Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki do komputera na 15W/4531 i XT25

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odpalilem Equalizer APO - ogarnalem pika na 130Hz.... Ufffffffff..... Ja piernile jaka ulga.... a wczoraj mialem lzy w oczach i myslalem o wywaleniu calego tego stereo zestawu za okno

Obecnie bas jest.... znosny. Wlasnie w tle leci sobie Alicia Keys Unplugged i kontrabas brzmi juz calkiem spoko a przynajmniej na tyle spoko, zeby przy obecnym pokoju/ustawieniu/nietypowym biurku na razie temat zostawic jak jest.

No. Zaczelo to w koncu odtwarzac jakas muzyke, na tyle zeby nozka momentami sama chodzila, wiec chyba jak na moje rozdeptane ucho nie jest juz tak zle.

Teraz bardziej trapi drugi skraj pasma. Brakuje gory. Brakuje niby przede wszystkim iskry i wykonczenia ale przy okazji srednie sa tez jakby jakies takie gdzies uwypuklone.

Nie za bardzo mam swiadomosc co gdzie na pasmie przenoszenia lezy, ale mam wrazenie, ze moze byc po prostu za cicho tweeter i poza sprobowaniem innego pieca, chyba sprobuje tez wymienic w zwrotce rezystory na te z wersji +2dB. W sumie dopiero teraz obczailem, ze wersja +2dB nazwana jest "max linearity"

Pozyjemy zobaczymy. Zdam oczywiscie raport z rozwoju zdarzen. Jeszcze raz dzieki wszytkim za pomoc.

Skomentuj

2db jest dość słyszalne, jak nie będziesz szalał o możesz te kolumny podłączyć do marantza, chodzi o to żeby prądu nie przekroczyć, a przy cichym słuchaniu nie powinno być problemu.

Co to za wykończenie? Bardzo fajny kolor wyszedł.
      Last edited by scythe1123; 10.11.2020, 18:49.

Skomentuj

Miałem ten sam problem w poprzednim miejscu zamieszkania z tym pikiem, podobne pomieszczenie. Dopóki miałem aktywny system nie było problemu z korekcją. Później wróciłem do pasywek, długo walczyłem, a pomogła określona ilość i jakość wytłumienia w kolumnach i strojenie br. nie musiałem grzebać w zwrotnicy, byłem wręcz zaskoczony. Ale tak miałem w moim przypadku, 3 way, bez biurka w klasycznym ustawieniu wzdłuż pokoju. Trochę łatwiej miałem.
        Aczkolwiek, przy dostępnych dzisiaj cyfrowych sprzętach tam bym szukał rozwiązań.

Potwierdzam, że bardzo ładne wykończenie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dodam, że akustyka pomieszczenia to cholerstwo trudne do ujarzmienia, a czasami stanowi to sedno problemu którego nie da się przeskoczyć , rozwiązanie albo fizyczne lub cyfrowe.

Głośniki, które zastosowałeś nie są znane z kluchowatości, masz coś nie tak ze zwrotnicą. Tego rewelatorka nie miałem, ale wydaje się oczywisty. Natomiast HDS, rewelacyjny i dość szybki głośnik wysokotonowy chociaż chłodzony magiczną cieczą, jak dla mnie rewelacyjny, wracałem do niego po starciach z lepszymi. Ten zestaw musi zagrać , ale pewnie jest dość neutralny, więc zależy jakim wzmakiem napędzisz. Jak góry brakuje, to zwrotka, Przy tych rozmiarach średnionisko-tonowca wiele nie trzeba żeby uszczuplić dół czego efektem będzie ekspozycja średnicy.
        pokaż zwrotkę.

Podepnij do Marantza na chwilę, przeżyje lub się wyłączy.

Tym bardziej, że ten Luxman nie jest górnych lotów tej słynnej marki i cenionej.

Skomentuj

Kolumny byly budowane na ciasnym budzecie i niejako z rzeczy pod reka, czyli jesionowy blat z odpadow od biurka corki, bejca wodna Colorit w kolorze venge (tylko taka byla w Brico za rogiem) i na to olej do teaku od Star brite, bo uzywam do lodek i lezal.

W pewnym momencie nieporzebnie skomplikowalem sobie zycie. Priorytetem pierwotnie byla trwalosc. Wyszlifowalem wiec budy przyzwoicie i dalem ta bejce dwa razy, cieniutko, w sensie rozsmyralem pedzlem i zaraz wycieralem szmata do sucha. Juz wtedy zaczely mi sie podobac, az milo sie je macalo, takie cieple, drewniane

No i wtedy zrobilem najgosze co moglem, czyli zaczalem na nie sikac poliuretanem. Nasikalem tak cztery warstwy, poczekalem do jutra az zdechnie, postawilem je i mowie sobie "ja pier*ole, ale peerelowski kredens...." :mad:

Nawet nie chcialo mi sie tego probowac lizac na wysoki polysk. Stwierdzilem wiec ze moze wybrne matowym lakierem na wierzchu i moje kolumny beda jednak supertrwale, ale juz wstepne matowanie pokazalo jak blady bedzie to efekt.

Nastepnej nocy nie przespalem za dobrze, ale rano bylo juz postanowione. Zeszlifowalem wsio do bialej kosci.
          Co ciekawe w slojach po szlifie zostalo wiecej ciemnego niz pierwotnie, ale nie wplynelo to za bardzo na efekt po bejcowaniu.

Finalnie poszly takie same dwie cieniutkie warstwy bejcy (druga bardziej dla wyrownania koloru bo juz niewiele wnosila) i na to wspominany wczesniej Teak Oil. W sumie podloga w lodce w ten sposob zyje, to czemu kolumna nie moze.

Mam teraz dlugi weekend, to moze uda sie cos pokombinowac z piecami i rezystorami.

BTW: Czy moge sobie dolutowac tak alternatywne rezystory do zwrotki (R1a/R2a na rys ponizej) i przelaczac tylko do nich plusa na TW?

Skomentuj

Możesz dolutować te rezystorki i sobie kombinować w ten sposób. I wywal tą korekcję impedancji.

Odnośnie obudowy... widzę, że mam długą drogę do pokonania :) ale wyszły pięknie, tylko szkoda PRLowskich naleciałości.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ananas Zobacz posta
              Możesz dolutować te rezystorki i sobie kombinować w ten sposób. I wywal tą korekcję impedancji.

Odnośnie obudowy... widzę, że mam długą drogę do pokonania :) ale wyszły pięknie, tylko szkoda PRLowskich naleciałości.
              Nie może tak zrobić z rezystorami. Dwa do których nie będzie podłączony tweeter będą w tym momencie podłączone równolegle przed l-pad
              Jak już to musiałbyś przepinać dwa punkty. Tweeter i rezystor szeregowy, tak żeby jeden l-pad był odłączony

Skomentuj

Oczywiście, że muszą być rozłączone nie używane rezystory, przylutować z jednej strony każdą kombinację rezystorów , tak żeby dyndały w powietrzu i po kolei podłączać kombinację rezystorków.

Fakt, źle zrozumiałem kolegę, który chciał na stałe wlutować różne kombinacje L-pad i podłączać głośnik. Należy odwrotnie postępować, podłączać kombinację L-pad z osobna do głośnika.

Skomentuj

Podpialem zestaw rezystorow w wersji +2dB (tylko taki byl "na szybko"). Jest duuuuuzo lepiej... ale niestety juz tw jest za glosno W tygodniu trzeba zamowic rezystorki pod +1dB i chyba bedzie juz giarka.

W aucie od ponad 10 lat jezdze ze szpilkami. Wczesniej R2904. Obecnie R3004 z dluga dupka. Nie moge powiedziec zlego slowa na HDSy. Calkiem fajne tweetery a biorac pod uwage ich cene, to juz w ogole kosior. Przyznac jednak trzeba, ze do "szpilek" to troche wykonczenia im brakuje

Ciesze sie raczej, ze nie poszedlem w projekt z Satori. Jesli choc troche przypominaja charakterem SB29RDNC (ktore mialem kiedys w aucie), to bylby pewnie dramat :biggrin:
                  Last edited by coobah; 14.11.2020, 11:54.

Skomentuj

Trzeba było od razu brać rezystory do wszystkich wersji l-padów. Tak to już jest z poziomem tweetera, raptem 1dB a robi różnicę.
                    Zresztą w aucie jest tak samo. Tylko jeśli masz aktywkę, to zmiana o 1dB to dwa kliknięcia w procku. :biggrin:

Ja też miałem szpilkę R3004 w aucie. Dokładnie 2 dni. Po tym czasie szpilka wyleciała z wielkim hukiem.
                    Co ciekawe 4 lata jeździłem z kopułką D3004. :biggrin:

A HDS, to chyba taki tweeter, że podoba zarówno miłośnikom Satori jak i Iluminatorów.
                    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Ba... Polak madry po swietach, szczegolnie wychowany na aktywce W ogole wstyd sie przyznac, ale odwalilem tez lepszy numer... Przykleilem zwrotnice w obudowach :lol: wymiana rezystorow nie nalezala wiec do najprzyjemniejszych...

Skomentuj

Zamieszczone przez coobah Zobacz posta
                        Przyznac jednak trzeba, ze do "szpilek" to troche wykonczenia im brakuje
                        Nie mogę się doczekać dnia, kiedy posłucham kolumna "szpilkach", które nie będą ranić moich uszu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Nie mogę się doczekać dnia, kiedy posłucham kolumna "szpilkach", które nie będą ranić moich uszu :)
                          Za jakieś 20 lat przestaną.

Skomentuj

Hmmmm.... Proponuję stanąć blisko perkusisty. Poprosić o zdrowe je*niecie w talerze i sprawdzić czy ucho przypadkiem nie zaboli
                            Last edited by coobah; 15.11.2020, 07:31.

Skomentuj

Zamieszczone przez coobah Zobacz posta
                              Hmmmm.... Proponuję stanąć blisko perkusisty. Poprosić o zdrowe je*niecie w talerze i sprawdzić czy ucho przypadkiem nie zaboli
                              Aaa dziękuje bardzo za propozycje, ale dla mnie muzyka to przyjemność, a nie katowanie słuchu :) ale jak będę miał okazje, to może spróbuje jeszcze włożyć głowę w kocioł, i przy okazji może jeszcze przyłożę ucho wyjścia tuby saksofonu kolegi. Wtedy dopiero poczuje co to jest dźwięk na żywo! :)

Skomentuj

Czaruję...
                              X