Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc przy budowie kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc przy budowie kolumn

Siema majstry chciałbym zrobić sobie mini kolumny o wymiarach zewnętrznych ok. 140x200x900 lub 1000mm, jakie głośniki do tego wsadzić? Myślałem nad jakimś wysokotonowym i sredniotonowym czy niskotonowym
    Dodam że melomanem nie jestem i ma to być budżetowo
    Kolumny będą z mdf 18, lakierowane

Zamieszczone przez s10ee Zobacz posta
    chciałbym zrobić sobie mini kolumny o wymiarach zewnętrznych ok. 140x200x900 lub 1000mm
    To już nie mini kolumny, a kolumny podłogowe :)

jakie głośniki do tego wsadzić?
    Dodam że melomanem nie jestem i ma to być budżetowo
    Ile dokładnie?
    Jeśli front ma być szerokości 140mm, to nie wiem czy coś znajdziesz.
    Zwiększ do 160 (bo sam głośnik basowy ma 151mm średnicy) i wykonaj te kolumny: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ekt-by-Pawel-S
    ...tylko w wersji podłogowej.

Taniej i lepiej się nie da.

Skomentuj

No to mają być podłogowe, tylko na codzień lakieruje większe dlatego napisałem mini 😁 max to 150mm zewnątrz co mogę mieć, Koszty mam na myśli glosniki zwrotnicę bo obudowę sobie wyskrobie 😊
      Z tego co widziałem na stx są głośniki 116 i podobne wiec do 140 by pasowały np. W.11.100.8.MC i T.10.200.8.PC
      Last edited by s10ee; 29.04.2020, 19:35.

Skomentuj

Dodam że melomanem nie jestem
        To do czego Ci w ogóle sprzęt grający? :biggrin:
        Może miało być audiofilem...
        Takie małe to by pasowało dać po 2 na kolumnę.
        A zwrotnice ktoś Ci ogarnie?
        Bo jak nie to wybierz lepiej jakiś gotowy projekt.

Skomentuj

Haha faktycznie audiofilem, dzięki za poprawkę
          No chciałbym jakiegoś gotowca tylko do podanych wymiarów a szczególnie szerokości 140

Skomentuj

Podaj budżet bo nie wiadomo co doradzać.
            Na forum mało aż tak wąskich kolumn w projektach.

Skomentuj

No to jedynie to: https://diyaudio.pl/showthread.php/3...t-by-raven1985

Ale cena wyższa od konstrukcji na STX-ach i widząc zaproponowane głośniki:

W.11.100.8.MC i T.10.200.8.PC
              ...SB chyba nie wchodzą w grę.

Moje pytanie brzmi, po co komu takie kolumny, przecież to nie zagra, a roboty z tym nie mało.
              Jak robić, to coś co już gra.
              Last edited by marian; 29.04.2020, 19:54.

Skomentuj

A jakby jednak więcej w skarbonce było to może to:
                https://diyaudio.pl/showthread.php/2...444-amp-LuSzti

Skomentuj

Dla mnie fajnie grają nawet glosniki z 10 letniej miniwiezy, wiec nie mam wielkich wymagań
                  No ok budżet hmmm no jak najmniejszy, jeśli to jest 200 to niech będzie 200, jeśli minimum musze wydać 400-500 to niech będzie

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Moje pytanie brzmi, po co komu takie kolumny, przecież to nie zagra, a roboty z tym nie mało.
                    Jak robić, to coś co już gra.
                    Dokładnie, roboty jest dużo a możesz być później mocno rozczarowany dźwiękiem i stwierdzisz, że całe to DIY o kant d...
                    Nie żebyśmy Cię zniechęcali do roboty, ale lepiej dozbierać parę groszy i zrobić coś porządniejszego.
                    Głośniki do tych maluchów co Marian zaproponował to ponad 700, te co ja podałem to z 900zl.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                      Głośniki do tych maluchów co Marian zaproponował to ponad 700, te co ja podałem to z 900zl.
                      A do tych STX co podałem wcześniej, 300zł.
                      No, ale front o kilkanaście mm musiał by być szerszy...

Wybór jest prosty, ale widać nie dla autora tematu.

Skomentuj

W tak wąskich kolumnach można spróbować zastosować szerokopasmowe Monacory SPH-60x lub SPH-68x/AD. Oba mają szerokość 130 mm. Tu kolega robił dawno temu:
                        https://diyaudio.pl/showthread.php/1...cor-SPH-68X-AD
                        Last edited by Patefil; 29.04.2020, 21:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          To już nie mini kolumny, a kolumny podłogowe :)

Ile dokładnie?
                          Jeśli front ma być szerokości 140mm, to nie wiem czy coś znajdziesz.
                          Zwiększ do 160 (bo sam głośnik basowy ma 151mm średnicy) i wykonaj te kolumny: https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ekt-by-Pawel-S
                          ...tylko w wersji podłogowej.

Taniej i lepiej się nie da.
                          No okej może mógłbym zrobić takie szerokie, czyli zastosować wszystko co jest w tym poście tylko ze wysokość zwiekszyc do 900 lub 1000mm?
                          Wtedy zwiększy się litrasz z tych ok 10 do 25l
                          Chyba ze zrobić przegrode i cały dol zostawić pusty?
                          Czy w takich kolumnach nie będzie za dużo bassu?
                          Nie chce żeby trzaskał na cały dom tylko był delikatnym dodatkiem 😊
                          Last edited by s10ee; 30.04.2020, 05:32.

Skomentuj

Wtedy zwiększy się litrasz z tych ok 10 do 25l
                            Chyba ze zrobić przegrode i cały dol zostawić pusty?
                            Dokładnie tak.
                            Nie będzie za dużo basu, to nie tego typu głośniki żeby zabijały basem.
                            W jakim pomieszczeniu to będzie grało?

Skomentuj

No to juz wiem co i jak działać, gorzej zrobić ta zwrotnicę
                              A druga sprawa narazie chce to połączyć pod wieze, z czasem jakiś amplituner, będzie ok?
                              Grało będzie w pokoju 5x4

Skomentuj

To spore pomieszczenie, Twój wcześniejszy pomysł z głośniczkami 10cm nie bardzo by się w nim sprawdził.
                                Te 15 będą ok, a w tak dużym pokoju to 18cm na basie nie byłoby przesadą, ale skoro nie masz miejsca to trudno.
                                Pod wieżą będą grały a z czasem dokupisz najlepiej jakiś wzmacniacz stereo i wtedy na pewno zagrają dużo lepiej.
                                Autor projektu pisze, że lepiej te głośniki sprawdzają się w 12 litrach i tego bym się trzymał, zwłaszcza że masz taką możliwość.
                                Last edited by piotreq123; 30.04.2020, 06:45.

Skomentuj

Dobra skoro dół to będzie tylko taka przedłużka a cala kolumna do góry będzie zamknieta to co z bass refleksem? Na wysokości ok 500 będzie wyglądał głupio

Skomentuj

Tunel możesz zrobić zaraz pod głośnikiem nisko-średniotonowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                                      Dokładnie.

Te kolumny (chyba w wersji 10L) grały na AVS w naszym forumowym pokoju.
                                      Naprawdę, za taką cenę raczej lepszych się nie zrobi, a ten maluszek W.15 potrafi zadziwić swoją mocą przy dobrym wzmacniaczu.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                                        Z BRem zaraz przy głośniku to trzeba uważać bo ląduje się wtedy z takim pięknym zafalowaniem na charakterystyce ok 1 kHz jak na obrazku poniżej na dolnym wykresie:
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...