Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe PHONAR P-40S zły odsłuch

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Miałem kiedyś bardzo podobnie ,z tym ,że na jednej kolumnie , były to kolumny unitry a 40 ,winny był kondensator w torze wysokotonowym, po wymianie go jak ręką odjął , u mnie dźwięk wchodził w przester tylko u" góry " ,cicho bylo ok,przy podkręcaniu zaczynało zniekształcać i dwa razy upalilo głośnik ,który wymieniałem ... Sprawdź kondensatory ...

Skomentuj

Dzięki Cebanczyk
      Wcześniej toopcool wspominał, a żeby sprawdzić. Pamiętam o tym. W tygodniu wracam z pracy zbyt późno i nie ma kiedy, ale w weekend popatrzę. Jak by nie myśleć, to kolumny mimo praktycznie braku śladów użytkowania mają już swoje lata. No i nie wiadomo, jak były grane. Czy nie były piłowane zbyt intensywnie ? Ja nieraz też lubię poszaleć, ale zawsze wtedy ograniczam barwę, albo gram na direct. Wiem, czym to grozi dla kopułek. Sam za łepka nie raz przewijałem głośniki wysoko tonowe w jakichś tam rodzimych kolumnach, ale wtedy regulatory były na maxa. Nie miałem o tym pojęcia. Wydawało mi się, że jak jest taki głośnik wstawiony, to ma grać i wytrzymać. Przecież to fabryka wstawiła i wiedziała, co robi HI. No ale to daaawne lata i liczyła się łupanka "w stodole"hi.
      Sama jakość utworów też pozostawiała wiele do życzenia.

Skomentuj

A żeby póki co temat nie został bez odpowiedzi.
        Przez weekend trochę posłuchałem na spokojnie. Posiadam jeszcze quadrale shogun mk IV. Na quadralach efekt był podobny. Następnie robiłem odsłuchy na słuchawkach. Również nie do końca ok. I teraz co się okazuje. Efekt taki występuje tylko przy określonej muzyce. Słuchałem Merillion, gdzie to ssss jest złe. Po odsłuchaniu szeregu innych zespołów, czy nawet muzyki dyskotekowej w rodzaju Sylver, Ina, gdzie jest tam dużo takich momentów w graniu, to raczej nie zauważa się podobnych zniekształceń. Wręcz te syki są bardzo przyjemne. Narobiłem chyba trochę zamieszania...
        Zwiódł mnie fakt, że pozyskałem utwory z pewnego źródła (ru..) w rozdzielczości 24/192, 32/192 z myślą, ze musi być dobrze. Okazuje się, że piki w tak dobrej rozdzielczości nie muszą oznaczać, że są ok !!!! Doświadczeni forumowicze pewnie o tym wiedzą, ale ja musiałem się przekonać na własnej skórze. Fakt, że quadrale grają inaczej, to znaczy jaśnie. Jeśli odsłuch jest bez barwy, to więcej słychać na quadralach, ale za to ciszej. Skuteczność phonarów jest zdecydowanie lepsza. No i przy phonarach na max ustawionym basie nic nie burczy. Wzmacniacz sony się odstawia w pewnym momencie, a kolumny grają basem czysto do końca. Mam kilka płyt Marillion i prawie za każdym razem jest podobnie. Głośniki chyba ok. Zrobię jeszcze pomiary. ponieważ ciekawy jestem, co wyjdzie. Temat rozwojowy, póki co. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez ROBERTO_1965 Zobacz posta
          W celu uzupełnienia w temacie Przejrzałem kolumnę.
          W środku są następujące głośniki:

jeden głośnik 24963 PWM 180/8-1 TARPI GERMANY
          dwa glośniki 24963 PWM 130C/6-1 TARPI GERMANY
          tweeter 27TFF H831-6 ohm chyba firma SEAS link niżej

https://solen.ca/products/speakers/h...-dome-tweeter/

https://solen.ca/wp-content/uploads/27tff.pdf

Głośniki bez ekranów. Wersja P-40 bez S Trochę wytłumione na tylnej ścianie

Fotki:

Proszę napisać, co o tym sądzicie. Może teraz więcej można powiedzieć. Gdyby np. w grę wchodziła wymiana tweeterow, to co byście na przyszłość rekomendowali. Chętnie zobaczę Wasze opinie. Pozdrawiam. Roberto.
          O ile dobrze pamiętam Phonar chętnie korzystał z głośników Monacor. Trzynastka to pewnie ten:
          https://monacor.pl/produkty/sph-135c

Dawno temu był projekt w Klag und Ton na tym głośniku i najtańszym wysokotonowcu Morela.

Skomentuj

Dziękuję jjurek za linka.
            Jakiś czas nie zaglądałem do tematu przez święta itp.... Sądząc z opisu, to całkiem dobre głośniki. Bas istotnie schodzi bardzo nisko i przyjemnie się słucha. Fakt, że uwidacznia się to po dołożeniu trochę więcej mocy.
            Zawieszenia trochę sztywne. Głośniki dość mocno potrafią się wychylać i co ciekawe nie ma efektu burczenia, zniekształcania przy dokładaniu mocy. Kiedy je kupiłem, to nie mogłem się nadziwić, jak tak małe głośniki
            mogą tak głośno grać. No ale fakt, że wielu kolumn nie miałem, a więc stąd może ta fascynacja. Najlepszego w Nowym Roku.

Skomentuj

Czaruję...
            X