Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klon Pylon Audio Diamond 28

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klon Pylon Audio Diamond 28

Cześć,
    Jestem nowym/starym użytkownikiem forum. Ponad 10 lat temu korzystałem z wiedzy tego forum, aby zbudować swój subwoofer na głośniku tonsil gdn 20/80 oraz kolumny oparte na Visatonach. Jeżeli chodzi o dzwiek to wyszło to wszystko całkiem całkiem, choć kopułka Visatona była trochę zbyt krzykliwa. Mankamentem projektów było wykończenie, niestety nie wyszło mi to za dobrze i teraz lakierowanie skrzynek będę chciał zlecić jakiejś firmie. Chciałbym zbudować kolumny na bazie Pylon Audio Diamond 28, ale w skrzynkach o kształcie Jasper 25 - wg mnie jedne z najładniejszych kolumn. Jestem na etapie projektu skrzynek w Solid Edge'u. Jednak prosiłbym o pomoc w projekcie zwrotnic. Jak skończę projekt w 3D udostępnie to tym forum w dziale projekty kolumn.
    P.S. projekt chce zakonczyc do lipca 2020, poniewaz dopiero od maja bede miał miejsce aby to wszystko poskladac. Do tego czasu chce projekt ogarnac teoretycznie.
    Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.
    Last edited by Slawek_B; 03.01.2020, 14:23.

Zamieszczone przez Slawek_B Zobacz posta
    Chciałbym zbudować kolumny na bazie Pylon Audio Diamond 28, ale w skrzynkach o kształcie Jasper 25
    Tyle że jeśli chcesz takie wykonać bo podoba Ci się dźwięk Diamond 28, to musisz wiedzieć że bez oryginalnej zwrotnicy tak samo nie zagrają.

Jestem na etapie projektu skrzynek w Solid Edge'u
    prosiłbym o pomoc w projekcie zwrotnic.
    projekt chce zakonczyc do lipca 2020
    Skoro nie masz fizycznie obudowy to nie mamy o czym mówić.
    Najpierw wykonaj obudowy a w między czasie szukaj kogoś kto się podejmie pomiarów.

Skomentuj

Głośniki które planuję użyć w projekcie to:
      2xSeas CA18RLY / 1 kolumnę
      1xScan Speak D2010/851300 / 1 kolumnę

- - - - - aktualizacja - - - - -

No wiem, że mogą zagrać trochę inaczej, można zrobić np dwa projekty zwrotnic i porównać :) ok wszystko jasne najpierw skrzynki i głośniki. Może znajdzie się ktoś z okolic Poznania do pomiarów.

Jest sens robić zwrotnice bez pomiarów, biorąc pod uwagę dane producenta głośników?

Skomentuj

Nie ma sęsu.
        Niby Plon modyfikował kopułkę więc klon raczej odpada.
        Last edited by toopcool; 03.01.2020, 15:14.

Skomentuj

Bardzo często słucham tych kolumn,na czym ich słuchałeś i w jakim zestawieniu Ci się podobało ,z jakim wzmacniaczem?

Skomentuj

Zasugerowałem się pozytywnymi opiniami oraz testami tych głośników. Słuchałem Pearl 27 (nie pamiętam jaki był wzmacniacz) i były ok, więc mam podejrzenie graniczące z pewnością, że kolumny na Seas'ie i Scan Speak'u spełniłyby moje oczekiwania:) Ostatnio słuchałem Dali Oberon 7 z Marantzem PM6006 i bardzo mi się ten duet podobał. Delikatna góra, czyste soprany i nisko schodzący, wibrujący basik. Jeżeli polecacie jakiś gotowy projekt do muzyki elektronicznej, hip-hop, r'n'b, to jestem otwarty na propozycje. Chciałbym, żeby na kolumnę przypadały 2 głośniki niskośredniotonowe i tweeter, tak jak jest to w kolumnach Jasper, chciałbym zachować ten wygląd. Na same głośniki chciałbym przeznaczyć maksymalnie 1,5-2tys.
            Last edited by Slawek_B; 03.01.2020, 18:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
              Bardzo często słucham tych kolumn,na czym ich słuchałeś i w jakim zestawieniu Ci się podobało ,z jakim wzmacniaczem?
              Możesz coś więcej powiedzieć na ich temat? Jak grają? Warte są tych pieniędzy?
              Last edited by Slawek_B; 03.01.2020, 19:08.

Skomentuj

Jeżeli polecacie jakiś gotowy projekt do muzyki elektronicznej, hip-hop, r'n'b, to jestem otwarty na propozycje. Chciałbym, żeby na kolumnę przypadały 2 głośniki niskośredniotonowe i tweeter, tak jak jest to w kolumnach Jasper, chciałbym zachować ten wygląd. Na same głośniki chciałbym przeznaczyć maksymalnie 1,5-2tys.
                https://diyaudio.pl/showthread.php/2...by-Bran%C5%BCa

https://diyaudio.pl/showthread.php/3...io-amp-valiant

Skomentuj

Juz wczesniej zwrocilem uwage na projekt "fox 2.5", czy przesuniecie tweetera na srodek nie bedzie tutaj problemem?

Właśnie spojrzałem na ceny komponentów do zwrotnicy, troszkę to wyjdzie.

Skomentuj

Możesz coś więcej powiedzieć na ich temat? Jak grają? Warte są tych pieniędzy?
                    Zaczne od tego ,że robiąc swój projekt z Panem Adamem (ZAP PROJEKT),wstępnym założeniem było zbliżyc się do tego co prezentują sobą pylony diamonda
                    ,których słucham do dzisiaj u kolegi...

Najlepiej będzie mi pórwnac do czegoś...

Pylony grają z lekkim zmiękczeniem na basie choc szybko i dokładnie,średnica jest stonowana (matowa)
                    ,brzmienie bardziej rysuje się w głąb nie w przód
                    , na audio prasach można czytać o ich przestrzeni , ale dla mnie są powściągliwe w tym temacie...
                    instrumenty wybrzmiewają treściwie choc krótko , cały przekaz jest dobrze poskładany
                    przede wszystkim nie męczy nie narzuca się i to jest ich siła... granie uniwersalne... choc szybkiego rocka grają wyśmienicie !
                    ,gorsze nagrania co jest ważne nie kaleczą uszu,zagra to każdy repertuar ...

Porównując do moich trzech dróg to w moich SB ujmuję nas przestrzeń,dźwięk bardziej odrywa się od kolumn jest więcej powietrza (dłuższe wybrzmienia )
                    SB ceramiczne grają bardziej otwartym dźwiękiem (tam jest efekt lekkiego koca na średnicy w porónaniu do SB)
                    dzwięk rysowany jest wyrażnie przed kolumnami i wychodzi wokal (tutaj jest mega)...Bass jest dużo lepiej dociążony,choc wolniejszy
                    nieco to równie dobrze zróżnicowany.

Zależy co kto lubi i czego słucha... ,każda z kolumn inaczej brzmi... ,kolega chce sprzedac diamondy 28 po osłuchaniu się z moimi
                    ,a były sporo tańsze... ( choc to żaden wyznacznik) i chce robic coś jeszcze lepszego od moich trzech dróg... :))

Ale jakbym miał taki budżet i na twoim miejscu był... to

SCAN SPEAK DISCOVERY D2608/913000 x 2
                    SCAN SPEAK REVELATOR 18W/4531G01 x 4

Koszt za głośniki to 4200 i miałbys kolumny na podzespołach jaspera z wyglądem jaspera tylko ,że ktoś Ci musi
                    zwrotnice zaprojetkowac,ale skoro tyle chcesz wydac pieniędzy to zrobic raz a porządnie...

Bądź poszedł bym w satorii ...

jasperów pylona również słuchałem,im ten problem co w diamondach nie doskwierał,
                    tutaj brzmienie od razu wychodzi przed kolumny ,jest bliższe ,bardziej emocjonalne , klase lepsze...
                    kolega właśnie jak sprzeda zrobi coś podobnego...na revelatorach...

Masz również mase projektów na stronie ,ale jak chcesz miec coś ala jasper to rób od nowa ,mało gotówki nie masz
                    więc zrobisz coś na prawdę na poziomie...

Skomentuj

Koszt za głośniki to 4200 i miałbys kolumny na podzespołach jaspera z wyglądem jaspera tylko ,że ktoś Ci musi
                      zwrotnice zaprojetkowac,ale skoro tyle chcesz wydac pieniędzy to zrobic raz a porządnie...
                      Tak, tylko że nie będą grały jak Jaspery.
                      Jeśli kolega chce zbudować kolumny które to będą grać jak Diamondy czy Jaspery, to trzeba jasno powiedzieć, że nie mając wiedzy na temat oryginalnych obudów (litraż, strojenie, wytłumienie) oraz zwrotnic (projekt), a mają c tylko wiedzę jakie głośniki tam siedzą, to nie ważne kto będzie mierzył te kolumny i projektował zwrotnice, NIE ZAGRAJĄ jak Diamondy i Jaspery.

Skomentuj

Koszt za głośniki to 4200 i miałbys kolumny na podzespołach jaspera z wyglądem jaspera
                        aż tyle gotówki nie planuję przeznaczyć, maksymalnie 2tys. na komplet głośników. Zostańmy przy tym, że miały by wyglądać jak Jasper'y, a zastosowane głośniki możliwie jak najlepsze w tym budżecie. Zmieściłbym się z 4xSATORI MW16P-8 + 2xSB29SDAC-C000-4, jednak tutaj wchodzimy w nowy projekt i pomiary. Ile kosztowałoby zrobienie pomiarów i zaprojektowanie zwrotnicy?
                        Last edited by Slawek_B; 04.01.2020, 13:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Tak, tylko że nie będą grały jak Jaspery.
                          Jeśli kolega chce zbudować kolumny które to będą grać jak Diamondy czy Jaspery, to trzeba jasno powiedzieć, że nie mając wiedzy na temat oryginalnych obudów (litraż, strojenie, wytłumienie) oraz zwrotnic (projekt), a mają c tylko wiedzę jakie głośniki tam siedzą, to nie ważne kto będzie mierzył te kolumny i projektował zwrotnice, NIE ZAGRAJĄ jak Diamondy i Jaspery.

"Chciałbym zbudować kolumny na bazie Pylon Audio Diamond 28, ale w skrzynkach o kształcie Jasper 25"

Kolega nie słuchał diamondów tylko wzoruje się na nich ponieważ ma przypuszczenia ,że grają lepiej niż Pylon Peral 27,a ja nigdzie nie piszę o kopii oryginału ... czytaj dźwięku ...
                          chodzi mi bardziej o nadmienienie kwestii ,że znając pewną specyfikę brzmienia
                          grania kolumny ,konstruktor jest w stanie w jakis sposób uzyskac interesujące nas brzmienie,ale na koniec nie doczytałem o kwocie jakie chce przeznaczyć na głośniki ,wiec moje sugestie odpadają...

Skomentuj

na szybko WinISD SATORI MW16P-8 vs SB 17NBAC35-8 (fox 2.5). Widać, że Satori potrzebuje większą obudowę.

Uzupełniłem parametry elektro-mechaniczne i wychodzi, że w tym samym litrażu, satori schodzą kilka Hz niżej. Group delay jest na podobnym poziomie

Skomentuj

na szybko WinISD SATORI MW16P-8 vs SB 17NBAC35-8 (fox 2.5). Widać, że Satori potrzebuje większą obudowę.

Uzupełniłem parametry elektro-mechaniczne i wychodzi, że w tym samym litrażu, satori schodzą kilka Hz niżej. Group delay jest na podobnym poziomie

Chyba coś Ci nie wyszło.
                              Ustaw jednakowe obudowy i wychodzi że głośniki zachoują się bardzo podobnie.

Skomentuj

Przy aplikacji z jednym przetwornikiem są rzeczywiście bardzo podobne, jednak przy dwóch głośnikach w jednej obudowie jest j.w.
                                Poniżej wklejam aplikację z jednym głośnikiem w obudowie:

Sprawdziłem jeszcze raz parametry, miałem błąd w SB 17NBAC35-8. Rzeczywiście, oba głośniki zachowują się bardzo podobnie:
                                Last edited by Slawek_B; 04.01.2020, 15:03.

Skomentuj

Bryłę z grubsza mam, jeszcze otwory pod przetworniki, otwór pod BR i wzmocnienia. W tej chwili komora wychodzi 55 litrów, więc jest przestrzeń do zmniejszania. Trochę objętości odejdzie na wzmocnienia. Boki, dół i góra mają po 16mm, front i tył jest 4x4mm
                                  Last edited by Slawek_B; 04.01.2020, 16:11.

Skomentuj

We wątku "2x8 cali do 3-way - wybór głośników" Luszt napisał "Fajny głośnik na dwa basy to Satori 19 cm w BR". Z Winisd rzeczywiscie wynika, ze obudowa powinna być około 50-55 litrów. Macie jakiś projekt na 2xMW19 + 1 kopułka?

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...-by-pawel_luk1 Może taki...

Może nie kombinuj a przeglądnij stronę z projektami kolumn...

Skomentuj

Bryłę z grubsza mam, jeszcze otwory pod przetworniki, otwór pod BR i wzmocnienia. W tej chwili komora wychodzi 55 litrów, więc jest przestrzeń do zmniejszania. Trochę objętości odejdzie na wzmocnienia. Boki, dół i góra mają po 16mm, front i tył jest 4x4mm
                                        Patrząc na proporcje to odsunął bym jeszcze trochę tył , czyli pogłębił bym skrzynkę.
                                        16 mm to trochę mało .
                                        Na boczki daj 18m MDF + 3mm HDF to unikniesz ewentualnego klawiszowania.
                                        Tył daj 5 x4 mm a front jeszcze więcej.

Ogólnie to mi wygląda jak te 413 mm głębokości było by liczone od frontu to tyłu ale nie uwzględniając przesunięcia całej bryły w tył.
                                        Last edited by toopcool; 04.01.2020, 20:25.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X