tam panują trochę inne zasady jak to powinno wyglądać.

Skomentuj

Czaruję...
                      X