Zastanawiam się po co zakładać temat w takim razie skoro i tak się nie stosuje do rad :p ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
3-way na dayton
Collapse
X
-
Offtopic
https://arturjablonski.com/efekt-krugera-dunninga/
Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu TapatalkaWszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
Projekt wydaje się jak dla mnie trochę dziwny, ponieważ w symulacjach nie ma offsetu głośników i prawdopodobnie dyfrakcji obudowy - o czym koledzy już wcześniej napisali.
W takiej sytuacji zestaw "nie zagra". Potrzebne więc będą pomiary i prawdopodobnie wymiana wszystkich elementów w zwrotnicy.
Dziwny też wydaje się być dobór głośników, ponieważ wymaga wysokich podziałów.... jak to będzie wyglądało na froncie obudowy?
Wg mnie lepiej wybrać na początek jakiś gotowy projekt z działu projekty-kolumny...
Skomentuj
-
Widać że kolega Piok coś tam poczytał, ściągnął program, wykonał symulację i już myśli że potrafi projektować zwrotnice.
Mój znajomy też mi kiedyś tekst zapodał, że zaprojektuje zwrotnice w jeden dzień, bo to łatwe... a to że kompletnie nie zna się na głośnikach, kompletnie, bo się tą dziedziną po prostu nie interesuje, to już nie ważne... widział gdzieś tam w internecie jak ktoś mierzył głośnik i w sumie mówił że to łatwe... zastanawiał się dlaczego ja pierdziele się tyle czasu z jedną kolumną.
Nawet nie wiesz w jakim jesteś błędzie myśląc, że już coś wiesz i na pewno się uda.
Jeśli chcesz mieć kolumny na tych przetwornikach, to pomyśl od razu o pomiarach u kogoś kto się na tym zna... a jeśli nie koniecznie, to skopiuj jakiś gotowy projekt, będzie pewne że zagra.Last edited by marian; 23.03.2019, 17:35.
Skomentuj
-
Nie na temat...marian da się w prosty sposób zaprojektować lepsze zwrotki niż marketówki ze samym kondem, ale jak chce się czegoś więcej, to potrzebne jest słuchanie i tego nie da się łatwo wyuczyć, sam mam za sobą kilka zwrotnic, różne brzmienia, ale wciąż mam wrażenie, że do poprawnej oceny zawsze przydałoby się więcej doświadczenia i decyzja dla kilku wariantów nigdy nie jest prosta.
Najcięższa i najciekawsza umiejętność, to umiejętność powiązania konkretnych niedoskonałości z wynikami pomiarów.Last edited by ampli; 23.03.2019, 19:14.
Skomentuj
-
Wiesz, kilka zrobilem i czesto- gesto skrobie sie po glowie jak to i owo wyjdzie jak to swoje cudo zloze, szczegolnie czy mi sie charki frq beda zgadzac, faza i offsety, czy symulacja pokrywa sie z realnoscia. Potem po pomiarach i wstepnym wysluchaniu mozna jakos konkretnie powiedziec czy cos bedzie czy nie. Symulacja bez zmierzonych w budzie glosnikow to takie strzelanie w slepo, nawet z tymi plikami z Parts Express. Anyway good luck.
Sent from my XT1032 using Tapatalk
Skomentuj
Skomentuj