Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer aktywny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[/url]

Skomentuj

Pomiar głośnika i tunelu

suma

impedancja ( odejmijcie sobie 10 ohm bo nie chciało mi się robić korekty , najważniejsze widać )

Ostatni wykres jest tylko zrobiony dla zabawy, Podkręcony bas na przedwzmacniaczu by wyrównać charkę
      Last edited by Oliver; 09.12.2019, 08:33.

Skomentuj

Po zrobieniu symulacji z wytłumieniem wyraźnie widać jak wytłumienie zjada basy, Pora teraz na wyciągnięcie waty . Zostawię tylko gąbkę grubości 10mm na ściankach poprzecznych i dokonam ponownego pomiaru.

Skomentuj

Wywaliłem wszystkie wytłumienie razem z gąbką to tunel zagrał głośniej. Na wykresie impedancji pierwsza góra jest nadal dużo mniejsza od drugiej. Rezonans przesunął się z trochę wyżej, na 26Hz ( tak właśnie być powinno). Według symulacji natężenie dźwięku tunelu powinno być 3dB głośniejsze jak u mnie w odniesieniu do głośnika. I tu już chyba z tym nic nie zrobię bo obudowa jest nie do ruszenia.
          Jeszcze dodam że zmieniając wymiary tunelu na symulacji nie mają one większego wpływu na wielkość górek impedancji , ale jak dokładam wytłumienia to odrazu pierwsza górka impedancji maleje względem drugiej. Ale skoro ja nie mam wytłumienia to nasuwa mi się rozwiązanie że tłumieniem jest załamanie tunelu o 180 stopni. Więc może chodzi o wyprofilowanie załamania by nie była zakłócana fala w tunelu poprzez uderzenie o ścianę w połowie długości tunelu . Dobrze myślę ?
          Last edited by Oliver; 10.12.2019, 09:53.

Skomentuj

Dodanie wytlumienia zawsze bedzie oslabiac dzialanie portu, szczegolnie jesli tlumienie to welna, a jej miejsce bedzie dalej niz polowa dlugosci tunelu. Gabka i welna dzialaja inaczej i trzeba miec tego swiadomosc. Dodajac gabki bedziesz obnizal strojenie tunelu oraz wiekszal mase ruchoma calej.

Zamieszczone przez Oliver Zobacz posta
            Więc może chodzi o wyprofilowanie załamania by nie była zakłócana fala w tunelu poprzez uderzenie o ścianę w połowie długości tunelu . Dobrze myślę ?
            Absolutnie nie. Dla fali, do ktorej dostrojony jest port, takie profilowanie rogow jest zupelnie "niewidoczne", natomiast jest widoczne dla Vas glosnika, ktoremu ujmiesz objetosci tunelu, a co wplynie na spl w miejscu rezonansu tunelu.

Wlasciwie to niebardzo rozumiem co chcesz tutaj osiagnac.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Wlasciwie to niebardzo rozumiem co chcesz tutaj osiagnac.
              Robię symulację
              S1=900
              S2=295
              L=250
              tak wygląda wykres impedancji.

Pierwsza górka nieznacznie wyższa od drugiej. Zmieniając wartości S1 , S2 , lub długość tunelu, wysokość górek się nie zmienia. Jedynie mogą się przesunąć w poziomie zmieniając częstotliwość. Na moim zmierzonym wykresie impedancji widać wyraźnie że pierwsza górka jest dużo niższa od drugiej. Podczas pomiaru w tunelu nie było wytłumienia. To dlaczego obudowa zbudowana przeze mnie jak i identyczna obudowa w symulacji mają tak zróżnicowane wyniki impedancji pierwszej górki.

Ale gdy dodam w symulacji trochę wytłumienia pierwsza górka opada i zaczyna być to podobne do mojego wykresu impedancji. Tylko że u mnie nie ma wytłumienia. Dlatego nasuwa się rozwiązanie że choć nie mam wytłumienia w obudowie to coś musi mieć wpływ że obudowa pracuje jakby to wytłumienie tam było.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oliver Zobacz posta
                To dlaczego obudowa zbudowana przeze mnie jak i identyczna obudowa w symulacji mają tak zróżnicowane wyniki impedancji pierwszej górki.
                Bo blednie zakładasz, że symulacja będzie się pokrywać w 100% z rzeczywistością, a wynika to choćby ze strat jakie masz w obudowie. Takie rzeczy jak sztywność obudowy, jej szczelność i solidność wpływa na model impedancji.

Skomentuj

Czaruję...
                X