Bo właśnie seria X jest gorsza.
A400 to dobry wzmacniacz.
Dużo gorsza? Różnią się tylko przedwzmacniaczem przecież tylko...który teoretycznie w a400x miał być lepszy . Tak czy inaczej to nie są moim zdaniem wzmacniacze do muzyki elektronicznej szczególnie jak ktoś stawia kolumny w rogach żeby mieć więcej basu kosztem sceny. To wzmacniacz "audiofilski" a jako że autor tematu raczej audiofilem nie jest stawiając tak kolumny to IMO zmiana wzmacniacza wniosła by sporo dobrego.
To jest wzmacniacz do kulturalnej muzy a nie do elektroniki/łupanki. Napisz czego słuchasz bo elektronika to jest szerokie pojęcie. Muzyką elektroniczną jest zarówno JMJ jak i jakaś techno nawalanka. Audiofilem raczej nie jesteś bo ustawiasz kolumny w rogach żeby mieć więcej basu...a te kolumny już same z siebie mają podbicie 5db na basie jak widać z pomiarów w audio. Jak chcesz więcej basu to kup coś z regulacją tonów i loudnessem. Nie będzie to poprawny i liniowy dźwięk ale moim zdaniem bardziej by Ci odpowiadał.
Jeszcze nie mam wyrobionego gustu, co chwilę słucham czegoś nowego. Co jakiś czas dodaję do playlisty nowe piosenki które się wydają ciekawe po jednym przesłuchaniu. Od góry najstarsze. za kilka miesięcy znów czegoś innego będę słuchał. https://www.youtube.com/playlist?lis...vsOVbFRsHnECbt
Czy z pioneera a400 mogę podłączyć 2 kanały do tego suba? L+ R- do głośnika a L- i R+ połączyć? oczywiście z pc pójdzie mono. Czy są jakieś przeciwwskazania?
Nie, wtedy zrobisz zwarcie prawego wyjścia z masą i efekt będzie wiadomy.
Jak chcesz wydusić więcej mocy ze wzmacniacza to musisz go zmostkować, ale do tego potrzebujesz odwrócić fazę na jednym z wejść.
Są gotowe schematy takich układów na wzmacniaczu operacyjnym.
Jak mi nikt nie potwierdzi że wszystko będzie ok, to się za to nie wezmę. wyciąłem otwór 11cm na 4cm, słychać wiaterek. To co mnie interesowało to czy będzie zauważalnie głośniej. I jest. Można teraz powiedzieć że nieźle łupie.
Poziom tego wątku raczej od początku nie był wysoki, ale teraz sięga już samego dna.
Nie słuchasz ludzi, którzy chcą Ci dobrze doradzić tylko robisz po swojemu, a za chwilę Twoje dalsze pytania pozostaną bez żadnej odpowiedzi i powiesz, że same gbury na tym forum.
Niektórzy i tak już pewnie poszli po popcorn.
STX zaleca do tego głośnika obudowę 50l strojoną na 35Hz.
Jeśli myślisz, że wpompowanie w obecną 250l "konstrukcję" większej mocy coś zmieni... tak zmieni, pozbędziesz się tego głośnika, bo w takiej obudowie nie ma żadnej wytrzymałości mocowej.
Zrób zalecanej wielkości budę albo ciut większą jeśli to ma grać niżej, zestrój ją tunelem na odpowiednią częstotliwość.
Do kompletu kup/zrób wzmacniacz z filtrem dolnoprzepustowym, który ma 200-300W mocy i wtedy przekonasz się jak ten głośnik może zagrać.
Ta a400 nie nadaje się do napędzania ogromnego suba, to tylko 50W, nawet w mostku szału nie będzie.
Jestem zadowolony że wgl ktoś odpowiada. Obudowa to dokładnie to 220l. Przy Zamkniętej to rzeczywiście więcej mocy nie mogę dać. ale teraz zrobiłem z niej bass reflex. przy 220l strojonych na 29hz wytrzymałość jest prawie identyczna jak przy 50L/35hz. Sprzedam ten a400, ciekawe za ile pójdzie, połamany potencjometr. Wstawiłem zamiast niego rezystory, stała głośność brak regulacji. Steruję z kompa.
Kupił bym w jego miejsce coś z wyjściem na suba. Będzie prościej tak mi się wydaje.
Jak widać na obu obrazkach, pomiar w narożniku jak i w odległości 30cm od głośnika ma tą samą częstotliwość. Jakoś nie rozpędziło się w narożniku do 20Hz !!!
A - Obudowa 250L BR jak u ciebie Głośnik lata jak głupi , możliwość spalenia przy małej mocy. Najgorsza jakość basu jaka istnieje. Pokazuje to drugi obrazek wygladający jak góra , tak zwane kolano
B - Obudowa 60L BR , jakość zadowalająca, Zalecane przez producenta. Małe kolano
C - Obudowa zamknieta , dobrej jakości bas, cichy bas. Najmniejsze kolano
A - Obudowa 250L BR jak u ciebie Głośnik lata jak głupi , możliwość spalenia przy małej mocy.
Głośnik (cewka) się nie spali, jedynie uszkodzi mechanicznie.
Cewka nie ma jak się spalić przy takiej małej mocy (oczywiście bez przesteru).
Mało tego, cewka jest nawet lepiej chłodzona bo membrana bardziej się wychyla.
Co w cale nie znaczy że ten głośnik może pracować w 250L :)
Głośnik (cewka) się nie spali, jedynie uszkodzi mechanicznie.
Cewka nie ma jak się spalić przy takiej małej mocy (oczywiście bez przesteru).
Mało tego, cewka jest nawet lepiej chłodzona bo membrana bardziej się wychyla.
Co w cale nie znaczy że ten głośnik może pracować w 250L :)
Jak cewka zbyt daleko oddali się od szczeliny to będzie działała jak rezystor i opór cewki spadnie zwiększając natężenie prądu. Masz rację pewnie się rozleci , nigdy nie sprawdzałem co będzie pierwsze
To by musiał naprawdę mocno się wychylić.
Jest zasilany słabym wzmacniaczem, stawiam że jest zbyt mało watów aby membrana (podczas słuchania muzyki) wychyliła się na tyle, aby cewka wyszła z nabiegunnika... a przynajmniej zawieszenie powinno temu zapobiec.
Oczywiście jak się chce to można wszystko zepsuć :)
Skomentuj