Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tannoy m3 fajne cieple brzmienie ,ale chcialbym cos swojego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tannoy m3 fajne cieple brzmienie ,ale chcialbym cos swojego

Witam planuje budowe monitorow lub wolnostojachych kolumn z cieplym brzemieniem jak Tannoy merkury m3 ale z lepsza jakoscia ,tyle jest tych projektow ze trudno cos wybrac ,kwota to ok 1000 zl za glosniki i zwrotnice myslalem o takiej konfuguracji 18W/8434G00 R2604/832000 ,tylko jestem zielony w projektowaniu zwrptnicy i obudowy ,ale dam rade wszystko podlaczyc sam i zrobic obudowe jak bede znal wymiatry.
    Czy koledzy z forum moga mi pomoc zrobic cos fajnego ?
    Szukam cieplego brzmienia z szybkim basem i dobra gora.

Te tannoye to byle kolumny przebiją. One są przereklamowane moim zdaniem. Jest na forum konstrukcja 2 way na SB satori. Myślę że wyjdzie trochę więcej ale warto dopłacić. Od razu zwrotnice byś miał do skopiowania gotową.

Skomentuj

Super sprawdze ,czy te kolumny zagraja cieplo ?:-)

Skomentuj

Ciepło-neutralnie ale raczej po ciepłej stronie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
          Jest na forum konstrukcja 2 way na SB satori. Myślę że wyjdzie trochę więcej ale warto dopłacić.
          Satori i ciepłe brzmienie?
          Ciepło to gra Scan Speak Revelator/Classic lub Usher.
          Satori gra neutralnie, wręcz matowo, a jedyne ciepło które od nich bije jest tylko dlatego, że właśnie jest matowy.

Po za tym, projekt na Satori to nie 1 tyś. zł.

Zamieszczone przez Mar12 Zobacz posta
          Szukam cieplego brzmienia z szybkim basem
          Szybki bas i ciepłe brzmienie?
          Trochę koliduje, ale dało by się zrobić... z tym że nie w cenie 1.000zł za głośniki + zwrotnice.

Konfiguracja która przychodzi mi do głowy w tej cenie, to SBacoustic 17CRC + 29RDC (lub 29SDAC )... ale zwrotnicy do tego nie ma, ponieważ jeszcze nikt w takiej konfiguracji kolumn nie wykonał.
          Zagra to lepiej niż M3, ale czy spełni oczekiwania tego nikt nie wie.
          Last edited by marian; 19.08.2019, 16:40.

Skomentuj

Moim zdaniem satori na pewno nie gra zimno ani neutralnie tylko lekko ciepło.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              Satori i ciepłe brzmienie?
              Ciepło to gra Scan Speak Revelator/Classic lub Usher.
              Satori gra neutralnie, wręcz matowo, a jedyne ciepło które od nich bije jest tylko dlatego, że właśnie jest matowy.

Po za tym, projekt na Satori to nie 1 tyś. zł.

Szybki bas i ciepłe brzmienie?
              Trochę koliduje, ale dało by się zrobić... z tym że nie w cenie 1.000zł za głośniki + zwrotnice.

Konfiguracja która przychodzi mi do głowy w tej cenie, to SBacoustic 17CRC + 29RDC (lub 29SDAC )... ale zwrotnicy do tego nie ma, ponieważ jeszcze nikt w takiej konfiguracji kolumn nie wykonał.
              Zagra to lepiej niż M3, ale czy spełni oczekiwania tego nikt nie wie.
              Dziekuje za propozycje .
              Jednak potrzebuej czegos gotowego moze byc 1000-1200 cos w tej cenie.
              Znajde cos fajnego na Scan Speak ?
              Obecnien mam wzmacniacz WS442 i Nad 3130 slucham chcialbym kolumny do słuchania Jazzu ,muzyki klasyczniej ,ale czasami tez Rocka czy Ballad .
              Tanntoy po za gora gra dosc przyjemnie wlasnie tak cieplo.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A to panowien?
              Wychodzi 1200 za głosniki
              Mysle ze zwrotnica to kolejne 300-400zl
              Czyli ok 1600 tylko czy za ta cen moge zrobic cos lepszego
              Im dluzej szukam tym jest trudniej :-)
              http://www.troelsgravesen.dk/SBAcoustics-3WC.htm

Skomentuj

chcialbym kolumny do słuchania Jazzu ,muzyki klasyczniej ,ale czasami tez Rocka czy Ballad .
                To bardziej szedł bym w Seasy (z kopułką tekstylną), albo w tańsze Scany: http://www.troelsgravesen.dk/DiscoveryW18.htm

Skomentuj

http://www.troelsgravesen.dk/DiscoveryW18.htm

Wlasnie czy ktos to w ogole sluchal jak ten zestaw zagra ?
                  Myslalem o tym wlasnie.
                  Tylko czy to zagra lepiej od Tannoy m3 ?

Skomentuj

Przecież tanie (i te droższe też) tekstylne seasy są ostrzejsze w brzmieniu od seasów z alu kopułką. Uprzedzając twoje pytanie tak słuchałem tanich alu seasów i tych tańszych tekstylnych jak i tekstylnych excelów w tym projekcie http://www.troelsgravesen.dk/CNO-T25.htm . Oczywiście wszystko z odpowiednio zrobioną zwrotnicą itd. Dla mnie najlepiej i najłagodniej z tego wszystkiego brzmią alu seasy. Najłagodniej z alu seasów brzmi 29TAF/W i 27tbfc/g. 22taf/g jest ostrzejszy ale za to o wiele bardziej szczegółowy i moim zdaniem jest to głośnik wyższej klasy niż 27tbcfg. Co do tanich scan speaków to z tych tańszych warty uwagi jest https://akustyk.com.pl/p/56/24/scan-speak-d2608913000 . Te pierścieniowe scany trzeba umiejętnie zazwrotkować bo inaczej są ostre.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tylko czy to zagra lepiej od Tannoy m3 ?
                    to na pewno. Od tannoyów zagrają lepiej kolumny na SBA PFC które są za ~70zł/szt więc trudno nie będzie .
                    Last edited by Oskar29; 19.08.2019, 19:38.

Skomentuj

Nie chciablym jednka przekroczyc 1200 ja głosniki i zwrotnice ,moga to byc rowniez kolumny wolno stojace lub mmonitory,tego jest tyle że mozna zwariowac :-)
                      Panowie czy 3 drożne kolumny maja sens ?
                      Czy tylko lepsze 2 drożne .
                      http://www.troelsgravesen.dk/DiscoveryW18.htm ten projekt wydaje mi sie dobry tylko czy to jest max jakosci do tej kwoty ?
                      Przepraszam ze tak duzo pytani ale temat jest jak rzeka .
                      Czy mogbym prosic o konkretne projekty ktore sa warte uwagii ?

Skomentuj

Nie chciablym jednka przekroczyc 1200 ja głosniki i zwrotnice ,moga to byc rowniez kolumny wolno stojace lub mmonitory,tego jest tyle że mozna zwariowac :-)
                        http://www.troelsgravesen.dk/DiscoveryW18.htm ten projekt wydaje mi sie dobry tylko czy to jest max jakosci do tej kwoty ?
                        Przepraszam ze tak duzo pytani ale temat jest jak rzeka .
                        Czy mogbym prosic o konkretne projekty ktore sa warte uwagii ?
                        W kwocie 1200 zł lepiej zbudować zestaw 2way na dobrych głośnikach niż 3 way w tym samym budżecie .

Skomentuj

Czy ten projek ktory podalem jest znany.

Czy da sie zrobic coś lepszego za ta kwote ?
                          Chodzi mi o przyjemny nie meczacy dzwiek ;-)
                          Czekam ma propozycje .

Skomentuj

Chcąc kolumny z ciepłym brzmieniem, na pewno nie szedł bym w aluminiowe kopułki Seasa.
                            Cieplejszy (mniej natarczywy) od Seasa jest ALX, tyle że to nie ta klasa.

Oczywiście, ale to zależy od wielkości pomieszczenia, oraz tego co możesz uzyskać tańszymi głośnikami w 3way, a czego się nie da 2way.
                            Np. szybkość i natężenie basu.

Czasem lepiej mieć 3way na tańszych głośnikach niż 2way na droższych.

Nie, to nie jest max., a nawet powiedział bym że tańsze zagrają lepiej dla kogoś innego, bo akurat potrzebował innego grania którego te kolumny nie mają.
                            I tak można przebierać dłuuugo.

Moim zdaniem, jeśli zwiększyliśmy kwotę, to dobre były by kolumny 2way na 18-stce Seasa + aluminiowa kopułka Daytona RS28F.
                            Takie połączenie zagra Rock i Jazz, a ciepło uzyskalibyśmy zwrotnicą, nie wypychając wyższej średnicy do przodu.
                            Tyle że zwrotki właśnie brak...

Zresztą, nie mając odniesienia można gdybać i gdybać.
                            Idź do sklepu i posłuchaj różnych konstrukcji.
                            Potem napisz co Ci się podobało.
                            Last edited by marian; 19.08.2019, 20:53.

Skomentuj

Mieszkam w Uk w Hull tutaj nie ma gdzie isc zeby posluchac na spokojnie niestety.

Postaram sie jakos to opisac.
                              Pomieszczenie ok 15m2
                              Muzyka jak mowilem Jazz czasami Rock ,chcialbym cieple brzmienie zeby przy cichym sluchaniu bylo przyjemnie,zeby mozna bylo sluchac caly dzien bez zmeczenia .
                              Lubie spokojne mile brzmienie tannoy wpasnie mi odpowiada tylko chcialbym lepsza jakosc dzwieku.
                              Nie bede umial zrobic zaprojektowac takiej zwrotnicy i bez odsluchow sie chyba nie uda .
                              Wiem ze to trudno tak wybrac .
                              Prosze tylko o jakies fajne sugestie :-)
                              Zalezy mi na zrownowazonym cieplym milym brzmieniu .

Skomentuj

Musisz zrozumieć że każdy ma inny gust i to tak się nie da. Marian pisze że tekstylne seasy są ciepłe a ja pisze że łagodniejsze są alu seasy. To wszystko zależy od ucha, posiadanego sprzętu i samej aplikacji głośników. Dlatego musisz się zdecydować na coś bo tak to można 3/4 projektów polecić. Z mojej strony mogę napisać że słuchałem tannoy M1 (albo M2 to były??? nieistotne bo wysokotonowka we wszystkich była ta sama i zwrotnica też była bardzo podobna) i wysokotonowka była bardzo słaba. Syczała bardzo mocno pomimo tego że była wyraźnie ściszona. To się na pewno poprawi w nowych kolumnach.

Napisz chociaż jakiej wielkości jest pomieszczenie, jaki masz sprzęt i czy chcesz podstawkowe kolumny czy podłogowe to to ograniczy trochę wybór.
                                Last edited by Oskar29; 19.08.2019, 21:56.

Skomentuj

Musisz zrozumieć że każdy ma inny gust i to tak się nie da. Marian pisze że tekstylne seasy są ciepłe a ja pisze że łagodniejsze są alu seasy. To wszystko zależy od ucha, posiadanego sprzętu i samej aplikacji głośników. Dlatego musisz się zdecydować na coś bo tak to można 3/4 projektów polecić. Z mojej strony mogę napisać że słuchałem tannoy M1 (albo M2 to były??? nieistotne bo wysokotonowka we wszystkich była ta sama i zwrotnica też była bardzo podobna) i wysokotonowka była bardzo słaba. Syczała bardzo mocno pomimo tego że była wyraźnie ściszona. To się na pewno poprawi w nowych kolumnach.

Napisz chociaż jakiej wielkości jest pomieszczenie, jaki masz sprzęt i czy chcesz podstawkowe kolumny czy podłogowe to to ograniczy trochę wybór.
                                  Pomieszczenie 15m2 wzmacniacz Diora WS442 mieszkam w uk i chcec cos Polskiego ,wole kolumny podstawkowe.
                                  I rozumiem dla tego tak trudno jest cos wybrac chcialbym cieple spokojne brzmienie do 1200 za głosniki i zwrotnice .
                                  Dzwiek nie musi byc mega detaliczny bardziej powinien byc relaksem dla uszu.

Skomentuj

To może wzmacniacz lepiej wymień?

Skomentuj

To może wzmacniacz lepiej wymień?
                                      Wiem ,ze nie jest najlepsxy ale najpierw chce zbudowac kolumny a pozniej bede myslal o wzmacniaczu .

Skomentuj

Coś takiego zobacz może https://diyaudio.pl/showthread.php/2...zTi-amp-Boro85

Skomentuj

Czaruję...
                                        X