Moze raczej wydaj wiecej kasy i kup pozadny glosnik i wzmacniacz. Jesli chcesz obudowe zamknieta to Qtc z 0.8 powinno grac OK i nie bedzie to niewiadomo jak wielka szafa. Pamietaj ze jakosc basu bedzie zalezec przedewszystkim od jakosci uzytego przetwornika i wzmacniacza ktory bedzie go zasilal. Napewno nieuzywalbym jakiegos chipu jesli to miec jakosc bo dobry bass lubi pozerac waty jesli np sluchasz muzyki organowej - 150W/8 ohm (zaleznie od efektywnosci glosnika) plate amp z dobrym zasilaczem z wystarczajaca iloscia tysiecy uF powinien byc OK. Moze cos jak SB34 byloby lepsze. Albo pomyslec o back loaded horn - duza szafa ale jak dobrze zaprojektowana to ma wieksza efektywnosc i moze zejsc, jakosc basu jest lepsza niz z closetu czy bass reflex, pasywna membrana - przynajmniej z tego co kilka razy slyszalem.
Faktycznie w xmax wpisałem 15 zamiast 7,5.
Ale tak czy inaczej porównując ten głośnik w obudowie 250l i 50l maksymalny spl praktycznie się nie różni dla częstotliwości która mnie interesuje. A to dlatego że fc jest zbyt wysokie więc tak czy inaczej będzie ściszone filtrem DP.
Zmniejszenie obudowy za to spowoduje obniżenie efektywności. A zamysłem jest właśnie większa efektywność. Ale ok na razie się wstrzymam i poszukam czegoś z niższym fs.
Jakiś czas temu też miałem taki pomysł, by zbudować suba schodzącego do 20 Hz lub niżej. Założyłem zastosowanie obudowy BR, bo w Cl trzeba za dużych mocy do korekcji pasma przenoszenia.
Przeszukałem dziesiątki jeśli nie więcej danych głośników. Jedyny który spełniał kryteria był WQ 1858.
Jednak obudowa wychodziła 150 litrów, a to było dla mnie za dużo.
Ostatecznie stanęło na Dayton RSS 265. No i paśmie od ok. 22-25 Hz
Po zrobieniu suba, doskonale rozumiem Twoją potrzebę sprawdzenia co jest na dole pasma akustycznego. Kto nie słuchał , ten nie wie o czym mówi.
Jest o co walczyć.
Tyle tylko, że za 300 Pln tego nie zrobisz.
Pozdrawiam
Ok zbudowałem co pisałem. W.32.500.8.MC w zamkniętej obudowie. 250l. Mam tylko z 60W do dyspozycji. Rzeczywiście można mu zapikować trochę więcej mocy.
Bas jest w miarę głośny jak nisko odfiltruję. Trochę męczy pewnie dlatego że mam tylko 16m2
Obudowa szczelna! https://imgur.com/RtUOPWl
Dziwne, czystą sinusoidę słychać nawet przy 9hz. To może przez za małe pomieszczenie i mody dźwięk się z tych 9 rozpędza się do 20hz.
Przez 3 miesiące nie przeczytałeś nic na temat akustyki ? 9Hz oznacza wychylanie membrany 9 razy na sekundę. To w jaki sposób wychyla sie tez 20 razy na sekundę w tym samym czasie ?
Miałem na myśli mody pokoju. Może źle pamiętam, podobno pokój ma częstotliwości w których gra. To tylko przypuszczenie. Jak masz suba w zamkniętej obudowie to postaw w narożniku przejdź się na przeciwległy daj z 90dB i zmieniaj sinusoidę. https://www.szynalski.com/tone-generator/ Może to jakieś zawirowania powietrza, turbulencje. No nie wiem, słychać wyraźnie głęboki ton.
https://www.szynalski.com/tone-generator uruchomiłem na tej stornie sygnał 9hz by zobaczyć jak membrana chodzi i czy powietrze gdzieś nie szumi. No jak wiadomo człowiek nie słyszy nic poniżej 20hz. A tu się okazuje że słyszę głośny bas, to się dziwię czemu go słychać. :)
https://www.szynalski.com/tone-generator uruchomiłem na tej stornie sygnał 9hz by zobaczyć jak membrana chodzi i czy powietrze gdzieś nie szumi. No jak wiadomo człowiek nie słyszy nic poniżej 20hz. A tu się okazuje że słyszę głośny bas, to się dziwię czemu go słychać. :)
Zrób eksperyment, nagraj mikrofonem sygnał sinus 9Hz z subwofera, o ile dasz radę i porównaj z oryginalną sinusoidą. Udostępnij wykresy porównawcze na forum lub nagrany sygnał . Opisywanie słowami będzie różnie interpretowane i nic się nie wyjaśni dlatego nagranie będzie najlepszym rozwiązaniem.
Tylko że nagranie twoich 9Hz jest bez sensu. Bo ważniejsze jest gdzie jest spadek -3dB, -6dB ...
Chcę przerobić na Bass reflex, kwadratowy o zerowej długości, wycinając tylko dziurę w płycie. Czy w obliczeniach uwzględnić grubość płyty czy ustawić na zero?
Wiem że będzie słychać bo za mały, to tylko do testów.
Chcę przerobić na Bass reflex, kwadratowy o zerowej długości, wycinając tylko dziurę w płycie. Czy w obliczeniach uwzględnić grubość płyty czy ustawić na zero?
Czytam ten temat i się zastanawiam skąd czerpiesz wiedzę na temat elektroakustyki :)
znikąd. Oto chodzi że nic nie wiem. pytania układam tak byście mi od razu wszystko tłumaczyli
A na poważnie to wyłącznie z internetu. Głównie stare tematy na forach, czasem coś na Wikipedii.
Ok domyślam się że trzeba uwzględnić grubość płyty.
Tak, grubość płyty będzie w tym przypadku długością tunelu.
Ja jednak zostawił bym obudowę zamkniętą i dał wzmacniacz do subwoofera z podbiciem basu.
Niestety takie wzmacniacze nie są tanie.
Acoustic Energy AEGIS EVO 3. Wzmak. pioneer a400. Narazie ten głośnik to tylko do testów jeszcze nie wiem na co się finalnie zdecyduję. Podłączyłem go do tego a400 na prawy kanał, a na lewy dałem evo3. W fl studi za pomocą wtyczek i bajerów udało mi się ustawić filtr by sub grał w miarę płasko od 22hz. Na pełnej mocy już nawet fajnie czuć niską stopę.
Z g.... bicza nie ukręcisz. Zabierasz sie do tego nie tak jak trzeba.
Chcesz zrobić to po taniości. Żeby to zrobić dobrze trzeba trochę sypnąć kasa.
Ten głośnik do suba jest dość dobry ale potrzebuje mocnego napędu. Te 60W to go ledwie głaszczą.
Daj mu choć z 300W/8ohm to zacznie gadać sensownie.
Skomentuj