Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy projekt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
    Tylko czy to będzie lepsze granie niż moje poprzednie na cac ??

I wkradł.sie błąd ,chodziło mi o
    Seas excell W22NY001
    Też można w dwóch drogach http://www.seas.no/index.php?option=...=66&Itemid=365 ,
    nawet wydaje się ciekawszy. Sądzę, że to już wysokiej klasy granie.

Skomentuj

A jak widzicie taka koncepcje

SEAS Prestige Titan L19RNX1 Woofer para na kolumnę
      Na średnicę nextell 15 ,bądź satori 16...
      + Tweeter ???

Skomentuj

+ Tweeter ???
        Ile jak na dziś kosztuje jeden L19RNX1?

Skomentuj

około 2,8k pln za pare...
          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
            około 2,8k pln za pare...
            Nieee

http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...oducts_id=1489

A mogę mieć go w znaaacznie lepszej cenie :p

Pytanie jednak było inne

I też ciekawi mnie czy jeden starczy na kolumnę ?:(
            Last edited by Cebanczyk; 22.10.2020, 12:24.

Skomentuj

I też ciekawi mnie czy jeden starczy na kolumnę ?
              realnie SPL takiej kolumny poniżej 85db (83 może )

Skomentuj

+ Tweeter ???

To już bym chyba wolał po dwa 18WU-8747T00 na stronę. Choć robi się mega drogo.

Osobiście preferuję rozwiązanie 2x6,5" lub 1x8".
                To drugie wbrew pozorom jest tańsze. Poszukaj głośników z koszem 220-222 mm a zrobisz przednią ściankę max. 230 mm. Może warto zastanowić się nad SS Revelator 22w4851T00, Wavecor WF223BD01, Epique E220, Vifa NE225.

Do układu 2x6,5" to Illuminatory alu, Revelatory 18W, SB MW19, Wavecor WF182 można pomyśleć o Seasach ER18NRX, ...

To takie luźne propozycje

Można pójść jeszcze w inną stronę - jak kolumna ma być mega zgrabna i nieduża to do 20m2 spokojnie styka po dwa takie na basie:
                https://en.toutlehautparleur.com/pai...5-75-inch.html
                Cena w promocji jest ok.
                Do tego wypasiony 12-15 cm średniak i np. Bliesma T25B. Robi się fajny zestaw za rozsądne jeszcze pieniądze i w malutkiej paczce.
                Last edited by jaro4444; 22.10.2020, 18:02.

Skomentuj

Iluminatory szkoda pchać do 3 waya bo na basie jest lepszy revelator, a za średnie i tak odpowiada coś innego...
                  DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Iluminatory szkoda pchać do 3 waya bo na basie jest lepszy revelator, a za średnie i tak odpowiada coś innego...
                    Halo proszę spojrzeć na podany model głośnika :>:flapper:

Skomentuj

yyyy, aaa, uuu nima modelu? :???:

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                      Do układu 2x6,5" to Illuminatory alu
                      - - - - - aktualizacja - - - - -

Że alu? Dalej to nie zmienia faktu, że 18w lepsze na basie

Skomentuj

Cytuję sam siebie: "To już bym chyba wolał po dwa 18WU-8747T00 na stronę".

Te robią robotę na basie.... I tu niestety Revelator dostaje łupnia ale potrzeba spawareczki do napędu

Poza tym Revelator na bas to zaczyna się od 22W a nie jakiś zepsutych membran osłabionych nacięciami :flapper:
                        Last edited by jaro4444; 22.10.2020, 18:43.

Skomentuj

Nie mówie, że są złe bo na mnie też wrażenie zrobiły w konstrukcji Akkusa Fidelia, ale revelator ma ten plus, że przy pałowaniu i dużych wychyleniach membrany ma mniejsze zniekształcenia

Skomentuj

Nie mówie, że są złe bo na mnie też wrażenie zrobiły w konstrukcji Akkusa Fidelia, ale revelator ma ten plus, że przy pałowaniu i dużych wychyleniach membrany ma mniejsze zniekształcenia
                            Obawiam się, że niestety nie na basie. Alu membrana jest sztywna i tłokowo pracuje w zakresie niskotonowym. Liniowe wychylenie też większe jak w Revelatorze, cewka większa, przepływ powietrza za magnesem lepszy. Nisko sprawny to fakt, drogi też - ale na bas jest to doskonały głośnik.

P.S. Lubię Revelatory w zakresie niskotonowym ale ten aluminiak wymiata.

P.S. 2 - chyba dojrzałem do tego, że nie muszę mieć basu przestawiającego ściany. Wolę by był on szybki, melodyjny, zróżnicowany. Nawet kosztem o 3 Hz wyższego strojenia. Nie dominuje on wtedy nad resztą pasma, mniej jest problemów z rezonansami. Dlatego na przykład doskonale odbieram SB MW19 - szybkie, zróżnicowane granie, dostatecznie dociążone, o fajnej barwie. Nic na dziś więcej nie potrzebuje. Tak samo zawsze podobały mi się barwowo Nomexowe HDS-164. Niby Fs wysokie a fajnie, barwnie grają.
                            Last edited by jaro4444; 22.10.2020, 18:57.

Skomentuj

Przychylilbym sie do zdania, ze Aluminiowe Illuminatory 18 moga miec nizsze znieksztalcenia na basie od 18 Revelatora i gdybym mial wybierac projekt ultra, to wybralbym Illuminatory Alu, ale do tego trzeba jeszcze jakies kozackie sredniaki z twarda membrana. Wlasnie co pokroju Akkusow z Accutonem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Przychylilbym sie do zdania, ze Aluminiowe Illuminatory 18 moga miec nizsze znieksztalcenia na basie od 18 Revelatora i gdybym mial wybierac projekt ultra, to wybralbym Illuminatory Alu, ale do tego trzeba jeszcze jakies kozackie sredniaki z twarda membrana. Wlasnie co pokroju Akkusow z Accutonem.
                                "kozackie średniaki z twardą membraną" - Dżisas..., ależ to będzie suchotnik... :razz: Żegnaj U2, Mettalico i Stingu....
                                i do tego "aluminiowe iluminatory" - no to pieca kosztującego mniej niż 20k PLN, nie będzie sensu do tego podłączać.
                                i jeszcze nie każdy zagra... , musi być taki z podgrzaną średnicą i mocarnym basem.
                                Matko Boska!, wyjdzie system w cenie 3 letniego Passata. :o
                                No, ale kto bogatemu zabroni.
                                Last edited by pawel_luk1; 22.10.2020, 22:31.
                                "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                                  Raczej kto biednemu zabroni bogato żyć :p

Dzięki Pany ,do tematu podchodzę na spokojnie ,iluminatory nie podeszły mi ,revelatory ok ,ciekawi mnie seas l19 rmx
                                  Ale

Jeżeli pójdę w dwa takie na kolumnę i dorzuce nextella to żeby zmieścić się w budżecie starczy mi na hdsa ... Miało by to sens ?))))
                                  Czyli
                                  Zestaw 1
                                  Seas l19 rmx X2
                                  Seas excell 15 nextell
                                  Tweeter HDS ma taki zestaw sens z hdsem ...
                                  .?????

Jeszcze z waszych sugesti coś takiego

Zestaw 2
                                  Scan speak 21 w (classic ) X1 na kolumnę
                                  Seas excell 15 nextell
                                  Iluminator szpilka bądź sb beryl albo jakiś inny pokroju bliesma...
                                  Zestaw 3

Seas excell magnezowy 22
                                  Seas excell magnezowy 15
                                  Tweeter do 600 zł :p

Ogólnie nastawiałem się na zestaw na nextellu
                                  Seas excell
                                  Nextell 22
                                  Nextell 15
                                  BLIESMA t25 a
                                  Ale ten zestaw odrzucialicie :(((

Ciul wie, mieszacie mi w głowie i jak już myślę ,że coś wybrałem to za chwilę ktoś mnie uświadamia ,że to nie koniecznie najlepsza droga ...;p

Idę spać , dobranoc

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                                    "kozackie średniaki z twardą membraną" - Dżisas..., ależ to będzie suchotnik... Żegnaj U2, Mettalico i Stingu....
                                    i do tego "aluminiowe iluminatory" - no to pieca kosztującego mniej niż 20k PLN, nie będzie sensu do tego podłączać.
                                    i jeszcze nie każdy zagra... , musi być taki z podgrzaną średnicą i mocarnym basem.
                                    Matko Boska!, wyjdzie system w cenie 3 letniego Passata.
                                    Nie można nikomu zabronić, nazywania dźwięku o niskich zniekształceniach suchotnikiem.

Skomentuj

Co powiesz na cos z zupelnie innej beczki, Alcone 10HE + seas coax C18 ?
                                      Chyba, ze faktycznie szukasz smuklych, zgrabnych paczek to sie moze to nie wpisac w koncepcje :)

Skomentuj

Nooo troszkę mniejsze bym chciał ,już maksymalnie na tą 8 " przystane ,ale kolejne cm w obudowie w szerz nie wpasują się w pomieszczenie :p

Skomentuj

Nowy projekt

To podbijam z opcja 2xTIW+18M + gora do wyboru do koloru.
                                          Jezeli Twoj wzmak nie poradzi sobie z tiwami to tanio kupisz sobie modul w klasie D np icepower1200 ( na as co jakis czas sa zamowienia grupowe) i temat masz zamkniety :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X