Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
subwoofer aktywny
Collapse
X
-
Wywaliłem wszystkie wytłumienie razem z gąbką to tunel zagrał głośniej. Na wykresie impedancji pierwsza góra jest nadal dużo mniejsza od drugiej. Rezonans przesunął się z trochę wyżej, na 26Hz ( tak właśnie być powinno). Według symulacji natężenie dźwięku tunelu powinno być 3dB głośniejsze jak u mnie w odniesieniu do głośnika. I tu już chyba z tym nic nie zrobię bo obudowa jest nie do ruszenia.
Jeszcze dodam że zmieniając wymiary tunelu na symulacji nie mają one większego wpływu na wielkość górek impedancji , ale jak dokładam wytłumienia to odrazu pierwsza górka impedancji maleje względem drugiej. Ale skoro ja nie mam wytłumienia to nasuwa mi się rozwiązanie że tłumieniem jest załamanie tunelu o 180 stopni. Więc może chodzi o wyprofilowanie załamania by nie była zakłócana fala w tunelu poprzez uderzenie o ścianę w połowie długości tunelu . Dobrze myślę ?
Last edited by Oliver; 10.12.2019, 09:53.
Skomentuj
-
Dodanie wytlumienia zawsze bedzie oslabiac dzialanie portu, szczegolnie jesli tlumienie to welna, a jej miejsce bedzie dalej niz polowa dlugosci tunelu. Gabka i welna dzialaja inaczej i trzeba miec tego swiadomosc. Dodajac gabki bedziesz obnizal strojenie tunelu oraz wiekszal mase ruchoma calej.
Zamieszczone przez Oliver Zobacz postaWięc może chodzi o wyprofilowanie załamania by nie była zakłócana fala w tunelu poprzez uderzenie o ścianę w połowie długości tunelu . Dobrze myślę ?
Wlasciwie to niebardzo rozumiem co chcesz tutaj osiagnac.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaWlasciwie to niebardzo rozumiem co chcesz tutaj osiagnac.
S1=900
S2=295
L=250
tak wygląda wykres impedancji.
Pierwsza górka nieznacznie wyższa od drugiej. Zmieniając wartości S1 , S2 , lub długość tunelu, wysokość górek się nie zmienia. Jedynie mogą się przesunąć w poziomie zmieniając częstotliwość. Na moim zmierzonym wykresie impedancji widać wyraźnie że pierwsza górka jest dużo niższa od drugiej. Podczas pomiaru w tunelu nie było wytłumienia. To dlaczego obudowa zbudowana przeze mnie jak i identyczna obudowa w symulacji mają tak zróżnicowane wyniki impedancji pierwszej górki.
Ale gdy dodam w symulacji trochę wytłumienia pierwsza górka opada i zaczyna być to podobne do mojego wykresu impedancji. Tylko że u mnie nie ma wytłumienia. Dlatego nasuwa się rozwiązanie że choć nie mam wytłumienia w obudowie to coś musi mieć wpływ że obudowa pracuje jakby to wytłumienie tam było.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oliver Zobacz postaTo dlaczego obudowa zbudowana przeze mnie jak i identyczna obudowa w symulacji mają tak zróżnicowane wyniki impedancji pierwszej górki.
Skomentuj
Skomentuj