Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Heil A.M.T. Kithara - modyfikacja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Heil A.M.T. Kithara - modyfikacja

Dzień dobry

Jestem po raz pierwszy na forum on-line. Off-line odwiedziłem przedwczoraj stoisko na audio show. Podobała mi się prowokacyjna ("a to złożysz sam za 700 zł") wystawa sprzętu ;-)
    Będę wdzięczny za Waszą pomoc, radę w następującym temacie.

Sytuacja wyjściowa:
    Posiadam kolumny AMT Kithara. Tak bardzo jak podoba mi się przestrzeń dźwięku oraz aksamitność średnicy i góry, tak bardzo nie podoba mi się rozlany, nieszczegółowy bas.
    Sprawdziłem kilka wzmacniaczy - bez znaczącej poprawy.

Pytanie:
    Czy jest sens je przebudować kolumny, zmieniając głośnik basowy, zwrotnice i skrzynkę, zachowując przetwornik AMT i ten charakter grania? Jeżeli tak, to jakie kierunki projektu proponujecie?

Pozostałe dane:
    - muzyka: jazz, wokal, ambient, elektronika, instrumentalna
    - słucham muzyki wieczorami więc niski, średni poziom głośności
    - nie jestem "baso-lubny" - co nie oznacza, że może być "buła"
    - pomieszczenie 25 m2, nieadaptowane akustycznie
    - źródła dźwięku 70% winyl, 30% dac
    - dostępne wzmacniacze: monobloki gm70, tranzystor haiku sol 2, mogę rozważyć budowę 300b
    - budżet ok 4.000-4.500 zł
    - więcej danych o kolumnach: http://www.enjoythemusic.com/superio...eilkithara.htm

Pozdrawiam

Darek

Moja odpowiedz raczej z tych co nie wiele wiedza ale cos napisza..

Podzial zgodnie z tym opisem masz gdzies na 650Hz wiec ten 10''woofer robi jeszcze kawal średnicy...

jezeli ta średnica Ci odpowiada to trzeba Ci dołożyć coś co poprawi bas... w stylu..
    http://www.troelsgravesen.dk/SBA-741-BASS.htm
    Dochodzi Ci jeszcze jeden głośnik.. ale możesz sobie odciąć i zachowac to co masz... uzupełnic czymś dynamiczniejszym...

Ja się coraz bardziej napalam na caly zestaw 741 od troelsa.. razem z tym modulem bassowym... wiec raczej bedę skladal.. jak mi ktos go z głowy nie wybije..

Wysłane z mojego telefonu

Choć 25cm... to nie raki mały woofer coś zamieszania powinien robić.. na pewno wszystko z nim jest ok?
    No i adaptacja.. lub przemieszczanie po pomieszczeniu... moze bliżej ściany/narożnika... dla basu moze to byc diametralna roznica..
    Last edited by LubMich; 11.11.2019, 13:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta

Dochodzi Ci jeszcze jeden głośnik.. ale możesz sobie odciąć i zachowac to co masz... uzupełnic czymś dynamiczniejszym...
      Dziękuję za podpowiedź. Szukam też rozwiązania, które nie będzie zajmować dodatkowej przestrzeni. Mogę powiększyć trochę wymiary względem obecnych ale dokładanie i układanie dodatkowej skrzynki będzie kłopotliwe.

Pozdrawiam

Darek

Skomentuj

Taki pomysł w miarę bez inwazyjny dla oryginału... jeżeli będziesz ciął poniżej 80Hz to możesz odojechać z tymi "dokładkami" nieco w inne miejsce.. no i kształt dość dowolny... by litraż zachować

Wysłane z mojego telefonu

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
          Taki pomysł w miarę bez inwazyjny dla oryginału...
          Górny przetwornik jest odkręcany. Więc każda nowa skrzynka nie jest inwazyjna.

Darek

Skomentuj

1 spróbuj sobie jakiś mocarny tranzystor albo klasę d. Możesz na próbę jakiś pro audio, one mają gigantyczne df.
            2 jaka to obudowa? Spróbuj powalczyć że strojeniem, możesz spróbować włożyć coś do środka żeby zmniejszyć jej objętość. Butelki z wodą, worki z piaskiem albo co.
            Zobacz czy to w ogóle idzie w dobrą stronę.

Skomentuj

Taki mały pomysł: może po prostu w twoim pomieszczeniu powstają jakieś dziwne fale stojące które powodują to zamulanie pewnych częstotliwości? Może warto pomyśleć nad innym zestrojeniem portu b-r?

Skomentuj

Czaruję...
              X