Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poprawki do kolumny na tonsilach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A ja bym nie wymyślał nic od nowa jeśli możemy posiłkować się gotowcem. Weź wymiary z SCHERZO 200 lub VOYAGER 200 Oblicz pojemność obudowy. Głośniki na froncie umieść jak Ci się podoba. Skopiuj zwrotnice. Jeśli efekt Ci się nie spodoba wtedy JIG, pomiary obliczenia i modyfikacje

Skomentuj

Tak czy siak, jest troche wolnego w robocie to jade skladac te skrzynie, najwyzej jedne i 2 pojda do pieca :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        Dla dwóch głośników wychodzi buda 41L@50Hz. Bass reflex 10cm x 15,6cm.
        Na początku wielkie podziękowania dla Oskar29.
        Kolumny złożone, graja świetnie wiele lepiej jak wczesniej, zrobił sie taki szybszy bass może nie graja tak nisko ale jest super.
        Teraz dokończe jig^a i może uda mi się coś pomierzyć.
        a tu pare fotek z składania. Jeszcze chce ładnie poszpachlowac i polakierowac.

Last edited by Lodzix; 10.02.2019, 14:19.

Skomentuj

Jeszcze lepiej by grało bez tej płyty z przodu...

Skomentuj

no ale tu ciezko ladnie by bylo wykonczyc, bo te glosniki jakos nie specjalnie sie nadaja na zewnatrz, chyba ze jakies pierscienie sie zalozy, plyta sie latwo sciaga jest na magnesach

Skomentuj

Dziwne ze w polsce ludzie tak nielubią tonsila a w Canadzie zabijają sie o Totem Mite na tonsilach.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszekh Zobacz posta
                Dziwne ze w polsce ludzie tak nielubią tonsila a w Canadzie zabijają sie o Totem Mite na tonsilach.
                Nie na temat...
                Może i Totemy to mały wyjątek w przeciwieństwie do najpopularniejszych wynalazków typu Altusy, Zeusy czy inne Altony, które wielu młodym ludziom wypatrzyły słuch.
                To też piszę na swoim doświadczeniu, bo Altonów słuchałem dość długo, ale na szczęście aż tak mnie nie zepsuły, bo dźwięk z GDWT zawsze mnie drażnił.
                GDWK Tonsila mimo że odrobinę lepsze, to jednak jak się wsłuchać dokładniej, to można wyłapać trochę męczącego charkotu.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Poza Rainmaster, to chyba już w nowych modelach głośników Tonsila nie ma?

Skomentuj

Nie na temat...
                    W tematyce głośników nie jestem mocny, nie mam także "złotego" ucha, ale nie jest mi obojętne na czym słucham muzyki, a słucham dużo.
                    Na Tonsilach się wychowałem. (Stare niby "kultowe" Altusy, to dla mnie totalna porażka, nowych nie słuchałem.) Na chwilę obecną odtwarzaną muzykę promieniują u mnie zestawy Pulse. Jestem z nich naprawdę zadowolony, choć mają także jakieś mankamenty (np bas nie schodzi tak nisko jak by można tego chcieć, ale i tak mając na uwadze wielkość głośnika, jest z tym bardzo dobrze). Chętnie posłuchał bym także Maestro III.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Co do nowych altusów to słuchałem. Nic specjalnego. Za to calipso mi się całkiem podobały. Tylko że żeby były konkurencyjne to musiałyby kosztować połowę tego co teraz.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Przede wszystkim Tonsil musi zrobić nową wysokotonówkę. Z tego co jest trudno coś wybrać sensownego.Z midbasami jest już znacznie lepiej.

Skomentuj

Nie na temat...
                          W altusach ta wysokotonówka była źle zaaplikowana bo kuła w uszy i ogólnie grała nieprzyjemnie, ale zgaduje że takiego brzmienia ludzie oczekują od altusów to tak zrobili. W tych calipso było całkiem ok. Nic nie kuło, nie świszczało, nie syczało. Całkiem spory postęp . Może nie był to jakiś cud, miód i orzeszki ale nic nie kuło podczas krótkiego odsłuchu. Myślę że za ~100zł/szt. mogli by ją sprzedawać. Taki to mniej więcej poziom był (oczywiście mowa o aplikacji w calipso).
                          Last edited by Oskar29; 13.02.2019, 23:32.

Skomentuj

Nie na temat...
                            o którym głośniku ty piszesz?

Skomentuj

Nie na temat...
                              on nie jest dostępny w tej chwili w sprzedaży. Chodzi mi o kopułkę alu z nowych altusów 380 itd. jest ona też w calipso i w nich moim zdaniem brzmiała dużo lepiej.

Skomentuj

Dawno nie zaglądałem, ale znalazłem czas na dokończenie głośników teraz troche sie pochwale

Skomentuj

Teraz następnym krokiem była by dobra zwrotnica ale to już jest IMO bez sensu. Skoro w miarę ładnie to wygląda to opchnij to i za ta kasę zrobisz coś lepszego . Z takich szybkich modyfikacji które poprawiły by brzmienie to warto tej wysokotonówce przewiercić magnes i dołożyć jakąś prostą komorę rezonansową z czegoś i dokleić do magnesu. Pogromca mitów robił kiedyś coś takiego z tymi wysokotonówkami tonsila. Zniekształcenia spadły bardzo mocno i zniknęła ta sykliwość/ostrość z brzmienia. Minusem jest to że głośnik jest o kilka dB cichszy od standardowego ale moim zdaniem warto spróbować. Najwyżej na wzmacniaczu eq podbijesz o kilka dB wysokie ale nie będzie syczeć przynajmniej wszystko :) .
                                  Last edited by Oskar29; 15.05.2019, 19:09.

Skomentuj

Ogólnie to myślę zmienić amplituner, mam onkyo sr 606 i wydaje mi się ze to zabija dźwięk na wszystkich ustawieniach poza ''pure audio'' na którym niema możliwości nic zmienić, wcześniej miałem pionnera i wydaje mi się ze lepiej grał, chociaż nie miałem okazji go na tych głośnikach uruchomić. Poszła końcówka niestety w kosz.
                                    Last edited by Lodzix; 15.05.2019, 19:39.

Skomentuj

Za 200-300zł. kupisz coś co wyciągnie z tych tonsili wszystko. Nie są to jakieś klasowe głośniki to wzmacniacz też jakiś super nie musi być . Jak coś jeszcze o wzmaniaczu chcesz pogadać to na PW albo jakiś komunikator bo nie chce żeby ktoś znowu pisał o offtopie .

Skomentuj

Czaruję...
                                      X