Czy port bassreflex moze byc za duzy? Czy widac bylo by to na pomiarze impedancji? Nie chodzi mi oczywiscie o dlugosc tylko o przekroj poprzeczny.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czy port bassreflex moze byc zaduzy?
Collapse
X
-
Pytam bo mialem taka sytuacje: Zbudowalem obudowe bassreflex port okolo 120cm2 szczelinowy glosnik 10 inch obudowa objetosc 44 litry nie liczac portu. No i grało to tragicznie nie dało tego sie słuchać. Zmierzylem impedancje dolina miedzy pikami wyszla mi wieksza o kilka ohmow niz nominalna impedancja głosnika - pierwszy raz sie z takim czyms spotkałem.Zrobilem symulacje w winisd dla dwoch roznych portow extremalnie mały i wielki . Charakterystyka ta sama impedancja ta sama jedyna roznica to predkosc w porcie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zbyszekh Zobacz postaZbudowalem obudowe bassreflex port okolo 120cm2 szczelinowy glosnik 10 inch obudowa objetosc 44 litry nie liczac portu.
a to ze dolina wyszla wyzsza niz nominal? a ten nominal mierzyles bez obudowy? mozliwe ze masz wyzsza impedancje cewki? lub cos innego
Skomentuj
-
Dziekuje panowie. Problem swoj rozwiazalem, rozkrecilem obudowe obnizylem strojenie poprzez wklejenie dodatkowej deski ktora zmniejszyla powiezchnie portu , uszczelnilem wszystkie krawedzie siliconem a na sciankach dalem cienka gabke. Szkoda tylko ze niezapisalem pliku z wczesniejsza impedancja.Głosnik to Jl10w6 ale w zle zaprojektowanej obudowie gra koszmarnie . Dziekuje DIY Audio za Jiga bez niego powiedział bym ze głosnik to lipa .Teraz jestem mega zadowolony.
Skomentuj
Skomentuj