Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica do ss 18w4531g01 + sb Acoustics TW29R - B 4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica do ss 18w4531g01 + sb Acoustics TW29R - B 4

Witam, potrzebuję pomocy w związku poprawą lub zaprojektowaniem zwrotnicy do wyżej wymienionych głośnikow, z tematu: https://www.audiostereo.pl/topic/143...a-wybra%C4%87/

Bez pomiarów nikt Ci poprawnej zwrotnicy do tego zestawu nie wymyśli.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
      Bez pomiarów nikt Ci poprawnej zwrotnicy do tego zestawu nie wymyśli.

Ok, proszę powiedzieć jak zrobic pomiary?

Skomentuj

Zamieszczone przez kubamzk Zobacz posta
        Ok, proszę powiedzieć jak zrobic pomiary?
        Najpierw to poczytać to co jest w kolumnie po lewej stronie:
        https://diyaudio.pl/content.php
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Trzeba mieć specjalny mikrofon + urządzenia i program.
          Bez sporej wiedzy i sprzętu nie zrobisz tego sam.
          Niestety, ale kupiłeś kota w worku.

Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Właśnie jak zacząłem czytać to wiedzę, że to mnie przerasta. Narysuje schemat zwrotnicy moze cos pomoże.

Skomentuj

Witam dogadaj się z kimś wyślij do pomiaru i projektu zwrotki. Może tu https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ice-głośnikowe

Skomentuj

Jeśli posiadasz trochę wolnego czasu i chęć nauki, to wiele da się zrobić za śmieszne pieniądze, mówię tu o samym systemie pomiarowym, bo już elementy do zwrotnic w dużej ilości, to koszt największy, sam mikrofon nie musi być od razu jakiś za kosmiczne pieniądze.

Skomentuj

Schemat wygląda tak

Na jednym rezystorze jest przekreslone 6,8 i napisane 1,5. Chociaz kazdy rezystor jest opisany mazakiem.
                  Last edited by kubamzk; 14.03.2019, 14:09.

Skomentuj

Jak już takie kwiatki tam są to najlepiej było by to rozlutiwac i pomierzyć te elementy. Co do systemu pomiarowego to nie straszcie . Nie jest tak źle. Ogólnie to w najprostszej wersji potrzebujesz mikrofon pomiarowy, wzmacniacz i najprostszego jiga czyli jeden rezystor i kabelki we/wy do komputera.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Najprościej jest pomierzyć wysokotonowke. Z wooferem jest już trudniej. Najlepiej mieć jakieś miejsce z bardzo dużą ilością miejsca wokół kolumny. Bdb robi się pomiary na zewnątrz.

Skomentuj

Same pomiary są proste. Najtrudniejsze jest to co potem z nimi zrobić.
                      Jeśli liczysz na natychmiastowy efekt, chcesz żeby poprostu grało dobrze bez wdawania się w szczegóły to zleć wykonanie zwrotnicy od nowa komuś kto się na tym zna.
                      A jak chcesz się bawić to się baw.

Skomentuj

Zamieszczone przez kubamzk Zobacz posta
                        Witam, potrzebuję pomocy w związku poprawą lub zaprojektowaniem zwrotnicy do wyżej wymienionych głośnikow, z tematu: https://www.audiostereo.pl/topic/143...a-wybra%C4%87/
                        Zrobiłem symulację tego zestawu i wyszło tak:

fr bez filtrów: czarny - TW29R-B, niebieski SB17MFC35

Jest to symulacja na podstawie charakterystyk producenta z naniesionym wpływem frontu o szerokości 18cm (program Edge), odpowiedź SB17MFC35-8 dla niskich częstotliwości wyznaczona w WinISD (BR Butterworth 27l, 35Hz).

Jeśli dysponujesz jakimiś częściami "pod ręką" to można spróbować bezkosztowo przywrócić względną równowagę w systemie. Np jeśli uda się złożyć indukcyjność 2.7mH (albo 2.1mH, bo jest do dyspozycji cewka 0.6mH) wówczas sytuacja będzie wyglądała następująco:

To oczywiście tylko symulacja. Poważniejsze zmiany, zwłaszcza wiążące się poniesieniem większych kosztów należałoby poprzedzić pomiarami.
                        Last edited by XMechanik; 19.03.2019, 21:34.

Skomentuj

Myślałem że będzie gorzej :p .
                          Last edited by Oskar29; 19.03.2019, 21:31.

Skomentuj

Ja bym zrobił mimo wszystko wyższy podział. Zwłaszcza, że 17MFC ma całkiem łagodną ch-kę w zakresie wyższych częstotliwości.
                            Ale spokojnie, ten zestaw wyląduje chyba u mnie na poprawki, to będzie wszystko wiadomo.

Na razie wiadomo, że woofer gra w 36L, do tego zupełny brak kompensacji BS (cewka 0,6mH) = zupełny brak basu.
                            "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                            JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                              Na razie wiadomo, że woofer gra w 36L
                              17MFC w 36L? :rolleyes:

Skomentuj

Dla 18W4531G01, który tam miał być, to też sporo za dużo...
                                Tak ktoś to sobie wymyślił i już :)
                                "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                  17MFC w 36L? :rolleyes:
                                  Mi też program dla 16PFC proponuje 27L ale to głupota jest bo zamulał on by strasznie w takim litrażu. No ale jak ktoś nie wiedział to zawierzył programowi...

Skomentuj

Wg VituixCAD-a optimum dla 17MFC to 22 - 23l, dla 18W4531 wychodzi zresztą podobnie.

Troels w tym projekcie http://www.troelsgravesen.dk/SBAcoustics-61-MFC.htm
                                    dał 16l, ale IMHO to już za mało.

Ja bym dał te 22-23l i dostroił portem BR.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                      Mi też program dla 16PFC proponuje 27L ale to głupota jest bo zamulał on by strasznie w takim litrażu.
                                      Tyle że te głośniki mają inne parametry i PFC potrzebuje więcej.
                                      Ja miałem monitory Toopcoola na tym MFC chyba w 16L (już nie pamiętam) i grało fajnie (choć MFC mają lekko plastikowy dźwięk).

Skomentuj

Te SB podobno mulą dosyć na basie. Może te 16l nie bez powodu dał.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        Tyle że te głośniki mają inne parametry i PFC potrzebuje więcej.
                                        Ja miałem monitory Toopcoola na tym MFC chyba w 16L (już nie pamiętam) i grało fajnie (choć MFC mają lekko plastikowy dźwięk).
                                        16'tki? Niespecjalnie. Przynajmniej moja para.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X