Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy projekt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Satori 19 to ani na to na bas, ani na średnicę. Celuj w woofer minimum 20-22cm albo duże paki na 30 cm wooferze i temat basu masz zamknięty.
    Przesadzasz. Wiem, że nie lubisz Satori w ogólności, ale ja się z tym nie zgadzam.
    Dobrze ogarnięte i dobrze zasilone grają zarówno bas i średnicę na całkiem dobrym poziomie.

Poza tym nie każdy może sobie pozwolić na bas 30 cm....
    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

A co myślicie o drugim zestawie z pierwszego postu ,czyli seria prestige "u" i do tego jakiś tweeter ,naprzyklad https://www.blackdotaudio.eu/glosnik...szt-p-984.html.
      Albo inny tweeter
      ..

Będzie lepiej według was niz poprzedni zestaw na cac ,przeskok będzie znaczny?

Ten u22 rex.jest znacznie lepszy niż 23 cac ?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        A ten WF223BD02 taki dobry jest?
        Nie miałem .
        Ale są to głośniki nieco inaczej zbalansowane ciężko coś takiego teraz znaleźć.
        Nie są to typowe basy jak TIW200 , mają rozciągnięte pasmo wyżej więc łatwo powinno się z nimi skleić typowego średniaka.
        Przyzwoitą efektywność , typowy kosz 220mm . Z wad wymagają większej budy aby osiągnąć niskie zejście to nie znaczy, że nie zagrają w mniejszej pojemności.
        wo24 ma kosz ponad 240mm czyli już praktycznie jak 10 cali przy SD tylko nieco większym niż typowe 8 cali.

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
        A jak według Ciebie reven wypada HDS vs scan speak 9500
        Nie wiem :)

Ogólnie , wolał bym smuklejsza obudowę ,przy 23 cac miałem 26 przy 19 miałbym z 21,22 to już coś
        Przy tiw200 albo w tych wavcorach zmieścił byś się w 23cm . mają mniejszy kosz nić SBA.

Za cenę jednego revelatora masz 2 tiwy jest też tańszy niż 19 satori.
        Nie wymaga dużej budy , przy 2 na stronę efektywność będzie już przyzwoita. Kwestia projektu obudowy można zrobić na tym kompaktową kolumnę .
        LuSzTi ma/miał coś podobnego .

Jeśli zależy Ci jednak na wąskiej ściance no to ciężko znaleźć coś lepszego w kalibrze 18cm jak revelator i to satori 19.
        18w+18m albo 18w+12mu ale koszty wysokie i stosunek cena / jakość zdecydowanie gorsza.

vify 18 n
        Fajne głośniki do 2way ale do 3way wydaje mi się bez sensu.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
          Przesadzasz. Wiem, że nie lubisz Satori w ogólności, ale ja się z tym nie zgadzam.
          Dobrze ogarnięte i dobrze zasilone grają zarówno bas i średnicę na całkiem dobrym poziomie.

Poza tym nie każdy może sobie pozwolić na bas 30 cm....
          To nie jest kwestia tego co mi się podoba, a co nie. To tylko chłodna analiza. Na bas przy np Tiwach jest cieniutki, na średnie przy mniejszych satori tez jest słabszy. Jako głośnik uniwersalny do 2 way czy 2.5 jest dobry i to wszystko.

Skomentuj

Tak sprawdzam teraz wop24 i się okazuje ,że on jest o nie cały centymetr większy od cac 23 :p ....

Mam tu też na forum dwa projekty na nim

Miękki charakter basu mi odpowiada ,tylko chciałbym trochę szybciej niż przy cac ,ktoś się wypowie kto przerabiał ten głośnik ? Albo najlepiej oba ...

Skomentuj

A w jakim pomieszczeniu mają grać ? Bo jeśli nieduże pomieszczenie to może okazać się że basu będzie za dużo przy głośnikach 23, 22 cm.
              3 drogi - na górę TW29BN (beryl) , do tego MR16p i WO24P i w sumie na głośniki 5 tysięcy wyjdzie.
              Na 2,5 drogi to chyba celowałbym w scan-speak-i .
              Last edited by wiesiek9990; 10.08.2020, 10:02.

Skomentuj

W 18 m2 w przyszłości nieco większym ... Do 20 M2 ,zaadaptowane ...
                w tym pomieszczeniu sluchalem 23 Cac ,nie stwierdzalem aby było go za dużo , ilościowo było go idealnie ,miejscami był za wolny , często brzmiał poprawnie i zróżnicowanie , przy wolniejszej muzyce nic mi więcej nie było trzeba ...dużo zalezalo od wzmaka ,bardzo podatny na nie ... ,niewiem jak wop24, to nie był głośnik uniwersałny ,choć zdołałem go bardo ucywilizować nadem c368 i wymiana na cewkę toroidalna,ale to nie o tym ... :P
                ( Będę go dobrze wspominał )

Ciekawi mnie ,porównanie wop24 do 23 SB ,nrx nbac czy cac bo sa bardzo zbliżone ,byłbym wdzięczny

Skomentuj

Nie słyszałem WO24P, ale mam MR13 oraz CAC17 w 2 way , więc mogę powiedzieć że na średnicy jest lepiej, jest wg mnie więcej szczegółów, jest cieplejsze granie.
                  Na basie mam SB23 NRX i nie jestem nim jakoś specjalnie zachwycony wygląda na to że trochę odstaje od reszty zawodników ze stajni Satori :) .

Jeśli chodzi o WO24P to sugeruję poczytać temat:

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...amp-pawel_luk1

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                    Na basie mam SB23 NRX i nie jestem nim jakoś specjalnie zachwycony wygląda na to że trochę odstaje od reszty zawodników
                    To ten sam basowiec co w kolumnach Zephyr Le?

Skomentuj

Chyba wolalbym dwie 23 w klozecie niż jedno Satori 24. Tylko trzeba do tego sensowny piec, bo impedancja nisko zejdzie.

Skomentuj

Niewiem czy mój nad sobie poradzi ,choć czytałem ,że dobrze radzi z niższą niż 4 ohm impedancja

Jednak ,raczej będę celował w jeden ,bo pewnie skrzynka była by kosmos ,a i też niewidomo jak piec z jednym w br radzil sobie przyzwoicie .
                        Last edited by Cebanczyk; 10.08.2020, 16:25.

Skomentuj

Czy ja wiem, czy kosmos? Jeden bas powinien się zadowolić 35-40 litrami.

Skomentuj

Dwa razy większa prawie niz moja poprzednia

Co powiecie o
                            https://diyaudio.pl/showthread.php/3...by-Zap-Projekt
                            Albo
                            https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ty-by-Yoshi_80

Czy to jakościowo zestawy zbliżone do siebie ?

Myslalem ,jeszcze o satoei Pawła luka ale tam tweeter niższych lotów

Skomentuj

Dwa razy większa prawie niz moja poprzednia
                              zgubisz na glebokosci :P

Skomentuj

Cebańczyk miałem ostatnio kolumny na naprawdę dobrych 2 głośnikach Ushera 8955A w closed. Miałem wcześniej też 2x18 cm w BR. W tym samym pomieszczeniu o powierzchni 24.5 m2 i wysokości 3 m grały niedawno kolumny na 1xMW19. Wnioski? Do 18-20 m2 nie potrzebujesz nic więcej jak jeden woofer 22 cm albo 2x18-19 cm. Śmiem twierdzić, że 1 MW19 wystarczył by też. Drugi wniosek - kolumna o wymiarach ok. 1100x21-22x36-38 cm w porównaniu do paczki 1200x24x40 cm to mega różnica w optyce. A takie mniej więcej wymiary mają paczki na dwóch 18 i paczka na 2x22 cm w closed. W BR jeszcze rośnie...
                                LuSzTi wspomniał o kolumnach na Audaxie, M18 i 2xMW19. Będzie je stroił dla mnie. Nie wiem kiedy to dokładnie nastąpi ale wydaje mi się, że warto poczekać.
                                Osobiście nie widzę w takich pomieszczeniach konieczności tektonicznych zejść i słuchania najniższych rejestrów organowych. Dlatego MW19 taki ni to pies ni to wydra naprawdę dobrze sobie radzi w roli woofera.
                                Osobiście jeśli upierasz się przy wąskiej kolumnie to polecam właśnie 2xMW19 choć taki woofer to oczywiście pewien kompromis. Jeśli dopuszczasz kolumnę szerokości ok. 230 mm to 21W z koszem 222 mm spokojnie zmieścisz na takiej ściance. A to jest już klasyczny basowiec i do dziś gra lepiej jak większość konkurencji - moim prywatnym zdaniem żaden SB 23 czy też WO24 nadal go nie przeskoczyły. Do tego nie zabija ceną i jego aplikacja jest ogólnie znana. Jeden woofer 22 cm jest zawsze korzystniejszy cenowo. Na średnicę Mr16 jak ma być rozsądnie cenowo albo M18 jak trochę poszaleć. Na średniaku przy jednym wooferze 22 cm będą duże tłumiki - warto zadbać o dobre chłodzenie rezystora. Para MW19 ma wysoki SPL więc będą mniejsze.
                                Góra - Bliesma T25b jest obecnie po 1040 zł/szt. na magazynie, a T32A po 1184 zł. Pierwszej nie znam, drugą polecam rękoma i nogami :lol: - to bardzo dobry głośnik. Przy tej drugiej musisz uważać na mocno wypukłą kopułkę i konieczność mechanicznego zgrania średniaka z tweeterem.
                                Zawsze jest jeszcze jedna opcja - T32A możesz bez problemu połączyć z parą MW19 w konstrukcji symetrycznej. Wyjdzie taniej i też dobrze.

Ja po doświadczeniach z konstrukcją na Usherach 2x18 i 2x22 cm oraz MW19 wybrałem zgniły kompromis - rezygnuję z kilku Hz na dole kosztem łatwego napędzenia kolumn i wąskiej, zgrabnej paczki. Teoretycznie wybrałem też mida bez sensu bo równego wymiarem wooferom. A jednak kiedy słucham 12-13 cm midów zawsze mi coś nie leży w nich, dlatego wolę ten większy. Ideałem byłby dla mnie MR16 ciągnący lepiej w górę. Może potrafi to Textreme?
                                Last edited by jaro4444; 18.10.2020, 22:09.

Skomentuj

W związku z tym , że mam podobne miejsce odsłuchu pozwolę sobie na podłączenie do tematu : myślę o przejściu z 18 litrowych monitorów + subwoofer ( Rel Q200) na 3 drogi . Moje założenia : woofer Scan Speak 21W 8555-00 , mid Scan-Speak 12MU/4731T00 , tweeter Scan Speak D3004 / 662000 lub Seas Millenium (tego mam ) . Obudowa w miarę wąska 24-25 cm , wysokość 100 cm . Woofer w 40 L . Co o tym Szanowne Koleżeństwo myśli ?
                                  Last edited by gressi; 21.10.2020, 12:43.

Skomentuj

Bardzo dziękuję Jaro za tak rzeczowy opis i ,że Ci się chciało ...:)

Dwa woofery odpadają ,tak jak mówisz problem z napedzeniem, no i optycznie ,fizycznie za duże :(

Zaciekawiłes mnie ta opinia o 21 w ... Ale ta konfiguracja z seasem rowniez wydaje się swietna i oryginalna ,nie oklepana :p

Aktualnie jestem już po kilku konwersacjach z różnymi osobami ,bardzo często chwalony i polecany seasa excela z tej serii nextell

Narazie jestem na etapie takiej konfiguracji

seas excel w22ex001
                                    seas excel w15ly001
                                    No i tweeter BlieSMa T25A-6 aluminiowo-magnezowy tu jeszcze temat otwarty

Ale to jeszcze wszytko musi poczekać ,mam teraz inne pilniejsze rzeczy ...

A miałeś okazję słuchać ,znasz opinie na temat tej bliesmy alu mag t25a

Skomentuj

seas excel w22ex001
                                      seas excel w15ly001
                                      Z takim wysokociągnącym wooferem to może miałby sens zrobić dwie drogi z Bliesmą t34A, którą można b. nisko ciąć.
                                      W moich mnitorach z 10" Seasem H1411-08 LuSzTi mówił mi, że właściwie mogłoby nie być średniaka.
                                      http://www.seas.no/index.php?option=...=66&Itemid=365

Nawet ostatnio jest na nią fajna promocja https://loudspeakershop.eu/glosnik-b...wy-p-3199.html
                                      Last edited by KAPRINT; 21.10.2020, 14:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                                        Z takim wysokociągnącym wooferem to może miałby sens zrobić dwie drogi z Bliesmą t34A, którą można b. nisko ciąć.
                                        W moich mnitorach z 10" Seasem H1411-08 LuSzTi mówił mi, że właściwie mogłoby nie być średniaka.
                                        http://www.seas.no/index.php?option=...=66&Itemid=365

Nawet ostatnio jest na nią fajna promocja https://loudspeakershop.eu/glosnik-b...wy-p-3199.html
                                        Tylko czy to będzie lepsze granie niż moje poprzednie na cac ??

I wkradł.sie błąd ,chodziło mi o
                                        Seas excell W22NY001 :p

Skomentuj

Bardzo dziękuję Jaro za tak rzeczowy opis i ,że Ci się chciało ...:)

Dwa woofery odpadają ,tak jak mówisz problem z napedzeniem, no i optycznie ,fizycznie za duże :(

Zaciekawiłes mnie ta opinia o 21 w ... Ale ta konfiguracja z seasem rowniez wydaje się swietna i oryginalna ,nie oklepana :p

Aktualnie jestem już po kilku konwersacjach z różnymi osobami ,bardzo często chwalony i polecany seasa excela z tej serii nextell

Narazie jestem na etapie takiej konfiguracji

seas excel w22ex001
                                          seas excel w15ly001

Ale to jeszcze wszytko musi poczekać ,mam teraz inne pilniejsze rzeczy ...

A miałeś okazję słuchać ,znasz opinie na temat tej bliesmy alu mag t25a

Rozumiem, że masz na myśli dwa woofery 8". Bo już dwa 6.5 - 7" potrzebują przeważnie tyle objętości co jeden 8" a paczka jest znacznie węższa. Ich łączna powierzchnia porównywalna jest z głośnikiem 9.5-10".
                                          Excel to świetny głośnik, ale bardziej do monitora oversize a nie na bas do kolumny 3way.
                                          Popatrz się na głośniki 8". Część z nich to typowe pompki do subwoofera.
                                          Kolejne to prawdziwe głośniki niskotonowe - np. Scan 21W, Scan Revelator 22W, SB WO24, Seas CA22RN4X lub L22RN4X, Usher 8555A, Vifa NE225.
                                          Ostatnia kategoria to 8", które nie mają rewelacyjnie niskiego zejścia na basie, ale grają zdecydowanie szybciej i można je dzielić wysoko - niejednokrotnie da się z nich zrobić 2way. Do takich głośników należy np. Excel w22, SS Discovery 22W, Seas CA22RNY, dawna Vifa P21WO, Dayton RS225P, SB 23NRX. Przeważnie głośniki te mają dość niskie Mm i wysoki Vas.
                                          Nie wiem czy Excela W22 wybrałbym do 3way jako typowego basowca no chyba, że do zestawu dedykowanego pod stosunkowo słabą lampę. Na bas ludziska dają Excela W26 i tak gra on stosunkowo "lekko".

Blesmy polecam: T32A - alumag - tą znam.
                                          Dobrze mówią i piszą o T25B - berylowej. O małej aluminiowej, czyli T25A nie znam opinii.
                                          Last edited by jaro4444; 21.10.2020, 17:13.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X