Witam Was, a szczególnie tych którzy dysponują wiedza :)
Mam problem z „dostarczeniem” na odległość około 20 m częstotliwości z zakresu 20-24KHz, tak by w natężenie dźwięku w punkcie docelowym było większe niż 100db.
Wiem już, że muszę użyć głośników piezoelektrycznych, bo inne nie daj sobie rady w tym paśmie. Sprawdziłem to na profesjonalnym driverze - spalił się.
Co już wiem.
Wiem, że jest mało łatwo dostępnych „piezaków „ które się do tego nadaj.
Jeden z nich to głośniczek firmy Kemo, sprzedawany przez firmę Conrad.

Mam ich cztery sztuki i opiszę co już stwierdziłem.
Przedtem muszę jeszcze zaznaczyć, że nie mam możliwości sprawdzenia czy głośnik promieniuje i z jaka mocą. To co jestem w stanie ustalić to jakie napięcie i o jakiej częstotliwości jest dostarczane do głośnika, za pomoc oscyloskopu.
Wracając do Kemo. Na stronach sklepu można się właściwie dowiedzieć tylko, że:
- głośnik pracuje w paśmie 2500 – 45000 HZ
- i zasilać go można w zakresie 12-24V.
Kemo ma małego horna którzego można zdjać – służy do poszerzenia kata promieniowania, a mnie na tym nie zależy.
Co mogę powiedzieć na plus to to, że głośnik pracuje w założonym paśmie i się nie uszkadza. Podawałem na niego 20V (56Vpp) o częstotliwości 23KHz przez 20 minut i nic się nie działo (nie chrypiał nie trzeszczał). A głośnik po zasileniu 4KHz pracuje czysto.
W Wikipedii znalazłem stronę o rezonansie akustycznym: https://pl.wikipedia.org/wiki/Rezona...e_cylindryczne
Wybrałem otwartą rurę cylindryczną z wzorem:

Prawie idealnie pasuje do średnicy czynnej głośnika rurka pcv o średnicy wewnętrznej 23,3 i grubości ścianki 2mm.
Czyli przyjąłem:
n – 1
v – 343 m/s
d – 23,3 mm
f – 23KHz
I wyszło mi, że L = 5,6 cm.
Ponieważ producent nie podaje SPL dla tego głośnika przyjąłem wartość 92db.
Przyjąłem taka wartość na podstawie innych artykułów w sieci, które wskazywały jako modelowe głośniki Motoroli. A takie SPL one maja - seria PowerLine.

Na stronie:
https://www.ntlmk.com/kalkulator.htm#3a
znalazłem kalkulator akustyczny który wyliczył, że jeżeli połączę cztery Kemo (równolegle)
to SPL wzrośnie do 78db.
Mało.
Tym samym kalkulatorem można też policzyć jakie natężenie dźwięku będzie w odległości 20m. Czyli źródło wytwarza 78db a w odległości 20 metrów od niego mamy 44db.
To w stosunku do tego co jest potrzebne (100db) o 54db za mało.
Moje pytania:
1. ile decybeli „dodaje” moja policzona rurka?
2. jaki kat rozproszenia ma taka konstrukcja.
3. czy istnieje inny sposób na poprawę sytuacji niż zwiększanie krotności głośników?
4. a może ktoś ma inny pomysł na rozwiązanie problemu?
Może ktoś z tęgich głów mógłby mi pomóc ?
Liczę na Was i pozdrawiam.
Mam problem z „dostarczeniem” na odległość około 20 m częstotliwości z zakresu 20-24KHz, tak by w natężenie dźwięku w punkcie docelowym było większe niż 100db.
Wiem już, że muszę użyć głośników piezoelektrycznych, bo inne nie daj sobie rady w tym paśmie. Sprawdziłem to na profesjonalnym driverze - spalił się.
Co już wiem.
Wiem, że jest mało łatwo dostępnych „piezaków „ które się do tego nadaj.
Jeden z nich to głośniczek firmy Kemo, sprzedawany przez firmę Conrad.

Mam ich cztery sztuki i opiszę co już stwierdziłem.
Przedtem muszę jeszcze zaznaczyć, że nie mam możliwości sprawdzenia czy głośnik promieniuje i z jaka mocą. To co jestem w stanie ustalić to jakie napięcie i o jakiej częstotliwości jest dostarczane do głośnika, za pomoc oscyloskopu.
Wracając do Kemo. Na stronach sklepu można się właściwie dowiedzieć tylko, że:
- głośnik pracuje w paśmie 2500 – 45000 HZ
- i zasilać go można w zakresie 12-24V.
Kemo ma małego horna którzego można zdjać – służy do poszerzenia kata promieniowania, a mnie na tym nie zależy.
Co mogę powiedzieć na plus to to, że głośnik pracuje w założonym paśmie i się nie uszkadza. Podawałem na niego 20V (56Vpp) o częstotliwości 23KHz przez 20 minut i nic się nie działo (nie chrypiał nie trzeszczał). A głośnik po zasileniu 4KHz pracuje czysto.
W Wikipedii znalazłem stronę o rezonansie akustycznym: https://pl.wikipedia.org/wiki/Rezona...e_cylindryczne
Wybrałem otwartą rurę cylindryczną z wzorem:

Prawie idealnie pasuje do średnicy czynnej głośnika rurka pcv o średnicy wewnętrznej 23,3 i grubości ścianki 2mm.
Czyli przyjąłem:
n – 1
v – 343 m/s
d – 23,3 mm
f – 23KHz
I wyszło mi, że L = 5,6 cm.
Ponieważ producent nie podaje SPL dla tego głośnika przyjąłem wartość 92db.
Przyjąłem taka wartość na podstawie innych artykułów w sieci, które wskazywały jako modelowe głośniki Motoroli. A takie SPL one maja - seria PowerLine.

Na stronie:
https://www.ntlmk.com/kalkulator.htm#3a
znalazłem kalkulator akustyczny który wyliczył, że jeżeli połączę cztery Kemo (równolegle)
to SPL wzrośnie do 78db.
Mało.
Tym samym kalkulatorem można też policzyć jakie natężenie dźwięku będzie w odległości 20m. Czyli źródło wytwarza 78db a w odległości 20 metrów od niego mamy 44db.
To w stosunku do tego co jest potrzebne (100db) o 54db za mało.
Moje pytania:
1. ile decybeli „dodaje” moja policzona rurka?
2. jaki kat rozproszenia ma taka konstrukcja.
3. czy istnieje inny sposób na poprawę sytuacji niż zwiększanie krotności głośników?
4. a może ktoś ma inny pomysł na rozwiązanie problemu?
Może ktoś z tęgich głów mógłby mi pomóc ?
Liczę na Was i pozdrawiam.
Skomentuj