Po 8 latach od ostatniej przygody z budową kolumn postanowiłem zrobić kolejny projekt. Kupiłem głośniki SB15NBAC i ADC26, odkopałem z szafy JIGa, kupiłem na allegro SB Live, zmontowałem system pomiarowy i "zonk". Pomiary nowych głośników wyszły strasznie kiepskie, takie że obudowa ma być 3x większa niż wychodziło z parametrów producenta. FS głośnika zamiast deklarowanych 35.5Hz wyszedł 54Hz :/ Po dłuższej walce z systemem, gdy już mi nic nie zostało zacząłem wyciągać głośniki z poprzednich kolumn i okazuje się że wszystkie mają dużo wyższe Fs niż te co zmierzyłem 8 lat temu. Ewidentnie coś jest z systemem pomiarowym, ale nie mogę dojść co. Sprawdzałem też na drugim komputerze ze zintegrowaną muzyką i to samo. Zmontowałem nawet JIGa do Arty by nim pomierzyć głośniki i wychodzi podobnie jak w SpeakerWorkshopie. Nie mam już pomysłu co może być przyczyną i chyba czeka mnie kupno Daytona DATSa. Znajoma może będzie jechała na święta to by mi przywiozła. Mam prośbę do kolegów. Czy ktoś jest z Warszawy kto mógłby zmierzyć mi parametry TS głośników? Nie chciałbym czekać ponad miesiąc z robieniem obudów :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dziwne wyniki TS podczas pomiarów, pomoże ktoś z Warszawy?
Collapse
X
-
Mam teraz tego alumiaka 8ohm. Mogę w weekend zmierzyć TSy. Jak masz tak wysoki rezonans to może za słaby sygnał puściłeś. Ja daję sinus minimum 2V. No I koniecznie porządnie wygrzać przed pomiarem. Rzadko robię pomiary TS i tylko jak mam aluminiowe membrany. Obciążałeś monetami, ile gram?
Co ciekawe najbardziej zbliżone pomiary do katalogowych miałem na Daytonach serii RS.Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
-
Hmm. Muszę zmierzyć jaka jest wartość napięcia. O tym nie pomyślałem. Głośniki grają od 8 lat, więc raczej są wygrzane :) Może SB Live SB Live'owi nierówny i ten co kupiłem ostatnio daje sporo mniejsze napięcie niż ten co miałem 8 lat temu? Strasznie żałuję że go kiedyś sprzedałem, ale kto wiedział :/
Tak, dociążałem monetami 1+2zł = 10.81g. Ale to nie ma znaczenia, bo już na pomiarze free air rezonans wyszedł o 50% wyżej niż deklarowany przez producenta.
Dzięki Konrad za zadeklarowanie się z pomocą. Wieczorem sprawdzę jeszcze to napięcie i jakby, co to się odezwę by się umówić na weekend :)
Skomentuj
-
Ja mierzyłem kilka modeli i było z tym bardzo rożnie. Nie ma jedynej, wlasciwej metody pomiarowej, ale jesli chcesz sprawdzic na ile Twoja metoda jest dokladna, to trzeba zbudowac mala obudowe zamknieta lub BR, zmierzyc charakterystyke czestotliwosci glosnika w tej obudowie i porownac z symulacja w oparciu o zmierzone parametry. Pomiar glosnika w obudowie ma te zalete, ze dzieki okreslonej podatnosci powietrza w obudowie ( determinowanej przez jej objetosc ), system utrzymuje swoj rezonans w szerokim zakresie podawanego napiecia. Przy pomiarze w free air, kazda zmiana napiecia, rodzaju sygnalu czy nawet orientacja przestrzenna glosnika bedzie wplywac na wyniki pomiarow. Z tego powodu nie zaleca sie mierzenia glosnikow subwooferowych w pozycji poziomej, z uwagi na duza mase ruchoma i sile grawitcji.
Skomentuj
-
Okazuje się że dla sinusoidy 1kHz na wyjściu karty miałem 365mV, a na zaciskach głośnika 56mV. Dla szumu różowego odpowiednio 100mV i 17mV na głośniku.
Maks co mogę uzyskać na moim SB Live to dla sinusoidy 1.25V/180mV i dla szumu różowego 330mV/52mV. Chyba sobie tą kartą nie pomierzę parametrów TS?
Skomentuj
-
Teoria pomiarow parametrow TSP metoda liniowa zaklada stosowanie bardzo niskich napiec. Z reguly jest to mozliwe niskie napiecie, ktore daje systemowi stabilnosc i dokladnosc pomiarow, oraz jest to napiecie, ktore pobudza glosnik w zakresie jego liniowej pracy. Norma AES 2012 mowi o uzyciu napiecia rzedu 0.1v rms dla sinusoidy lub 0.2v rms dla multitone lub szumu. Zatem jest to sygnal, ktory jest tylko nieznacznie slyszalny z glosnika. Czy to wystarczy? Czasami tak, czasami nie. Sa to zalecenia dla tej formy pomiaru. Jesli chcesz w sposob dokladny zmierzyc parametry TSP i ich zmiany w zaleznosci od napiecia, to trzeba miec zewnetrzny wzmacniacz, ktory pozwoli na wieksze wysterowanie. Robi sie kilka prob pomiarowych, na roznch napieciach. Analizujesz zmierzone parametry w zaleznosci od podanego napiecia. Po tej analizie mozna wyznaczyc napiecie, ktore dla danego przetwornika bedzie "optymalne".
Producenci czasami podaja swoja norme pomiarowa i mozna sprobowac zblizyc sie do tych zalecen. Czy jest to az tak istotne? Moim zdaniem nie, poniewaz wole przyjac takie parametry, ktore daja mi zgodnosc symulacji z pomiarem charakterystyki, szczegolnie w zakresie spl odpowiacajacemu typowego odsluchu muzyki. Oczywiscie sa jeszcze inne metody pomiarowe, ale dla nas amatorow nie sa az tak istotne.
Skomentuj
-
Zastanawiam się nad kupnem karty Focusrite Scarlett Solo. Ona daje maksymalnie 4.6v na line out. Coś kojarzę że chyba Yoshi jej używa. Na stronie Arty jest jako rekomendowana. Wzmacniacz już od jakiegoś czasu planuję kupić Topping MX3, by go w kuchni gdzieś upchnąć. Do pomiarów powinien się też nadać. Tylko nie jestem w stanie sprawdzić czy to czasem nie jest konstrukcja "with a bridge amplifier virtual ground". Bo takiego wzmacniacza nie wolno używać do pomiarów.
Skomentuj
-
Ja mam focusrite scarlett 6i6 mkI i ona dziala gorzej od zintegrowanego realteka, ktorego teraz uzywam. Jak chcesz miec mozliwosc pracy z wyzszymi napieciami, to trzeba Jiga i wzmaka.Last edited by Pogromca mitow; 28.11.2019, 21:53.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJa mam focusrite scarlett 6i6 mkI i ona dziala gorzej od zintegrowanego realteka
Skomentuj
-
Przede wszystkim jesli uzywa sie kalibracji systemu do pomiaru realnego SPL, to w Scarlett mozna przez przypadek przestawic ustawienia potencjometru i cala kalibracja jest do powtorzenia. Sama rowno miernosc pasma jest wporzadku, ale mialem i w sumie dalej mam od czasu do czasu problemy ze sterownikiem. Moja glowna karta pomiarowa byl M Audio Transit usb, genialna karta do pomiarow i chcialem ja zmienic tylko dlatego aby moc robic pomiary w wiekszej rozdzielczosci pasmie 96-192khz, czego Transit nie potrafi. Natomias Transit daje swietna czulosc w pomiarach impedancji na skrajach pasma. Niby nie az tak istotne, ale bylo wyraznie gorzej od Transita. Teraz uzywam karty zintegrowanej na plycie glownej. Az dziwne, ze daje dokladnosc i czulosc Transita, przy bezproblemowej pracy w 24bit i 96-192khz, co prawda poziom znieksztalcen jest wyzszy, ale do pomiarow glosnikow to nadal jest bardzo niski.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaMam teraz tego alumiaka 8ohm. Mogę w weekend zmierzyć TSy.
Pomierzyłem na szybko głośniki generatorem sinusoidy i dwoma miernikami, tak by na zaciskach głośników było 2V. Rezonans w powietrzu wyszedł 41Hz, a nie 53Hz jak za pomocą karty muzycznej. Tak więc wygląda to już dużo lepiej przy 35.5Hz producenta.
Skomentuj
-
Tak, mam tego świadomość. Chciałem tylko na szybko potwierdzić że mój system pomiarowy źle mierzy i że z głośnikami wszystko ok. Tak czy owak, teraz muszę sobie zbudować nowy system, bo jednak chcę mieć możliwość pomiaru parametrów TS. Myślę by przejść z SW na Arte. Przyglądałem się przystawce Arta Measuring box v2, tylko na razie nie bardzo wiem jak dobrać rezystory do dzielników, bo to dosyć skomplikowane. Trzeba wyliczać ze wzorów, a żeby to zrobić trzeba znać impedancje wejściowe i wyjściowe karty i wzmacniacza. Tych danych niestety nie posiadam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mecedo Zobacz postaChciałem tylko na szybko potwierdzić że mój system pomiarowy źle mierzy i że z głośnikami wszystko ok
Zamieszczone przez mecedo Zobacz postaPrzyglądałem się przystawce Arta Measuring box v2, tylko na razie nie bardzo wiem jak dobrać rezystory do dzielników, bo to dosyć skomplikowane. Trzeba wyliczać ze wzorów, a żeby to zrobić trzeba znać impedancje wejściowe i wyjściowe karty i wzmacniacza. Tych danych niestety nie posiadam.
Skomentuj
Skomentuj