Dzień dobry
Jestem po raz pierwszy na forum on-line. Off-line odwiedziłem przedwczoraj stoisko na audio show. Podobała mi się prowokacyjna ("a to złożysz sam za 700 zł") wystawa sprzętu ;-)
Będę wdzięczny za Waszą pomoc, radę w następującym temacie.
Sytuacja wyjściowa:
Posiadam kolumny AMT Kithara. Tak bardzo jak podoba mi się przestrzeń dźwięku oraz aksamitność średnicy i góry, tak bardzo nie podoba mi się rozlany, nieszczegółowy bas.
Sprawdziłem kilka wzmacniaczy - bez znaczącej poprawy.
Pytanie:
Czy jest sens je przebudować kolumny, zmieniając głośnik basowy, zwrotnice i skrzynkę, zachowując przetwornik AMT i ten charakter grania? Jeżeli tak, to jakie kierunki projektu proponujecie?
Pozostałe dane:
- muzyka: jazz, wokal, ambient, elektronika, instrumentalna
- słucham muzyki wieczorami więc niski, średni poziom głośności
- nie jestem "baso-lubny" - co nie oznacza, że może być "buła"
- pomieszczenie 25 m2, nieadaptowane akustycznie
- źródła dźwięku 70% winyl, 30% dac
- dostępne wzmacniacze: monobloki gm70, tranzystor haiku sol 2, mogę rozważyć budowę 300b
- budżet ok 4.000-4.500 zł
- więcej danych o kolumnach: http://www.enjoythemusic.com/superio...eilkithara.htm
Pozdrawiam
Darek
Jestem po raz pierwszy na forum on-line. Off-line odwiedziłem przedwczoraj stoisko na audio show. Podobała mi się prowokacyjna ("a to złożysz sam za 700 zł") wystawa sprzętu ;-)
Będę wdzięczny za Waszą pomoc, radę w następującym temacie.
Sytuacja wyjściowa:
Posiadam kolumny AMT Kithara. Tak bardzo jak podoba mi się przestrzeń dźwięku oraz aksamitność średnicy i góry, tak bardzo nie podoba mi się rozlany, nieszczegółowy bas.
Sprawdziłem kilka wzmacniaczy - bez znaczącej poprawy.
Pytanie:
Czy jest sens je przebudować kolumny, zmieniając głośnik basowy, zwrotnice i skrzynkę, zachowując przetwornik AMT i ten charakter grania? Jeżeli tak, to jakie kierunki projektu proponujecie?
Pozostałe dane:
- muzyka: jazz, wokal, ambient, elektronika, instrumentalna
- słucham muzyki wieczorami więc niski, średni poziom głośności
- nie jestem "baso-lubny" - co nie oznacza, że może być "buła"
- pomieszczenie 25 m2, nieadaptowane akustycznie
- źródła dźwięku 70% winyl, 30% dac
- dostępne wzmacniacze: monobloki gm70, tranzystor haiku sol 2, mogę rozważyć budowę 300b
- budżet ok 4.000-4.500 zł
- więcej danych o kolumnach: http://www.enjoythemusic.com/superio...eilkithara.htm
Pozdrawiam
Darek
Skomentuj