Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na STX 32.500.8 - prośba o pomoc przy obliczeniu bass reflexu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na STX 32.500.8 - prośba o pomoc przy obliczeniu bass reflexu

WITAM.
    Posiadam głośnik STXa W.32.500.8.MC
    Chcę na nim zbudować subwoofer do pokoju. Zależy mi na jak najniższym zejściu basu.
    Producent zalecał obudowe 50L na 35Hz. Robiłem symulacje w WinISD i dla ok. 35Hz z ok. spadkiem 3db wyszło mi 80L - gabaryty dla mnie ok.
    Zamiast tradycyjnego BR z rurki, chciałbym obudowę szczelinową.
    Ale za bardzo nie wiem jakie powinny być wymiary. Jak robiłem 40x10cm wychodził rezonans portu na 160Hz i długość 105cm. Jak robię niższe strojenie BR to w kilku metrach program mi podaje.
    Ktoś może się wypowiedzieć jaki najlepszy BR dla tego głośnika?
    Ps: Te 50L wydaje mi się malutki, chciałbym coś większego, myślę że ok. 80 będzie już dość fajnie wyglądać i grać.
    Pozdrawiam! :)

Przy 80 litrach może zrobić się już mulasty, może zrób trochę mniejszą, przy 50l f3 = 40Hz.
    BR 40x10 cm jest raczej za duży, wystarczy 4x mniejszy czyli 20x5cm i przy 80l będzie miał ok 20cm długości, a dla 50l to 37cm
    Last edited by gosoft; 22.02.2019, 08:12.

Skomentuj

Cześć. Dzięki za odpowiedź. :)
      A gdyby zrobił inaczej? Skrzynia będzie miała ok. 36cm. Zrobić taką samą szerokość szczeliny, wysokość ok. 3cm, tylko nie wiem czy to już wtedy nie będzie za wąska. Jeśli to coś da, to mam możliwość zrobić dłuższy ten port.
      I jeszcze jedno pytanko:
      Czy litraż tunelu wliczać w objętość obudowy, czy nie? Robić 80l dla głośnika + tunel, czy razem to ma mieć 80l?
      Pozdrawiam! :)

Skomentuj

Mogą być inne proporcje otworu, 3cm powinno być ok. Objętość obudowy jest netto czyli do 80l dodaj objętość tunelu i głośnika, choć w tym przypadku nie powinno mieć to większego znaczenia.
        Zostaw sobie jakąś możliwość zmiany długości tunelu, bo dobierzesz sobie na słuch po zmontowaniu skrzyni.

Skomentuj

Dobra, dzięki.
          W takim razie czekam na stolarza, aż mi wytnie płyty na wymiar.

Skomentuj

Subik zmontowany.
            Skończyło się na wymiarach obudowy szer. 34cm, wys. 50cm, głębokość 60cm. Płyta grubości 2cm.
            Bass reflex długości 75cm, szerokości 30cm i wysokości 3cm. Raz łamany kątem 90 stopni.
            Sprawdzałem port na 30cm, na 50cm, a teraz na 75cm i tak gra najlepiej.
            Zamontowany pasywny filtr dolnoprzepustowy 125Hz 12db/oct.

Ale zawiodłem się trochę, myślałem że będzie lepiej grał. Gra strasznie nie równo.
            Samych najniższych częstotliwości praktycznie niem. Mocno dudni, wybite są wyższe częstotliwości basu.
            Po podpięci pod aktywny crossover i ustawieniu 70hz 18db/oct dało się go słuchać. Pod napędem 220W 8Ohm gra tak "głośno", że krzycząc da się wszystko rozumieć.

Pytanie do was, co zrobić żeby przestał "dudnić", żeby sub zaczął grać "mięsem". Na chwile obecną bardzo mocno jest wybity przedział powyżej 100hz.
            Może potrzebne jest wygłuszenie? Albo skrzynia jest za duża? Czy port jest za krótki, bądź za szeroki?

Czekam na wasze odpowiedzi.

Załączam zdjęcia. Na razie sub jest w surowym stanie, żeby wrazie można było przerabiać.

https://zapodaj.net/349a96a762158.jpg.html
            https://zapodaj.net/b51e32c8a97f0.jpg.html
            https://zapodaj.net/b0c0f0a4b0080.jpg.html

Pozdrawiam!
            Last edited by oskarociak; 23.02.2019, 19:44.

Skomentuj

Stx zaleca obudowę 50L. Ty masz 77L. Czemu i po co taka duża?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Po co robić coś na słuch? Zmierz parametry głośnika i na podstawie tych parametrów program obliczy długość portu. To nie lata '70 żeby robić na słuch wszystko...

Skomentuj

Robiłem symulacje w programie. Przy ok. 80l miało być zejście na 35hz przy -3db.
                Sam WinISD liczył mi obudowę na 60 litrów. Myślałem, że będę mógł zastosować jeszcze większą. Wykresy wykazywały większe zejście pasma.

Skomentuj

Tak się nie robi. Takim tokiem myślenia to i obudowę 500L. mógłbyś zastosować :p . Zmniejsz tą obudowę do tych 50, maksymalnie 60L i zestrój tunel tak jak podaje stx.

W ogóle to dobrze że w tak wielkej obudowie się nie zjarał...

Skomentuj

Powiem szczerze, że te 220W (końcówka mocy GBR Bta 450), nie robiło na nim wrażenia. Mimo, że clipowałą to było widać, że górny resor do połowy możliwości dochodzi, więc myślę że by się nie zatarł. Kopułka membrany nawet nie była letnia.
                    Mówisz, żeby stroić jak podaje stx, czyli 50 litrów 35Hz, pomożesz mi z tymi? Po moich zabawach już totalnie nie wiem jak mam działać. Nadal bym chciał zostać przy zamyśle, aby obudowa była szczelinowa, zamiast okrągłego bass reflexu.

Skomentuj

No jak nie wiesz? Zmniejsz obudowę do 50L i zestroj br w win isd b-r na 50Hz.

Szerokość i wysokość b-r zostaje taka jaką masz teraz. Po prostu zmieni się długość.

Skomentuj

Odpaliłem jeszcze raz WinISD.
                        W obudowie 50 litrów na 35Hz otwór 30cm na 3cm, ma mieć długość 36cm?

https://zapodaj.net/1db5ef4454015.png.html

Tak mi teraz wyszło w programie.

Dla 50Hz wyszło 13cm długości.

Skomentuj

Tak.

Skomentuj

Dzięki. Jutro się pobawię i dam znać.

Skomentuj

Spróbuj podnieść litraż do 80 l netto, ustaw rezonans obudowy około 28 Hz, dodaj do membrany masę rzędu 20-30 g i może uzyskasz to co potrzebujesz. To wszystko zasymuluj sobie w winisd.

Skomentuj

Grało to w podobnym litrażu z podobnym tunelem i tyłka i urywało. Była ta różnica ze nie dokładałem żadnego obciążnika do membrany. Będę miał chwilę wolną to zmniejszę obudowę do 50 litrów, zestroję na 40Hz i podziele się wrażeniami.

Skomentuj

Taaa...dodawanie do membrany takiej masy i robienie potem obudowy na oko bez żadnych pomiarów zmian wywołanych przez masę dodaną...raczej słaby pomysł.

Jakim cudem ma to sobie w winisd zasymulować jak się kompletnie parametry zmienią przy dodaniu tych 20-30g do mms? Bez pomiarów takie zabawy nie mają sensu, a wątpię żeby tutaj pomiary wchodziły w grę.
                                  Last edited by Oskar29; 25.02.2019, 19:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                    Taaa...dodawanie do membrany takiej masy i robienie potem obudowy na oko bez żadnych pomiarów zmian wywołanych przez masę dodaną...raczej słaby pomysł.

Jakim cudem ma to sobie w winisd zasymulować jak się kompletnie parametry zmienią przy dodaniu tych 20-30g do mms? Bez pomiarów takie zabawy nie mają sensu, a wątpię żeby tutaj pomiary wchodziły w grę.
                                    Zwykłym cudem.
                                    Na zakładce DRIVER masz pole ADDED MASS TO CONE, wpisujesz masę jaką chcesz i program liczy nowe parametry.

Zamieszczone przez oskarociak Zobacz posta
                                    Grało to w podobnym litrażu z podobnym tunelem i tyłka i urywało. Była ta różnica ze nie dokładałem żadnego obciążnika do membrany. Będę miał chwilę wolną to zmniejszę obudowę do 50 litrów, zestroję na 40Hz i podziele się wrażeniami.
                                    Sub zestrojony tyle powyżej rezonansu własnego (40 Hz) to będzie buczydło.

Skomentuj

Zamieszczone przez wapniak Zobacz posta
                                      Zwykłym cudem.
                                      Na zakładce DRIVER masz pole ADDED MASS TO CONE, wpisujesz masę jaką chcesz i program liczy nowe parametry.

Sub zestrojony tyle powyżej rezonansu własnego (40 Hz) to będzie buczydło.
                                      Ciekawe że stx poleca takie buczydło... . Buczydłem to będzie takie niskie strojenie tunelu w zbyt dużej obudowie.

I te parametry wyliczone przez program to tak idealnie się z rzeczywistością pokrywają? Patrzyłeś czy to się zgadza?
                                      Last edited by Oskar29; 26.02.2019, 16:53.

Skomentuj

Bez testów i odsłuchów to nic nie zagra tak jak chcemy.
                                        Zrób paczkę i steojenie zalecane przez STX.
                                        Pobaw się portem i ewentualnie troszkę wytłumieiem.
                                        Ważne jest też ustawieni w pomieszczeniu i moejsce odsłuchu.
                                        DIY trafiłeś na forum diy a diy to jest fajna zabawa i dowiadczenie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X