Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe kolumny do salonu 35mkw

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta
    Własnie dlatego ,ze wskazywales 2,5 drogi zaproponowalem ekta Grande
    koszt prokjektu w stosunku do 2,5 way wzrasta praktycznie o dwa średniotonowe , a masz wyspecjalizowany glosnik do obslugi średnicy , który pozbawiony jest modulacji basem
    Tylko szkoda, że te średniotonowe są tak drogie, komplet głośników to koszt 8640 zł, a jeszcze zwrotnica, akcesoria i obudowa.

Co do modulacji , zjawisko pewnie zachodzi ale ja nie słucham przy dużych głośnościach, jak u mnie membrana ma 1mm wychyłu to już jest głośno. Na AS słyszałem wiele bardzo dobrze grających konstrukcji dwudrożnych. Jestem ciekaw czy zauważył bym różnicę.

Skomentuj

a masz wyspecjalizowany glosnik do obslugi średnicy , który pozbawiony jest modulacji basem
      Moim zdaniem to jest nieco rozdmuchany problem. Swego czasu poswiecilem troche uwagi na praktyczny wplyw modulacji i efektu dopplera. Aby ten efekt byl slyszalny, trzeba spelnic bardzo specyficzne warunki pracy glosnika, ktore praktycznie nigdy nie wystepuja w sygnale muzycznym. Faktyczna modulacje slychac, przy bardzo duzym wychyleniu membrany, obciazonej sinusem czestotliwosci niskotonowych. Do tego dzwiek modulowany musi miec wyrazna czestotliwosc rezonansowa/strojenia, czyli granie czystych, dlugich nut np na instrumencie detym. Jeszcze lepiej slychac ten efekt, jesli moduluje sie niskotonowym sinusem, czestotliwosci wyzsze, rowniez w sinusie, jednak takie sytuacje w materiale muzycznym nie wystepuja.

Dla mnie ten efekt istnieje w teorii jak i praktyce, ale w realnym odsluchu, na sygnale muzycznym jest wlasciwie niesluszalny.

Dlatego samo zastosowanie koncepcji 3 drog wcale nie jest gwarancja na lepsza srednice w stosunku do 2.5 opartych na bardzo dorbej jakosci glosnikach, przy czym system 2.5 czy 2 drozny ma rowniez pewne zalety w stosunku do 3 way.

Skomentuj

Dla mnie lepszym rozwiązaniem niż 2,5 way jest d'appolito 2-way

ale przy okazji nowej konstrukcji na Elipticorach spróbuję puścić 18we bez high passa i zobaczę co z tego wyniknie :)
        mialeś okazję robić tl dla tej osiemnastki?

Skomentuj

Szczerze mówiąc, też wolę 2 way d'appolito, ale 2.5 na rożnej wielkości midbasach jest bardzo ciekawe.

Co do Elipticorów, to jeszcze nie miałem przyjemności.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
            Na AS słyszałem wiele bardzo dobrze grających konstrukcji dwudrożnych. Jestem ciekaw czy zauważył bym różnicę.
            aby głosnik niskośredniotonowy odtwarzal pasmo do 40 hz trzeba zacząć filtrację dośc wczesnie , waska obudowa nie sprzyja też koncowej efektywności poza tym dyfrakcja powoduje ,ze mniejsze lub wieksze dołki na niskim srodku sa nie do uniknięcia a ten zakres jest bardzo istotny dla jakości dxwieku jego dociązenia i odpowiedniej równowai tonalnej
            zazwyczaj w takich układach eksponuje się wyższy bas by wrażenie pełni brzmienia przykrywało niedostatki na niskim środku
            układ 3-way jest od tego wolny jesli oczywiście jest poprawnie zaprojektowany
            dobry głosnik średniotonowy mozna ciac nisko ponizej 200hz i spójnośc średnicy jest zachowana a woofer zazwyczaj udziela sie jeszcze na niskim środku dając wysycenie tego zakresu
            uzyskujemy tez większa efektywnośc kolumny co zawsze jest pozytywnym aspektem

popatrz na charakterystyki głosnika w zalezności od szerokości frontu tak dla orientacji jaki ma to wpływ na efektywnośc konstrukcji 2-way

pomiary 21we w odbudowie 60x100 i 30x57
            http://www.troelsgravesen.dk/TEST_Sc...WE-4542T00.htm

Skomentuj

Będzie ciężko przekonać dziewczynę do szerokich kolumn :)

Po prawej od lewej kolumny wystaje komin, który bardzo psuje możliwość ustawienia sprzętu, już w tym momencie mam problem, żeby ekran był po środku kolumn.

A czy kolumnę zrobię te kilka cm szerszą to już nie będzie miało aż tak dużego wpływu, poza tym konstrukcja 2,5 drożna może ten problem zniwelować.

Skomentuj

Ja też trochę walczę z gabarytem.. nie chce wielkich kolumn.. i dlatego spodobał mnie się projekt trolesa http://www.troelsgravesen.dk/SBA-741.htm
                więc trochę większe monitory - ale pełne 3 drogi.. dodatkowo wspierane basowym modułem.. który być może nawet można by nieco odsunąć od samej kolumny.. /tu nie jestem pewny bo odcięcie jest od 80Hz.. a to jest dość wysoko.. może być rozjazd stereofonii z tego powodu/ - a już na pewno dosyć swobodnie kształtować jego wymiary..

Co myślicie o takim układzie głośników.. - tj zwłaszcza wspieraniu nawzajem MR13 i MW19... no i całości przez dodatkowy głośnik basowy...
                Czy to już wywalanie pieniędzy w niepotrzebnym kierunku...

Skomentuj

Będzie ciężko przekonać dziewczynę do szerokich kolumn
                  A jaka szerokość dla Ciebie jest duża?
                  Miałem przez chwilę w 27m2 to: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t-by-raven1985
                  Kolumny niemałe, ale stosunkowo wąskie.
                  TIW robi robotę na basie, co w elektronice jest ważne, a MW13P daje fajną przestrzeń.
                  W budżecie powinny się zmieścić.

Skomentuj

Myślę, że przejdzie :)
                    Do 25 cm szerokości mi się wydaje, że będzie spoko.

Skomentuj

A może w tej cenie jest też coś ciekawego? Zastanawiam się też nad: 2xMW19P-8 + TW29RN - projekt by pawel_luk1 ale ilość elementów w zwrotnicy i jej koszt trochę odpycha.
                      Zastanawiam się tylko jak sobie z basem poradzą, w chwili obecnej te Ushery co mam nawet jakoś sobie dają radę w takim dość sporym pomieszczeniu.
                      No właśnie u mnie te 2,5 drogi grają podobnych warunkach jakie Ty masz. Salon 31m2 + otwarta kuchnia 6,5m2.
                      Moim skromnym zdaniem z basem nie mają żadnego problemu, jest go dużo, jest dobrze kontrolowany i sprężysty.
                      Średnica z nich jest również bardzo dobra.
                      Tylko trzeba je czymś sensownym zasilić. Jak miałem ampli Yamahy 803D, to była porażka - mały, wycofany dźwięk, jak zmieniłem na dość mocnego i porządnie zrobionego wzmaka (Arcam A29), to zaczęły grać zupełnie innym dźwiękiem....

A projekt Troelsa SBA-761 wygląda bardzo fajnie. Jeśli nie przeszkadza Ci w wyglądzie schodek z cofniętym tweeterem, to ja bym się na Twoim miejscu bardzo mocno nad nim zastanawiał.

P.S. Zaprojektować i wystroić dobrze grające 2,5 drogi jest IMHO trudniejsze niż 3 drogi.
                      Last edited by pawel_luk1; 28.11.2019, 19:48.
                      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Jeżeli front pomaluje się na czarno to moim zdaniem fajnie to wygląda. Ogólnie to kwestia gustu ale wygląd sklejki gołej to nie moja bajka.
                        Ten projekt Troelsa ma BR z dołu co powinno wzmocnić bas.

Skomentuj

Do 25 cm szerokości mi się wydaje, że będzie spoko.
                          Paweł zrobił promocję
                          umów się na odsłuch i zapomnij na razie o rozterkach

Monitory demonitor :

fornir bloodwood
                          podstawa z litego mahoniu z komplecie
                          rabat 20% , nowa cena : 6700zł / para

Oferta ważna do końca 15 grudnia lub do momentu wyprzedania tego co mamy. Zadzwoń, umów się na odsłuch !

polecam posłuchać tego układu
                          http://yb-audio.pl/realizacje/demonitor/

Skomentuj

Ten 741 nikomu się nie podoba? [emoji6] eh.. albo za mało słyszałem.. albo mnie się za bardzo wkręcił..

O te demonitory to prawie ten sam kierunek... tego seasa oczywiście całkiem nie znam...

Wysłane z mojego telefonu
                            Last edited by LubMich; 28.11.2019, 21:19.

Skomentuj

cała promocyjna oferta
                              http://yb-audio.pl/oferta/bf19/

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                              O te demonitory to prawie ten sam kierunek... tego seasa oczywiście całkiem nie znam...
                              jeden z lepszych wooferów w tym rozmiarze, na nim były zaprojektowane Hurricane
                              http://audiohobby.pl/index.php?topic=5185.0

Satori MR13 lepszy średniak niż MW16

gotowe kolumny , których można posłuchać z własnym wzmacniaczem mieszczące się w budżecie
                              aż żal nie spróbować :) :) :)

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                                Tylko ja tam mam 470 km...
                                ok.

Skomentuj

jeden z lepszych wooferów w tym rozmiarze
                                  Tak znam projekt ale ich nie słyszałem.. z tego co było pisane świetnie nadaje się do 2-way... pytanie czy to te same zalety są dla 3-way.. czy nie brakować będzie impulsu... zwłaszcza, że mnie prądu we wzmacniaczu nie brakuje..

Satori MR13 lepszy średniak niż MW16
                                  No tak... i lepszy od MW13.. pytanie jak się ma MR13 do MR16.. ktoś gdzieś opisywał, że średnie z mniejszego głośnika zwłaszcza w męskim wokalu wychodzą mniej przyjemnie.. ale tu u Troelesa MW19 dość szybko wspiera... pytanie czy takie cięcie 600Hz jest słyszalne.. ciekawe jakie częstotliwości odcięcia są w YB..
                                  Nic więcej chyba nie wymyślę.. trzeba będzie posłuchać... i samemu ocenić co bardziej się podoba..
                                  Last edited by LubMich; 30.11.2019, 14:02.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X