Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica do ss 18w4531g01 + sb Acoustics TW29R - B 4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Marian, jaki litraż dałeś w tym rozwojowym projekcie 2,5 drogi dla całej serii SB17xxx?
    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Te 16-18L to najlepszy litraż IMO dla 16pfc. Nie ma co żyłować zejscia w dół bo będzie zamulać.
      Last edited by Oskar29; 19.03.2019, 22:08.

Skomentuj

Też wolę kopnięcie niż zejście :biggrin:
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
          16'tki? Niespecjalnie. Przynajmniej moja para.
          A nie, czekaj, pomyliłem głośnik :)

Skomentuj

Co ciekawe w niemieckim k+t wsadzili ten głośnik w 27L. Albo dali ciała albo te głośniki mają taki rozrzut parametrów. Nie zdziwilbym się jak ostatnio wyszło że w170s 8ohm miał qts 0.8 zamiast 0,52 deklarowanych przez producenta.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Także ja bym pierw tego SB MFC pomierzył .

Byłbym wdzięczny za przesłanie pomiarów. Jestem ciekaw czy mają taki rozrzut czy będą się pokrywać z moją parą.
            Last edited by Oskar29; 19.03.2019, 22:20.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
              Marian, jaki litraż dałeś w tym rozwojowym projekcie 2,5 drogi dla całej serii SB17xxx?
              Kurde, nie pamiętam, ale wspólnie z branżą dobieraliśmy litraż z możliwością zmniejszenia go w razie co (ale nie zakładaliśmy że będzie taka potrzeba... ale opcja na plus). Po za tym, ja zawsze patrzę na aspekt wizualny, przystosowuję obudowę do tego aby ładnie się prezentowała, więc czasem obudowa z zewnątrz jest większa, a litraż zmniejszany jest przy pomocy przegród/wzmocnień.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                Co ciekawe w niemieckim k+t wsadzili ten głośnik w 27L. Albo dali ciała albo te głośniki mają taki rozrzut parametrów.
                Albo z racji "plastikowego" brzmienia zwiększyli litraż aby się go pozbyć.

Skomentuj

Możliwe ale ten głośnik masakrycznie muli przecież w takim litrażu...no chyba że o to chodziło bo strojenie też było dosyć niskie.

Poza tym pfc mają papierową membranę a nie polipropylenowa jak MFC więc tego plastiku nie powinno być albo powinien być mniej słyszalny...
                  Last edited by Oskar29; 19.03.2019, 22:26.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Oskar29, jak piszesz o którymś z głośników to pisz o którym, bo Twoja wypowiedź się nie klei

Plastikowe brzmienie ma MFC.
                    Nie wiem jakie ma PFC, bo nie słyszałem.

P.S. troszeczkę zeszliśmy z tematu

Skomentuj

Nie na temat...
                      Ja pisałem wcześniej w postach że chodzi mi o PFC
                      Co do MFC to parametry mojej pary w ogóle się nie pokrywają z tym co jest na stronie SB (i nie jest to wina moich pomiarów raczej). Mam qts w okolicach 0,6. Jestem ciekaw czy ja mam taką trefna parę czy to nie tylko moja. Patrząc po forach i nietrzymaniem parametrów przez głośniki SB to stawiam że to nie tylko moja para. Co ciekawe moja para 16PFC jest bliżej tego co deklaruje SB (chociaż dalej sporo odbiega). Dlatego z tym dobieraniem pojemności to chyba trzeba do tego co się zmierzy dobrać. Jak przy tonsilach normalnie :p .
                      Last edited by Oskar29; 19.03.2019, 23:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        Ja miałem monitory Toopcoola na tym MFC chyba w 16L (już nie pamiętam) i grało fajnie (choć MFC mają lekko plastikowy dźwięk).
                        W tych co miałeś to było 17L brutto .

Skomentuj

Czyli netto było jeszcze mniej niż 16L pewnie albo coś koło tego. Do 15-tek MFC jak liczyłem z pomiarów mojej pary wychodzi że najlepszy litraż to jakieś 9L...15-16L dla 17'tki wygląda prawdopodobnie.
                          Last edited by Oskar29; 20.03.2019, 07:31.

Skomentuj

Wyglądało to tak:

Głośniki SB Acoustics SB17MFC35-4 + Wavecor TW030WA02
                            Last edited by toopcool; 20.03.2019, 08:25.

Skomentuj

Na ile miałeś strojenie?

Skomentuj

Jak mnie pamięć nie myli to 46Hz .

Skomentuj

Czyli identycznie jak ja chce zrobić u siebie z 17'tkami jeśli się wreszcie za to zabiorę :p .

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                                    Ja bym zrobił mimo wszystko wyższy podział. Zwłaszcza, że 17MFC ma całkiem łagodną ch-kę w zakresie wyższych częstotliwości.
                                    Ale spokojnie, ten zestaw wyląduje chyba u mnie na poprawki, to będzie wszystko wiadomo.

Na razie wiadomo, że woofer gra w 36L, do tego zupełny brak kompensacji BS (cewka 0,6mH) = zupełny brak basu.

Najpierw zapytaj Żonę o zgodę
                                    Bo jak się dowie że robisz coś bez jej akceptacji to słabo widzę te Twoje poprawki

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1
                                      Ty lepiej pilnuj swojej. :flapper:

Proszę odznaczyć post użytkownika "yasica" kubkiem z kawą.

Twoi byli koledzy w tym i ja pytają jeszcze czy zapytałeś ludzi w firmie czy możesz to robić, bez interesownie ( bo znaczka branża to ja nie widzę ) by nie zaniedbywać obowiązków pracowniczych :p

Do kawki poproszę o czekoladkę

Skomentuj

Kolumny są u mnie.

Pomierzyłem T/S wooferów i ch-ki głośników w obudowie.

Chyba nie jest tak źle. IMHO trzymają parametry.

Ch-ki indywidualne głośników

Kolega Kuba zmniejszył litraż do ok. 22 - 23l. Port BR na razie 50x180, ale raczej skrócę go do 140mm.

No i wstępna symulacja zwrotnicy - filtracja 2x LR2 wydaje się tu najlepszym i najprostszym rozwiązaniem...

Skomentuj

A tak dla porównania wyglądają parametry mojego głośnika. Loudspeaker parameters:

Fs = 46.14 Hz
                                          Re = 5.68 ohms[dc]
                                          Le = 67.63 uH
                                          L2 = 502.49 uH
                                          R2 = 2.56 ohms
                                          Qt = 0.52
                                          Qes = 0.56
                                          Qms = 6.76
                                          Mms = 13.56 grams
                                          Rms = 0.592504 kg/s
                                          Cms = 0.000877 m/N
                                          Vas = 17.97 liters
                                          Sd= 120.76 cm^2
                                          Bl = 6.309686 Tm
                                          ETA = 0.30 %
                                          Lp(2.83V/1m) = 88.40 dB

Added Mass Method:
                                          Added mass = 10.00 grams
                                          Diameter= 12.40 cm

Powtarzalności nie mają za bardzo :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X