Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer aktywny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwoofer aktywny

Czy to https://stx.pl/w-32-500-8-mc.html
    +to https://allegro.pl/oferta/modul-wzma...00w-7554847497
    +to https://allegro.pl/oferta/zasilacz-i...-5a-7934635674
    w obudowie zamkniętej o pojemności 250 litrów będzie grało?
    Jakie będą wady tej konstrukcji?

250 litrów? Skąd ty żeś wziął tą pojemność :mellow: ? I dlaczego obudowa zamknięta?
    Last edited by Oskar29; 06.04.2019, 23:53.

Skomentuj

Obudowa za duża, dużo za duża.
      Wzmacniacz za słaby.
      Zasilacz również za słaby.

Skomentuj

zapomniałem napisać co chcę tym osiągnąć. Mam już kolumny co schodzą do 40hz. Ale chciał bym rozszerzyć to pasmo jak najniżej się da. Dlatego obudowa zamknięta ponieważ bassreflexy kończą się przy tych dwudziestu kilku hz.
        wykres spl przy tych 37w mocy z filtrem dp ustawionym na 20hz https://i.imgur.com/yR5aGNg.png
        Nie zależy mi na tym by nagłaśniać imprezę na ulicy. Wystarczy że będzie słychać to zejście w pokoju 16m2. Do odsłuchiwania spokojnie muzyki.
        Jak widać na wykresie dla sygnału 37w, dla 20hz mam 90dB. Wydaje mi się że już coś będzie słychać.

A pojemność taka ponieważ poniżej 100L szybko spada sprawność dla tych częstotliwości które mnie interesują. A że na strychu mam starą szafkę o pojemności 250l no to jej użyję. Oczywiście najpierw ją rozbiorę i skleję polecanym klejem do głośników i porządnie ją wzmocnię.
        Last edited by Maksiu1000; 07.04.2019, 07:35.

Skomentuj

Tak się nie robi. Wierzysz bezmyślnie symulatorowi. Żeby mieć zejście do 20Hz to na pewno nie potrzebujesz głośnika za 150zl. Poza tym w pokoju 16m2 takie częstotliwości będą brzmiały bardzo nieprzyjemnie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Obudowa z taką pojemnością nie naglosnisz nic bo głośnik tego nie wytrzyma.

Skomentuj

to że się tak nie robi to mało mnie obchodzi. Chcę tylko wiedzieć jak to będzie grało. Jak niewiesz jak głośno to będzie grało to napisz że nie wiesz. Wtedy będę miał pewność że dopiero samemu to budując się przekonam. nic się niestanie bo kasa naprawdę skromna, tylko 300zł. a jak by co to mogę jeszcze wystawić na olx za pół darmo.

Skomentuj

Jak ciebie nie obchodzi to po co zakładasz temat? Nie przyjmujesz rad innych tylko uparcie stoisz przy swoim. Oczekiwales że ktoś ciebie tylko poklepie po plecach?

Skomentuj

Jakich rad człowieku? Powiedziałeś tylko że tak się nie robi i na tym kończy się twoja wiedza. Wykaż się czymś albo się nie udzielaj.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maksiu1000 Zobacz posta
                  Jakich rad człowieku? Powiedziałeś tylko że tak się nie robi i na tym kończy się twoja wiedza. Wykaż się czymś albo się nie udzielaj.
                  Nie dąsaj się. Nie przyjmujesz do wiadomości że Twój pomysł jest zły więc co mamy Ci jeszcze powiedzieć?
                  Przecież z Twoich wypowiedzi wynika że już masz w głowie plan swojego suba na 12" głośniku 8 ohm zasilonego 37W mocy w obudowie zamknietej 250l ze starej szafy.
                  Jak nie zadziała to sprzedaż szafę na olx.
                  Chyba dobrze zrozumiałem, a jeśli nie to sprostuj.
                  Moim zdaniem jak chcesz się wydać 300zł to wydaj je mądrze.
                  Niestety muszę Cię martwić ale w tym budżecie to możesz kupić tylko prawdziwy wznacbiacz do subwofera.

Skomentuj

Nie znasz podstawowych zasad akustyki i budowy kolumn/subwoofera to co mam Ci tłumaczyć? Poczytaj sobie o wytrzymałości mocowej głośnika w zależności od pojemności obudowy. Przeczytaj kilka książek o głośnikach/kolumnach/subwooferach i potem strosz piórka. Z mojej strony koniec. Nie mam zamiaru tracić czasu w chamskiej i do niczego nie prowadzącej dyskusji.

Skomentuj

No niestety wyszło chamsko sory.

Wspominasz coś o wytrzymałości mocowej. dla tych 37w i częstotliwości 1hz winisd pokazuje mi 22mm. ten stx ma xmax 15mm i mechaniczne uszkodzenie przy 40mm (2cm w jedną stronę).
                      Moje pytanie teraz czy są przesłanki że w trakcie słuchania muzyki te wychyły będą sporo większe niż wynika z symulacji? Jeśli tak to rzeczywiście konstrukcja nie ma sensu.
                      Kwestia zatrzymuje się wtedy na tym by kupić głośnik o większej średnicy i większym xmax, po to by uzyskać zadowalający mnie spl , który jest ograniczony wytrzymałością mocową.
                      Pytanie czy z tej konstrukcji spl będzie już zadowalający nie przekraczając owej wytrzymałości mocowej, czy jednak w cholerę za cicho by cokolwiek usłyszeć.
                      Wiem, każdy głośnik trochę się od siebie rożni więc symulacja nie może być dokładna. O ile dB się może pomylić 3dB, 15dB? nawet te 10dB niejest jakieś tragiczne bo głośnik dalej by coś z siebie wydobywał.
                      No nic kupię ten zestaw, jak będzie za cicho to przerobię na bassreflex w mniejszej obudowie.

Skomentuj

Mam pytanie, co to za muzyka do ktorej trzeba wysoki SPL przy 1hz?

Skomentuj

Sory jeśli tak mnie zrozumiałeś. Niezależny mi na wysokim spl dla 1hz. A wyłącznie od 18hz do 40hz.
                          Problem jest taki że im niższa częstotliwość tym membrana ma większe wychyły, jest to niepożądane ponieważ może doprowadzić to do uszkodzenia głośnika.
                          Jednym sposobem na wyeliminowanie ryzyka uszkodzenia głośnika z tego powodu jest zmniejszenie objętości obudowy co koledzy już zaproponowali. Dzięki temu mało ściśliwe powietrze w czelnej obudowie będzie trzymać membranę w ryzach, niestety kosztem niższej sprawności dla częstotliwości poniżej fs.
                          Drugim jest zastosowanie filtra subsonicznego, który by te częstotliwości z ciszył. Niestety nie mogę takiego znaleźć.
                          Dlatego celuję w duży głośnik z bardzo dużym xmax i niskiej mocy wzmacniacza by osiągnąć wystarczający spl bez ryzyka uszkodzenia.

Skomentuj

No coz, bardzo bledny tok myslenia, ale to tylko wynika z braku wiedzy. Dlatego dam Ci podstawowa literature, ktora musisz sobie przyswoic, a potem juz nic nie bedzie takie samo.

https://audio.com.pl/wyszukiwarka?q=...ikowym+zywiole

Zanim wydasz zlotowke na durne pomysly, przeczytaj i sie naucz na blaszke. Kilka tygodni na przemielenie materialu powinno wystarczyc.

Skomentuj

Bdb (moim zdaniem) książką jest też https://www.wkl.com.pl/glosniki-i-ze...ziala,1,1,289?

Skomentuj

Mam ja, jest ok, ale bez rewelacji.

Skomentuj

Na początek będzie wystarczająca moim zdaniem . Jest też bardzo fajna książka z prl-u opisująca podstawowe zależności akustyczne, podstawy budowy sprzętu itd. Taki typowy podręcznik początkującego napisany naprawdę prostym językiem i z naprawdę prostymi rzeczami. Nie pamiętam tylko jak się nazywa...na okładce jest koleś siedzący w fotelu a przed nim są kolumny w kształcie piramidy...

Skomentuj

Nie polecam, bo sie starych glupot naczyta i bedzie potwarzal.

Skomentuj

Tam są opisane podstawy tylko i wyłącznie które się nie zmieniły . Poza tym nie każę przecież czytać o magnetofonach .

Skomentuj

Ja jestem ciekaw jaki SPL na niskich częstotliwościach osiągnie przy tych 38 watach :)
                                        Taki wzmacniacz będzie ledwo ruszał głośnikiem.
                                        38W na głośnik pójdzie (i to jeszcze pewnie w przesterze) gdy będziesz go tyrał generatorem częstotliwości a nie muzyką.

Problem jest taki że im niższa częstotliwość tym membrana ma większe wychyły
                                        Jak już sam zauważyłeś, aby było słychać niski bas to głośnik musi się ruszać... ten wzmacniacz jest po prostu za słaby.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X