Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klon Pylon Audio Diamond 28

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No jak MDF 6m nawilżysz to otrzymasz nawet i 10-ychę.
    dlaczego nie zrobisz tego tak:

Od lewej kolumna+ wklejane elementy przedniej ściany+ustrój pomocniczy z odpowiednim promieniem, całość kleić i skręcić ściskami.
    Oczywiście promień poszycia przedniego znasz, zakładasz też grubość ścianki przedniej, więc promień docisku będzie mn iejszy o tą grubość.
    Są sklejki do zadań specjalnych, które łatwo gną się w jednym kierunku zachowując sztywność w drugim:
    http://www.cdw.net.pl/centrum-stolarskie/46/54
    i taka sklejka załatwi sprawę bezproblemowo (np.3x8mm).
    Last edited by czekin1; 25.01.2020, 16:00.

Skomentuj

Im więcej o tym myślę, tym więcej mam wątpliwości. Problemem nie będzie wygięcie i sklejenie ścianek ale zrobienie otworów od zewnątrz i podfrezowań od wewnątrz. Myślę, że jednak podejmę się czegoś łatwiejszego w wykonaniu. Poniżej mój pomysł, frontowa ścianka lekko odsadzona, zaokrąglona i większa niż tylnie ścianki

Last edited by Slawek_B; 25.01.2020, 21:18.

Skomentuj

Witam
        I jak idą pracę ? udało się zrobić jednak wygięty front ?

Skomentuj

Coś tam się udało:

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
            Coś tam się udało:

Toopcool - to co mi chodzi po głowie i jest w sferze na ten moment tylko rozmyślania ty po prostu realizujesz i robisz to z wielką pompą. Z ciekawości - ile czasu spędziłeś nad nimi? Świetna robota, tak jak zawsze.

Skomentuj

Dzięki.
              Czasu nie liczę i nie robię tych kolumn w pośpiechu.
              Autor temat założył 3 lata temu, a ja miałem nakreślony wtedy zarys obudowy.
              Temat takiego klona powrócił do mnie w rozmowach z moim przyjacielem na początku roku.
              Co jakiś czas temat wraca ale jak dotąd się nie wyklepałem że opracowałem metodę na wykonanie takich kolumn w garażu :-).
              Jak wspomniany przyjaciel zajrzy na forum to z pewnością wystartuje do mnie aby kolumny pomacać :-) .
              Kolumny powstają do pokoju 12m2 i sądzę że będą za duże więc lepię też mniejszą wersję .
              Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Skomentuj

Nie robisz w pośpiechu dlatego masz efekt taki jak na zdjęciach. Dawaj znać co będzie działo się z tym projektem. Jestem bardzo ciekaw finalnego efektu. Może powalczysz z wersją monitorową?

Skomentuj

W niedzielę od rana już zagrały.

W pomieszczeniu około 23m2 spokojnie dają radę .
                  W mniejszym , około 12-13m2 , też jest dobrze a wręcz bardzo dobrze.
                  Myślałem że będą się dusić , ale nie , bez zadyszki dociągają do dołu , jest szeroka scena , detale itd.....
                  Patrząc od góry
                  - Scan-Speak D2608-913000
                  - Seas ER18RNX
                  - Seas CA18RNX
                  Last edited by toopcool; 18.07.2023, 20:20.

Skomentuj

Czaruję...
                  X