Marian, jaki litraż dałeś w tym rozwojowym projekcie 2,5 drogi dla całej serii SB17xxx?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Zwrotnica do ss 18w4531g01 + sb Acoustics TW29R - B 4
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta16'tki? Niespecjalnie. Przynajmniej moja para.
Skomentuj
-
Co ciekawe w niemieckim k+t wsadzili ten głośnik w 27L. Albo dali ciała albo te głośniki mają taki rozrzut parametrów. Nie zdziwilbym się jak ostatnio wyszło że w170s 8ohm miał qts 0.8 zamiast 0,52 deklarowanych przez producenta.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Także ja bym pierw tego SB MFC pomierzył.
Byłbym wdzięczny za przesłanie pomiarów. Jestem ciekaw czy mają taki rozrzut czy będą się pokrywać z moją parą.Last edited by Oskar29; 19.03.2019, 22:20.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz postaMarian, jaki litraż dałeś w tym rozwojowym projekcie 2,5 drogi dla całej serii SB17xxx?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz postaCo ciekawe w niemieckim k+t wsadzili ten głośnik w 27L. Albo dali ciała albo te głośniki mają taki rozrzut parametrów.
Skomentuj
-
Możliwe ale ten głośnik masakrycznie muli przecież w takim litrażu...no chyba że o to chodziło bo strojenie też było dosyć niskie.
Poza tym pfc mają papierową membranę a nie polipropylenowa jak MFC więc tego plastiku nie powinno być albo powinien być mniej słyszalny...Last edited by Oskar29; 19.03.2019, 22:26.
Skomentuj
-
Nie na temat...Ja pisałem wcześniej w postach że chodzi mi o PFC Last edited by Oskar29; 19.03.2019, 23:36.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaJa miałem monitory Toopcoola na tym MFC chyba w 16L (już nie pamiętam) i grało fajnie (choć MFC mają lekko plastikowy dźwięk).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz postaJa bym zrobił mimo wszystko wyższy podział. Zwłaszcza, że 17MFC ma całkiem łagodną ch-kę w zakresie wyższych częstotliwości.
Ale spokojnie, ten zestaw wyląduje chyba u mnie na poprawki, to będzie wszystko wiadomo.
Na razie wiadomo, że woofer gra w 36L, do tego zupełny brak kompensacji BS (cewka 0,6mH) = zupełny brak basu.
Najpierw zapytaj Żonę o zgodę
Bo jak się dowie że robisz coś bez jej akceptacji to słabo widzę te Twoje poprawki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pawel_luk1Ty lepiej pilnuj swojej. :flapper:
Proszę odznaczyć post użytkownika "yasica" kubkiem z kawą.
Twoi byli koledzy w tym i ja pytają jeszcze czy zapytałeś ludzi w firmie czy możesz to robić, bez interesownie ( bo znaczka branża to ja nie widzę) by nie zaniedbywać obowiązków pracowniczych :p
Do kawki poproszę o czekoladkę
Skomentuj
-
Kolumny są u mnie.
Pomierzyłem T/S wooferów i ch-ki głośników w obudowie.
Chyba nie jest tak źle. IMHO trzymają parametry.
Ch-ki indywidualne głośników
Kolega Kuba zmniejszył litraż do ok. 22 - 23l. Port BR na razie 50x180, ale raczej skrócę go do 140mm.
No i wstępna symulacja zwrotnicy - filtracja 2x LR2 wydaje się tu najlepszym i najprostszym rozwiązaniem...
"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2905/9700] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
A tak dla porównania wyglądają parametry mojego głośnika. Loudspeaker parameters:
Fs = 46.14 Hz
Re = 5.68 ohms[dc]
Le = 67.63 uH
L2 = 502.49 uH
R2 = 2.56 ohms
Qt = 0.52
Qes = 0.56
Qms = 6.76
Mms = 13.56 grams
Rms = 0.592504 kg/s
Cms = 0.000877 m/N
Vas = 17.97 liters