Nie na temat...
Zamieszczone przez dolphin123
Zobacz posta
| ![]() |
Zamieszczone przez dolphin123
Zobacz posta
Pokaz je :)
| ![]() |
Czemu Kolega nic ze swojego bogatego i ciekawego dorobku nie chciał opublikować na forum albo chociaż wrzucić wcześniej link do swoich prac. Naprawdę jestem pod dużym wrażeniem ilości i jakości wykonania obudów. Zapraszamy koniecznie na następny spot forumowy było by to ciekawe doświadczenia dla nas wszystkich. :) | ![]() |
Zamieszczone przez Adams77
Zobacz posta
https://afono.pl/monitory567/
| ![]() |
Zamieszczone przez KAPRINT
Zobacz posta
Czemu Kolega nic ze swojego bogatego i ciekawego dorobku nie chciał opublikować na forum albo chociaż wrzucić wcześniej link do swoich prac.
Naprawdę jestem pod dużym wrażeniem ilości i jakości wykonania obudów. Zapraszamy koniecznie na następny spot forumowy było by to ciekawe doświadczenia dla nas wszystkich. :) | ![]() |
Zamieszczone przez Pogromca mitow
Zobacz posta
Bardzo ładna strona i ciekawa zawartość. Jednak jeśli to Diy, to brakuje pomiarów i dokładniejszego opisu tych konstrukcji. Czyżbyś celowo chciał zachować tylko dla siebie te kluczowe informacje? :)
Jedyna referencja jaką mogę przedstawić jest mizerna. Kolumn słuchało do tej pory 5 osoby. W tym jeden audiofil, jeden muzykolog i jeden muzyk. Wszystkim podobało się granie. No ale to jeszcze o niczym nie świadczy. Projektów nie publikuję celowo. 1. Dużo pracy włożone projekt obudowy. 2. Nie jestem mistrzem zwrotnic (to w końcu tylko 3-4 lata doświadczenia zdobywanego samemu od zera, a nie jestem bardzo matematycznym umysłem) - są robione pod klasykę jazz i najwyżej średnio głośne słuchanie. Na pewno łatwiej uszkodzić głośniki w moich kolumnach niż w fabrycznych. 3. Nie wierzę by komuś chciało się zrobić takie kolumny. Jest z tym sporo pracy no i obudowy nie wychodzą bardzo tanio bo dużo trzeba wycinać z cnc a i później jest zabawa z klejeniem i szlifowaniem. Stronę zrobiłem by się pochwalić znajomym bo miałem dużo wolnego czasu, a że jestem grafikiem to było mi łatwiej. Na razie hobby jest zawieszone, bo nie mam już miejsca w mieszkaniu (muszę mieć jeszcze miejsce na obrazy, bo maluję). Kolumny stoją stłoczone pod ścianą. Grają różnie ale wszystkie na akceptowalnym poziomie. Nie mogę ich słuchać tak głośno jakbym chciał bo sąsiedzi za ścianą. Mam pomysły jakby jeszcze coś ulepszyć, bo z każdym zrobionym projektem rośnie świadomość ku czemu warto zmierzać, ale mam już czym grać tylko nie mam gdzie grać. Szukam domu na skraju wsi by dać czadu ![]() | ![]() |
Zamieszczone przez Adams77
Zobacz posta
Wystarczy jak mi gra tak jak chciałem.
Ale, w Twoim opisie na stronie można przeczytać: "Nie ma co wierzyć w umiejętności ludzi na forum!" Prawdopodobnie trafiłeś na zły projekt i nie te osoby co trzeba :) Jeśli chodzi o Twoje kolumny, to są fajne, wizualnie nietypowe, ale jest w nich sporo błędów które warto poprawić. | ![]() |
Zamieszczone przez marian
Zobacz posta
Nie na temat...
Masz rację, że zraziłem się do forów po kolumnach, które wykonałem na podstawie projektu wrzuconego na jedno z niemieckich forów. Projekt był opisany na wielu stronach i musiałem je tłumaczyć z niemieckiego strona po stronie by coś z tego zrozumieć. Osoba wydawała mi się kompetentna. Były jakieś pomiary i wykresy. Wszystko wydawało się jak trzeba. Ważne dla mnie wtedy (gdy jeszcze nic na temat budowy kolumn nie wiedziałem) było to, że oprócz różnych rozwiązań technicznych był zamieszczony schemat ostatecznej zwrotnicy. Po długich staraniach o materiały, głośniki, zlecenie frezowania obudowy... Wreszcie podłączyłem głośniki do wzmacniacza i porażka. Kolumny grały tylko środkiem pasma. Władowałem tyle czasu i też pieniędzy w projekt, że musiałem kupić mikrofon, nauczyć się programów i nauczyć się projektować zwrotnice, by móc ten projekt dokończyć. Pewnie z perspektywy czasu umiałbym teraz zrobić lepszą zwrotnice do tych monitorków, ale w porównaniu do oryginalnej z moją zwrotnicą grały dobrze. Preferencje co do brzmienia są bardzo różne. Każdy szuka czegoś co go zadowoli, ale nie znaczy to, że to będą te same rzeczy. Wokół budowy kolumn narosło wiele mitów i każdy z nas przyjął obok prawidłowych wniosków, wnioski fałszywe, których się mniej lub bardziej trzyma. W tym sensie warto podążać własną drogą a nie kopiować tylko rozwiązania innych. Nie chciałem zrobić klonów dobrze grających kolumn tylko dojść do własnych rozwiązań. Słuchałem trochę kolumn i przyglądałem się konstrukcji tych, które mi zagrały. Zastanawiałem się dlaczego te grają dobrze a te nie. Tak dochodziłem do własnych przekonań jak to powinno być zrobione i do własnych projektów skrojonych pod moje uszy. | ![]() |
Moje pomiary nie są zbyt ładne. Raz, że nie dbam bardzo, o każdą górkę i nie stosuję wielu filtrów. Tak mi lepiej gra. Drugi raz to, że mam do nich tylko słabo akustycznie zaadoptowany 20m i niski pokój. Pomiar fazy w tym pokoju jest bardzo trudny. No i nie miałem potrzeby nikomu nic udowadniać. Wystarczy jak mi gra tak jak chciałem. Jedyna referencja jaką mogę przedstawić jest mizerna. Kolumn słuchało do tej pory 5 osoby. W tym jeden audiofil, jeden muzykolog i jeden muzyk. Wszystkim podobało się granie. No ale to jeszcze o niczym nie świadczy. Projektów nie publikuję celowo. 1. Dużo pracy włożone projekt obudowy. 2. Nie jestem mistrzem zwrotnic (to w końcu tylko 3-4 lata doświadczenia zdobywanego samemu od zera, a nie jestem bardzo matematycznym umysłem) - są robione pod klasykę jazz i najwyżej średnio głośne słuchanie. Na pewno łatwiej uszkodzić głośniki w moich kolumnach niż w fabrycznych. 3. Nie wierzę by komuś chciało się zrobić takie kolumny. Jest z tym sporo pracy no i obudowy nie wychodzą bardzo tanio bo dużo trzeba wycinać z cnc a i później jest zabawa z klejeniem i szlifowaniem. Stronę zrobiłem by się pochwalić znajomym bo miałem dużo wolnego czasu, a że jestem grafikiem to było mi łatwiej. Na razie hobby jest zawieszone, bo nie mam już miejsca w mieszkaniu (muszę mieć jeszcze miejsce na obrazy, bo maluję). Kolumny stoją stłoczone pod ścianą. Grają różnie ale wszystkie na akceptowalnym poziomie. Nie mogę ich słuchać tak głośno jakbym chciał bo sąsiedzi za ścianą. Mam pomysły jakby jeszcze coś ulepszyć, bo z każdym zrobionym projektem rośnie świadomość ku czemu warto zmierzać, ale mam już czym grać tylko nie mam gdzie grać. Szukam domu na skraju wsi by dać czadu ![]() | ![]() |
Skomentuj