Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiary głosników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Przecież nikt nie sprawdza strojenia i pojemności budy co 0.1HZ i 0.5L dla używanych przez nas rozmiarach głośników
    Przecież nikt nie sugeruje, żeby sprawdzać strojenie w takich krokach.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Sprawdzenie dla 30l i np . 70 l jest jak najbardziej normalne.
    Wiesz, nie znając założenia projektu obudowy, trudno się zgodzić, czy jest to normalne czy nie, bo tak skrajne warianty będą miały zupelnie rożne właściwości, a to by przeczyło aby oba wpasowały się w to samo, początkowe założenie.

Pomiary TSP to niestety szerokie zagadnienie, w którym jest wiele ślepych uliczek, ale mimo to warto znać podstawy i starać się eliminować błędy na drodze projektowania. Sciganie się z parametrami producenta nie zawsze ma sens, jednak musimy trzymać się pewnych wytycznych, które dają nam możliwość przewidzenia w mniejszym lub większym stopniu zachowania głośnika w obudowie. Na czymś musimy upierać te obliczenia, tym bardziej, że 99% softu jaki do tego używamy bazuje wyłącznie na pomiarach parametrów liniowych głośnika. Nie jedna książkę na ten temat napisano i pewnie nie jedna jeszcze powstanie. Dla mnie weryfikacja parametrów ma duża wartość, bo zbyt wiele dzięki niej udało się nie wpaść na minę.

Skomentuj

Przeliczyłem wg podanych wzorów i wyszło mi Qms=13.77, natomiast po wygładzeniu wykresów 1/16oct wychodzi 13.23 wg programu. Na razie zostawiam to tak jak jest. Dodam jeszcze zdjęcie z wyliczania obudowy dla dwóch głośników szeregowo.

Skomentuj

Możesz sprobowac zrobić pomiary wg noty katalogowej Sba.

http://sbacoustics.com/18/wp-content...-parameter.pdf

Skomentuj

Odświeżam temat. Zrobiłem pomiary według linku od SBA który zalinkował PM. Pomiary w programach pokazują zupełnie co innego niż takie pomiary jak zaprezentowane w karcie SB z obliczeniami zrobionymi "na piechotę". Według tych parametrów moja para sb15nbac ma parametry nawet lepsze niż katalog (oprócz FS która jest wyższa niż katalog i mniejszego VAS). Wychodzi na to że głośniki od SBA trzeba liczyć "na piechotę". QMS wyszedł 5.08 zamiast 11 z programu. Już nie pierwszy raz spotykam się z takimi dziwactwami jeśli chodzi o pomiary głośników SBA przez programy różne.
          Last edited by Oskar29; 02.04.2020, 11:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
            Odświeżam temat. Zrobiłem pomiary i pomiary w programach pokazują zupełnie co innego niż takie pomiary jak zaprezentowane w karcie SB z obliczeniami zrobionymi "na piechotę". Według tych parametrów moja para sb15nbac ma parametry nawet lepsze niż katalog (oprócz FS która jest wyższa niż katalog i mniejszego VAS). Wychodzi na to że głośniki od SBA trzeba tak liczyć na piechotę. QMS wyszedł 5.08 zamiast 11 z programu.
            A może zwyczajnie masz źle skalibrowany program jig, i źle zrobiony jig [emoji846] Skoro masz takie rozbieżności.
            Może zmierz na swoim jigu z 5 rezystorów z 5 cewek i 5 kondow i zobacz czy się wartości pokrywają z tym co wybite na nich [emoji2957]

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Jakoś inne głośniki się pokrywają często prawie w 100% z katalogiem. Mivoci, beymy, audaxy. Wszystko dobrze się mierzy. Tylko głośniki od SBA jakoś dziwacznie się mierzą.

Skomentuj

Jakoś inne głośniki się pokrywają często prawie w 100% z katalogiem. Mivoci, beymy, audaxy. Wszystko dobrze się mierzy. Tylko głośniki od SBA jakoś dziwacznie się mierzą.
                A próbowałeś w Limp dwoma różnymi sygnałami ? Szumem lub step.

Skomentuj

Wychodzi to samo. Poza tym gdybym miał nieskalibrowany program lub złego jiga to miałbym też niewłaściwy pomiar i z moich wyliczeń powinno też mi wyjść źle. A wyszły sensowne parametry.
                  Last edited by Oskar29; 02.04.2020, 21:26.

Skomentuj

Wychodzi na to że głośniki od SBA trzeba liczyć "na piechotę". QMS wyszedł 5.08 zamiast 11 z programu. Już nie pierwszy raz spotykam się z takimi dziwactwami jeśli chodzi o pomiary głośników SBA przez programy różne.
                    Czy Tobie to bardzo przeszkadza w zaprojektowaniu dobrze grającej kolumny?
                    Drugie pytanie, czy głośniki SB Acoustic to kiepskie głośniki?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Czy Tobie to bardzo przeszkadza w zaprojektowaniu dobrze grającej kolumny?
                      Drugie pytanie, czy głośniki SB Acoustic to kiepskie głośniki?
                      Już były o tym wywody z tobą i wiesz co wyszło. Temat jest o POMIARACH TS głośników.

Skomentuj

Temat jest o POMIARACH TS głośników.
                        Tak, temat w którym piszesz jest o pomiarach.
                        Natomiast Ty masz problem wyłącznie z głośnikami SBA.
                        Dlatego zadałem pytanie.

Skoro głośniki SBA są takie kiepskie, bo otrzymujesz inny głośnik niż chciałeś mieć, to ich nie kupuj :)

Skoro pomiary innych głośników wychodzą poprawne, to pytanie powinieneś zadać w innym temacie, lub stworzyć własny, np. "kiepskie parametry głośników SBA", lub "SB Acoustic oszukuje klientów, nie polecam".

Skomentuj

Ja nigdzie nie napisałem że one są kiepskie bo SBA robi bdb głośniki. Po prostu programy jakieś głupoty pokazują jak się je mierzy i trzeba policzyć ręcznie.

Skomentuj

Odświeżam temat. Zrobiłem pomiary według linku od SBA który zalinkował PM. Pomiary w programach pokazują zupełnie co innego niż takie pomiary jak zaprezentowane w karcie SB z obliczeniami zrobionymi "na piechotę". Według tych parametrów moja para sb15nbac ma parametry nawet lepsze niż katalog (oprócz FS która jest wyższa niż katalog i mniejszego VAS). Wychodzi na to że głośniki od SBA trzeba liczyć "na piechotę". QMS wyszedł 5.08 zamiast 11 z programu. Już nie pierwszy raz spotykam się z takimi dziwactwami jeśli chodzi o pomiary głośników SBA przez programy różne.
                            Napisz cos wiecej na ten temat. Jak i czym mierzyles. Poziomo, pionowo, etc...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Te które podaje producent mierząc głośnik odpowiednim sprzętem do tego celu, czy te które zmierzyliśmy sami "na kolanie" z użyciem domowego PC-ta?
                              Metodyka pomiaru też jest ważna. Producent mierzy po swojemu i tak mu wychodzi.
                              Dochodzi jeszcze kwestia, jak ten głośnik zmienia się po czasie, wygrzani i kiedy to następuje. Sami wiemy, jak potrafi się zmieniać brzmienie po kilku kilkunastu godzinach grania.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Napisz cos wiecej na ten temat. Jak i czym mierzyles. Poziomo, pionowo, etc...
                                Mierzone Limpem. Głośnik normalnie poziomo, z uwzględnieniem że z tyłu jest wentylowana cewka. Limp zarówno przy mierzeniu prosto z pudełka jak i po kilkugodzinnym wygraniu pokazywał to samo mniej więcej. QTS ~0,6, QMS na poziomie 11. Po wyliczeniu tych parametrów na piechotę wyszło coś takiego. Dziwi mnie też mocno inna podatność zawieszenia. Może to przez to że mierzyłem poziomo a nie pionowo.

Last edited by Oskar29; 03.04.2020, 14:54.

Skomentuj

Obawiam sie, ze te pomiary sa dalekie od rzeczywistosci... Akutat mam ten sam glosnik na stanie, to go zmierze i wrzuce moj pomiar.

Skomentuj

To wrzuć bo jestem ciekaw jak Ci wyjdzie. Jeśli możesz to zmierz tak jak ja mierzyłem. Poziomo.

Skomentuj

Pomiar sinusem, napiecie 1v na fs, pomiar poziomo.

Wygląda na to, że robisz coś źle.

Aaaaa, że dzisiaj dzień pomiarow, to łap na dokładkę tak samo wykonany pomiar większego brata SB23nbac 8 ohm

Jak dla mnie, na warunki amatorskie, to jest bardzo dobry pomiar.
                                      Last edited by Pogromca mitow; 03.04.2020, 17:44.

Skomentuj

Oskar [emoji846]

Btw. Ten głośnik to mój [emoji16] także spreparowałen go [emoji12][emoji6][emoji846][emoji16]

Last edited by kondrax; 03.04.2020, 17:34.

Skomentuj

No to zobacz jak to u mnie wygląda.

a tu drugi pomiar
                                          Last edited by Oskar29; 03.04.2020, 18:50.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X