Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe kolumny do salonu 35mkw

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowe kolumny do salonu 35mkw

Chciałbym sobie zbudować nowe kolumny do salonu. Obecnie słucham na Usherach 8935+9930 zbudowanych jako monitor 22 litry.
    Szukam czegoś co lepiej przestrzennie zagra z lepszą stereofonią/przestrzenią, bardziej detalicznie i żeby trochę więcej basu produkowało.
    Pomieszczenie to salon z aneksem kuchennym około 35 mkw z czego część salonowa ma ok 23 mkw.
    Budżet to 4-5 tyś zł. Plan budowy dopiero przyszły rok ale zaczynam się rozglądać i odkładać kasę.

Stwierdziłem, że żeby dobrym targetem były by głośniki z serii Satori.
    Znalazłem ciekawy projekt u Troelsa.
    http://www.troelsgravesen.dk/SBA-761.htm

Według niego jest to na tyle dobry głośnik, że można go pierwszym rzędem filtrować. Poza tym sama konstrukcja jest dość ciekawa.
    Chciałbym poznać opinię bardziej doświadczonych osób co sądzą o tym projekcie. Bo osobiście bardzo mi się spodobał.
    A może w tej cenie jest też coś ciekawego? Zastanawiam się też nad: 2xMW19P-8 + TW29RN - projekt by pawel_luk1 ale ilość elementów w zwrotnicy i jej koszt trochę odpycha.
    Zastanawiam się tylko jak sobie z basem poradzą, w chwili obecnej te Ushery co mam nawet jakoś sobie dają radę w takim dość sporym pomieszczeniu.

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
    Stwierdziłem, że żeby dobrym targetem były by głośniki z serii Satori.
    Znalazłem ciekawy projekt u Troelsa.
    Projekt jest niewątpliwie dobry, ale moim zdaniem mając teraz Ushera, to Satori będzie krokiem w bok, niż w przód.

Skomentuj

Szukam czegoś co lepiej przestrzennie zagra z lepszą stereofonią/przestrzenią, bardziej detalicznie i
      może jakaś twardsza membrana?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        mając teraz Ushera, to Satori będzie krokiem w bok, niż w przód.
        Te Ushery kosztowały 1000zł za komplet, spodziewałem się, że satori jest półkę wyżej.
        To w takim razie co dalej? Satori były chwalone za bardzo dobrą średnicę.
        Te moje Ushery to te z niższej serii tzn to jest 8935, a nie 8945, tak samo tweeter 9930, a nie 9950.

W szafie leżą Ushery 8955A (20cm bas), można by je w obrót wziąć, tylko bym musiał zlecić komuś zaprojektowanie zwrotnicy.

Na AS Pylon Jasper 25 fajnie grały, troche bas bumiał, no i wyższe średnie potrafiły być lekko krzykliwe ale revelatory w budżecie się nie zmieszczą.
        Excele też mi się podobają ale tak samo jak revelatory, za drogie na chwilę obecną.

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
        może jakaś twardsza membrana?
        Co proponujesz?
        Last edited by scythe1123; 24.11.2019, 20:51.

Skomentuj

Obecnie słucham na Usherach 8935+9930 zbudowanych jako monitor 22 litry.
          Szukam czegoś co lepiej przestrzennie zagra z lepszą stereofonią/przestrzenią, bardziej detalicznie i żeby trochę więcej basu produkowało.
          A z jaką zwrotnicą te głośniki masz?
          Ja miałem akkusowa zwrotnicę i na niej było tyle przestrzeni, że FX300 zjadały na śniadanko (wiem, FX300 to nie Satori, ale akurat wtedy miałem je na stanie do porównania).
          Środka było mniej, ale bas był spoko.

Satori do Ushera to zupełnie inny dźwięk, więc on może i będzie lepszy (droższe głośniki), ale zupełnie inny, więc może być gorzej jeśli Usherowy charakter grania się Tobie podoba.
          Przestrzeń zależy też od dobrego zgrania fazowego głośników. Jeśli zgranie będzie kiepskie, to i przestrzeń będzie kiepska.

Skomentuj

Mam na tej samej zwrotnicy (może popełniłem błąd przy składaniu, nie mierzyłem ich). Potrafią się czasami od nich odkleić dźwięk ale mam wrażenie, że mogło by być lepiej.
            Bas jest fajny ale przy takim pomieszczeniu jest już go troszkę brakuje.

Skomentuj

Moim zdaniem przeskok na Satori będzie na plus bo jednak ten Usher 8935 nie był jakiś wybitny na średnicy (nie to co wersja 48a) a tweeter Satori też jest trochę lepszy.

Skomentuj

Pominę kwestie techniczne, bo przeskok jakościowy na pewno będzie. Nadmienię jedynie, że sam popełniłem taki przeskok z 8935a i 9930 (zwrotka akkus) na 3WC Troelsa (29RDC, 12MNRX, 23NRX) i o ile z technicznego punktu widzenia głośniki są po prostu lepsze itd o tyle okazało się, że to zupełnie inne granie niżeli to co oferowały Ushery. Kompletnie nie moje granie, zrobiłem ten projekt bo chciałem coś zupełnie nowego i też tylko przez fakt posiadania schematu zwrotnicy 3WC. Obecnie szukam nowego projektu, ten będzie na sell.

Skomentuj

NRXy mi się zupełnie nie podobały, strasznie kluchowate granie, moim zdaniem gorsze granie od Usherów.

To może http://www.troelsgravesen.dk/Illumina-66.htm ?
                  Tylko czy sobie z basem poradzi 18cm woofer.
                  Last edited by scythe1123; 25.11.2019, 11:52.

Skomentuj

hm.. prawie idealnie moje warunki.. i też szukam pomysłu na projekt... ja się chwilę doktoryzuję nad SBA-741 od Troelesa.. z modułem basowym.. cenowo najtaniej nie będzie bo sporo przetworników.. ale rozmiar i kształt projektu mnie bardzo przypasowały..
                    Niebawem ma się pojawić nowy projekt podobnej wielkości Troelesa.. ale przy nim nie wiadomo czego się spodziewać jeżeli chodzi o ceny przetworników.. ma być taniej niż elipticory.. ale to i tak nie pocieszenie..

Skomentuj

To nie będzie prosta sprawa z wyborem głośników. Przy muzyce jakiej słuchasz, problemem może być "bułowate" granie z głośników jakie tu na razie padły.
                      Ja bym polecił Monacor SPH-165KEP albo SPH-165CP i na górę HDSa (SCAN-SPEAK D2608/913000)... :)
                      Last edited by dolphin123; 25.11.2019, 18:42.

Skomentuj

Chciałbym sobie zbudować nowe kolumny do salonu
                        wg mnie powinieneś celować w takie układy dla 35m2, aby być w pełni zadowolonym
                        http://www.troelsgravesen.dk/Jensen.htm
                        https://akustyk.com.pl/p/153/127/akustyk-ilr3

- - - - - aktualizacja - - - - -

jeśli sam potrafisz zaprojektować lub masz kogoś kto pomoże polecam na tweeter
                        https://loudspeakershop.eu/glosnik-b...wy-p-3200.html
                        jest szybszy i bardziej delikany w brzmieniu od beryla sb acoustics

zapewne budżet zostanie przekroczony ale warto przemyśleć spawę

Skomentuj

dolphin123, wbrew pozorom akurat do muzyki elektronicznej (tej której słucham) nie trzeba strzelającego basu, Usher nie jest super szybkim głośnikiem, a jeżeli chodzi o szybkość jest ok - ważne, żeby bas się nie wzbudzał, bo wtedy wszystko się rozmywa.

Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta
                          wg mnie powinieneś celować w takie układy dla 35m2, aby być w pełni zadowolonym
                          http://www.troelsgravesen.dk/Jensen.htm
                          https://akustyk.com.pl/p/153/127/akustyk-ilr3
                          Moim zdaniem te projekty to trochę overkill, bo o ile pomieszczenie ma 35 mkw, to część salonowa ma ok 23 metry, można w duży uproszczeniu powiedzieć, że pomieszczenie to prostokąt, a salon to tak jakby połowa z tego prostokąta.
                          Pojedynczy 19cm Usher potrafi generować bas, tylko zostaje lekki niedosyt.
                          Na AS zauważyłem, że z basem nawet w dużych pomieszczeniach dwa głośniki 18cm dają radę.
                          Projekty, które podałeś są fajne ale strasznie przebijają budżet, teoretycznie mógłbym jeszcze rok poczekać i odłożyć 10 tysięcy ale to już może skończyć zabawę, bo później ciężko będzie zrobić krok do przodu bez wydawania kupy kasy.
                          Dodatkowo chciałbym aby to były w miarę smukłe kolumny, bo na szerokie za bardzo nie mam miejsca. Dlatego podobają mi sie projekty dwu drożne. Dodatkowo przy konstrukcji 3-drożnej koszt filtru na głośnik niskotonowy często jest tak duży, że warto wtedy po prostu dopłacić na lepszą 18-tkę.

Może coś takiego:
                          https://akustyk.com.pl/p/153/107/akustyk-ilr12
                          https://akustyk.com.pl/p/153/112/akustyk-rd22
                          https://akustyk.com.pl/p/153/114/akustyk-rr22
                          https://akustyk.com.pl/p/153/213/akustyk-rd12-1

Skomentuj

Odczuwałem to samo słuchając Usherów i muzyki elektronicznej (trance), że zostawał lekki niedosyt na dole pasma aczkolwiek całość współgrała fajnie.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            Czy byłbyś w stanie przybliżyć Nam jakieś głośniki, które charakterem grania są zbliżone do Usherów ?

Skomentuj

Może coś takiego:
                              jeśli 18 to raczej takie
                              http://www.troelsgravesen.dk/ektagrande.htm

Skomentuj

Jakieś argumenty dlaczego tamta 18'tka się nie nadaje?

http://www.troelsgravesen.dk/Illuminator-Monitor.htm
                                Jeszcze jest taka opcja w wersji podłogowej.

Skomentuj

Jak bym miał już iść z kasą w górę to wtedy bym też nad tym się zastanowił:
                                  http://www.troelsgravesen.dk/CNO-25-mkII.htm

Na AS bardzo mi się podobały monitory na tych Excelach.

Na chwilę obecną napędzam kolumny amplitunerem ale widzę, że większości kolumn impedancja spada do 4 Ohm, ciekawe czy sobie on poradzi.
                                  Last edited by scythe1123; 27.11.2019, 11:28.

Skomentuj

Jakieś argumenty dlaczego tamta 18'tka się nie nadaje?
                                    mam iluminatora 18wu/4 od wielu lat wypróbowałem go w wielu układach
                                    to dobry głosnik ale w 35 m2 przestrzeni nie zapewni odpowiedniego natęzenia basu

poza tym jest to głosnik niskoefektywny i lubi przyjac sporo pradu , osiągniecie odpowiednich poziomów głosności w takiej powierzchni bedzie trudne jesli nie chcemy kompromisu w tym zakresie

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jak bym miał już iść z kasą w górę to wtedy bym też nad tym się zastanowił:
                                    pomijałem uklady , które nie maja pokazanych elementów zwrotnicy
                                    ale skoro zastanawiasz sie nad takimi to lepiej kupic zestaw do samodzielnej budowy od Pawła z YB

Chcesz nieduzym kosztem poprawić dźwiek w duzym pokoju
                                    zaden układ 2-way wg mnie nie da Ci odpowiedniej jakości dźwieku

Skomentuj

pomijałem uklady , które nie maja pokazanych elementów zwrotnicy
                                      Dlaczego?

ale skoro zastanawiasz sie nad takimi to lepiej kupic zestaw do samodzielnej budowy od Pawła z YB
                                      Który projekt masz na myśli?

Chcesz nieduzym kosztem poprawić dźwiek w duzym pokoju
                                      zaden układ 2-way wg mnie nie da Ci odpowiedniej jakości dźwieku
                                      Z tego by wynikało, że nie powinienem mieć basu z moich monitorów.

Tak wygląda mój salon:

Żółte to kolumny, czerwone miejsce odsłuchowe, a niebieskie to część salonowa.

Punkt odsłuchowy jest przy ścianie i to pozwala wzmocnić bas. I w tym przypadku nie brakuje jego za dużo. Dodatkowo pomieszczenie ma rezonans w okolicy 40Hz, więc może tu się kryje tajemnica.
                                      Słyszałem na AS 2x 18cm revelatory w olbrzymim pomieszczeniu i nie brakowało im basu.

Zacząłem znowu myślą wracać do tego projektu:
                                      2,5 drogi może nie będzie tak źle.
                                      Dodatkowo filtr I rzędu teoretycznie zapewnić szersze zgranie fazowe no i projekt cenowo wygląda ok.
                                      Last edited by scythe1123; 27.11.2019, 13:37.

Skomentuj

Który projekt masz na myśli?
                                        pogadaj z Pawłem, on najlepiej wie co Ci polecić

2,5 drogi może nie będzie tak źle
                                        Własnie dlatego ,ze wskazywales 2,5 drogi zaproponowalem ekta Grande
                                        koszt prokjektu w stosunku do 2,5 way wzrasta praktycznie o dwa średniotonowe , a masz wyspecjalizowany glosnik do obslugi średnicy , który pozbawiony jest modulacji basem
                                        dla mnie osobiście 2,5 way jest słabym pomyslem na granie z wyższej półki

ale oczywiście zrobisz jak bedziesz chciał

Żółte to kolumny
                                        masz troche miejsca
                                        wgmnie 1m od osi kolumny do sciany bocznej to minimum dla uzyskania odpowiedniej sceny
                                        ale jesli zalezy Ci głównie na basie to rzeczywiście zblianie kolumny do rogu pokoju wzmacnia go sporo

Dlaczego?
                                        chyba chciales obnizyć koszty :)

w sumie patrze na Twój problem wg swojego doswiadczenia , ale to Ty masz byc zadowolony dlatego każda rada to tylko glos w dyskusji
                                        decyzja nalezy do Ciebie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X