Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kto wykona zwrotnice ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kto wykona zwrotnice ?

Cześć ! Chodzę z zamiarem wykonania sobie monitorów. Jeszcze nie jestem zdecydowany na konkretny projekt... Wiem natomiast że sam nie wykonam dobrych zwrotnic i tu moje pytanie, czy ktoś podjął by się zrobienia zwrotnic dla mnie?

Co do samych monitorów... Chętnie posłucham waszych propozycji, a ja spróbuję opisac do czego chcę je wykorzystać.
    - Mają stać na biurku przy komputerze. Więc jakieś bardzo duże nie wchodzą w grę.
    - Do słuchania muzyki RACZEJ z bliska, chociaż zdarza mi się wykorzystać dotychczasowe monitorki do słuchania głośniej gdy chodzę po mieszkaniu.
    - Dotychczasowe jakie posiadam to monitory DIY na ARN 116 + mission
    - Szukam czegoś zdecydowanie lepszego ale prostego w konstrukcji bez wodotrysków w brzmieniu. Chciałbym jednak by nie było to tandetne brzmienie.
    - W przyszłości może pojawić się subwoofer bo panel wzmacniacza leży i się kurzy.
    - Wzmacniacz jakim będę zasilał te monitory to WEGA PV 400 czyli coś koło 50W na kanał https://www.radiomuseum.org/r/wega_m...er_pv_400.html daję link na wszelki wypadek. Oczywiście jest to końcówka mocy więc muszę jeszcze wykombinować coś do regulacji głośności.

Będę wdzięczny za wszelkie porady i pomoc.

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
    - Mają stać na biurku przy komputerze. Więc jakieś bardzo duże nie wchodzą w grę.
    - Do słuchania muzyki RACZEJ z bliska, chociaż zdarza mi się wykorzystać dotychczasowe monitorki do słuchania głośniej gdy chodzę po mieszkaniu.
    - Dotychczasowe jakie posiadam to monitory DIY na ARN 116 + mission
    - Szukam czegoś zdecydowanie lepszego ale prostego w konstrukcji bez wodotrysków w brzmieniu. Chciałbym jednak by nie było to tandetne brzmienie.
    No to może coś takiego?

https://diyaudio.pl/showthread.php/3...t-by-raven1985

Skomentuj

Ew. tu masz projekt z zwrotką producenta.|
      Kopułka szału nie robi, ale za swą cenę to daje radę.
      http://sbacoustics.com/product/micro-c/

Ew. Trochę droższe, ale aktywne A3X Adam Audio - monitory bliskiego pola (ale ich w sumie nie słuchałem...)
      Last edited by ir0nhide; 05.03.2020, 19:40.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
        Kopułka szału nie robi, ale za swą cenę to daje radę.
        http://sbacoustics.com/product/micro-c/
        Eee, ceramik lepszy ze 3 razy.
        To już bym wolał aluminiaka STX-a.

Skomentuj

To może taki zapomniany projekt?
          https://diyaudio.pl/showthread.php/2...-by-pawel_luk1

Brzmienie na pewno nie jest tandetne... :cool:
          "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
          JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Ta wega to bdb wzmacniacz. Rebrand aiwy. Te wzmaki uważane są za najlepsze mini z lat 70-80'. Nie warto robić czegoś po kosztach bo może to naprawdę fajnie zagrać. Wszystko kwestia jaki masz budżet.

W ogóle to z ceną wavecorów ładnie przesadzili teraz. Słuchałem RLS callisto. Z tego co mi się wydaje to na dole jest właśnie ten mały wavecor i vifa pierścieniowa na górze. Tak super to to nie grało jak na cenę driverów w kolumnie. Zwłaszcza że ten woofer kosztuje jakieś 400-450zł./szt co jest ceną żartem chyba. Kiedyś wavecor tw30 kosztował normalne pieniądze (z tego co pamiętam to ~150zł/szt ? ) teraz chcą za tą kopułkę 350zł/szt. Przesada trochę IMO.
            Last edited by Oskar29; 05.03.2020, 21:14.

Skomentuj

To faktycznie przesada z tymi cenami Wavecorów. Nawet nie wiedziałem. TW30 kupowałem właśnie po 150 zł/szt.
              Te monitorki grają u mnie w firmie do tej pory...
              "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
              JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zależy mi by zmieścić się za głośniki w kwocie koło 300 zł może ciut więcej bo jeszcze kwestia zwrotnicy zostaje. No i dostępność tych przetworników... To nie jest mus, ale myślałem że jakieś stxy padną w propozycji :)

Skomentuj

Wątpię że z głośników za 300zl zrobisz coś co będzie warte zachodu i czasu. Zostań lepiej z tym co masz. Za 300zl można kupić już jakieś sensowne wysokotonowki albo woofery...ale nie jedno i drugie.

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/3...o-amp-DIY-Spot
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No i proszę... Bardzo ciekawe jak dla mnie. Tylko że nadal nie wiem czy dam radę poskładać tą zwrotnicę.

Skomentuj

Jest dostępny cały kit w BlackDotAudio - myślę, że jak pogadasz to za jakąś nie dużą opłatą Ci tam zwrotnice złożą.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czy do tego projektu jest więcej zdjęć? Chodzi mi konkretnie o zwrotnice... W tym BlackDotAudio nie odpisują mi na wiadomość, będę jeszcze próbować zadzwonić i zapytać o te zwrotnice, ale gdyby nie chcieli złożyć to jakoś muszę sobie dać radę. Gdybym miał schemat bardziej łopatologiczny to może sam bym dał radę... Ustawienie cewek względem siebie itd jak to podłączyć sensownie na płytce... Da się coś wyczarować?

Skomentuj

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
                            W tym BlackDotAudio nie odpisują mi na wiadomość
                            Chyba odpisywałem :) Sprawdź w spamie.

Mogę polutować zwrotnice na gotowo, jedną sztukę gratis, a drugą sam polutujesz - w końcu to DIY Jak załapiesz o co chodzi, z kolejnymi pójdzie lepiej.

Pozdrawiam
                            Karol
                            BDA

Skomentuj

Witam. Panowie mam pytanie... Powiedzcie czy dobrze rozumiem. Na zwrotnicy są zaznaczone 4 punkty, + niskotonowy, +wysokotonowy, +terminal, - główny. Rozumiem że terminal łączę z +terminal i - główny. A głośnik do +niskotonowy i - główny... Analogicznie z wysokotonowym? Czyli - obu głośników i terminala będzie wspólny? Jestem noga z tego i wolę zapytać

Last edited by schwalba; 23.04.2020, 16:17.

Skomentuj

Tak, minus będzie wspólny dla obu głośników i terminala.
                                Obróć cewkę o wartości 2,5 mH o 90 stopni w prawo, tak aby było wzdłuż dolnej krawędzi.

Skomentuj

Ja tą rdzeniowa cewke to bym przekręcił o 90 stopni i ta po środku tez 90 w osi. Tak wspólny terminal doprowadzasz tylko plus i minus.
                                  Last edited by Flip90; 23.04.2020, 16:38.

Skomentuj

Sorki, nie mogę już edytować chodziło mi o przekrecenie tylko rdzeniowej o 90 stopni.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X