Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ultradźwięki - jak w odległości 20m uzyskać 100db?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czyli 100db zostaje.

Skomentuj

może tu znajdziesz jakieś wskazówki.
      https://www.youtube.com/watch?v=y7UZHEHhdek

Skomentuj

No to teraz trochę policzymy.
        Jest taka firma Piezo Source Inc. I ma bardzo fajne wyroby i taką stronę - baza wiedzy:
        http://www.bestgrouptechnologies.com...background.php
        Przy założeniu stu decybeli u celu, po stronie źródła jak policzył już ktoś z Was potrzeba wytworzyć 130db. Mnie nawet wyszło 136db. Co to oznacza.?
        Po pierwsze zgodnie ze wskazaniami w/w firmy potrzeba by na to 1024 sztuk głośników!
        Spuściłem z tonu i policzyłem dla celu 78db wyszło w źródle 112db – lepiej, ale to nadal 128 sztuk.
        Czyli nie ma o czym mówić.
        Piezaki idą na razie do konta.
        Ale przy tej okazji postanowiłem się z Wami skonsultować w sprawie tych 100db.
        Tak mi się coś zdaje że to wartość przesadzona. Skoro potwierdzają ludzie, że gwizdek na psa działa z odległości kilometra. To może nie jest potrzebne takie SPL w celu?
        Co o tym sądzicie?

Skomentuj

Zamieszczone przez AndrzejGTex Zobacz posta
          Skoro potwierdzają ludzie, że gwizdek na psa działa z odległości kilometra. To może nie jest potrzebne takie SPL w celu?
          Co o tym sądzicie?
          Tak, tylko, żeby pies reagował na gwizdek z kilometra najpierw trzeba go było pozytywnie uwarunkować smaczkami i tu wystarczy b. niski poziom sygnału.
          Natomiast skoro komercyjne urządzenia ultradźwiękowe jakoś tam działają i sprawiają psom dyskomfort i do tego jeszcze nie są wielkości szafki i nie kosztują wiele,
          to może bardziej tu chodzi o o odpowiedni charakter i częstotliwość tych sygnałów.

Skomentuj

Dziękuję - Dudeusz - :)
            No to „jedziemy” z głośnikami cewkowymi. Wybieram firmę STX i D.12.800.8.TI
            Wybrałem go mam :) i wydaje się odpowiedni.

Jak podaje producent:
            Moc znamionowa - 60 W (1600-23 000 Hz)
            Mmpedancja znamionowa 8 Ω
            Efektywność 109 dB
            Jest dobrze.
            Do tego jeszcze dokładam horn HT-1-375x143
            Widać, że w interesującym mnie (raczej psa) paśmie mamy nawet 114 db.
            Przyjmuję 112db – na starcie już jest nieźle w porównaniu do 92db piezaków :)
            Czyli mamy:
            1 głośnik 112db – 20m - 78db – 8Ohm
            2 głośniki 118db – 20m – 84db - 4Ohm
            4 głośniki 224db – 20m – 90db - 2Ohm
            Jeśli dla bezpieczeństwa przyjmę 50W i czas trwania sygnału max 5 minut jest szansa, że głośniki wytrzymają.
            Drodzy „parafianie” nadszedł czas na na drobny wysiłek z Waszej strony.
            Bardzo byście pomogli gdyby ktoś z Was policzył Horn i TL„celowany” w częstotliwość 22KHz dla tego głośnika. Zależy mi by stwierdzić z całą pewnością, że już się nic więcej nie „wyciągnie” .
            Lub , że się da :)
            Teraz jeszcze moje przemyślenia.
            1. Moim podstawowym pomysłem była i jest zdalna tresura.
            2. Jeśli tak to poziomy 84db – 90db powinny być odpowiednie (zacznę od 84db).
            Last edited by AndrzejGTex; 18.11.2020, 10:36.

Skomentuj

Dlugosc fali o czestotliwosci 22khz to pewnie jakies 1.5cm, wiec projektowanie rezonatora do takiej czestotliwosci mija sie z celem. Potrzebujesz zestawu hornow wysokiej czestotliwosci, z bardzo wydajnym przetwornikiem. Tuba zapewnia znacznie wieksze dopasowanie impedancji akustycznej niz TL, stad tez znacznie wieksza sprawnosc. Liczenie tuby na 22khz moim zdaniem jest bez sensu.
              Biorac pod uwage typowe rozwiazania glosnikowe, to raczej zostaje Ci zrobic jakas matryce glosnikow tubowych.

Zobacz na powyzszy filmik o LRAD, jaki zalinkowal kolega. Cos takiego musisz zrobic.
              Last edited by Pogromca mitow; 18.11.2020, 10:35.

Skomentuj

Cieszę się, że odpowiedziałeś Pogromco.
                Cenię sobie Twoje zdanie po lekturze w dziale TL.
                Długą drogę przeszedłem nim zrozumiałem gdzie leży rozwiązanie (pokręciłem się wkoło:)). Przynajmniej techniczne.
                Mam jeszcze pytanie (pewnie na nim się nie skończy) ,jeśli zacznę od dwóch takich zestawów STX-a to składać je poziomo obok siebie czy jeden na drugim. I ewentualnie dla czterech jak to zrobić?
                ps. przeczytałem jeszcze raz to co napisałeś :
                - Potrzebujesz zestawu hornow wysokiej czestotliwosci, z bardzo wydajnym przetwornikiem -
                1. Jak na tym tle wygląda zestaw STX-a który zaproponowałem?
                2. Czy jesteś w stanie coś zaproponować?
                Last edited by AndrzejGTex; 18.11.2020, 10:56.

Skomentuj

https://www.birdcontrol.pl/p133,kemo...acza-m175.html
                  https://www.bestgun.pl/ultradzwiekow...75-p-1093.html

Skomentuj

Bardzo dziękuję za linki. Czytam i zastanawiam się. :))

Skomentuj

Jeszcze znalazłem coś takiego https://allegro.pl/oferta/odstraszac...QaAua2EALw_wcB

Skomentuj

KAPRINT - Tego mi było trzeba! Jakimś cudem go pominąłem.
                        Bardzo Ci dziękuję. Już zamówiłem :)
                        https://www.globalexpert.pl/ultradzw...175-p-212.html
                        Nie pokazywałem jeszcze swojego urządzenia.
                        To dobra okazja, można porównać.

Po instalacji obiecuję , że zdam relację.
                        Opinie są obiecujące :)

ps. co za głośniki tam siedzą?!?
                        Last edited by AndrzejGTex; 19.11.2020, 09:56.

Skomentuj

Ten pies musiał Cie bardzo "zmotywować" jeśli z jego powodu stworzyłeś to co na zdjęciach pokazałeś, szacun.

Skomentuj

Czekają na techniczny cud niemieckiej techniki jakim najpewniej okaże się Kemo M175,
                            postanowiłem czas oczekiwania umilić sobie „pracami badawczymi”.
                            Wygrzebałem swój stary mikrofon pomiarowy który zrobiłem kiedyś gdy składałem własne kolumny. Mikrofon jest projektem kogoś z elektrody. Niestety nie pamiętam kogo. Ale znalazłem schemat. A sam przetwornik to (znowu luki w pamięci) jakiś wyrób Philipsa.

Jak i co zrobiłem.
                            Mikrofon ustawiony w osi wylotu głośnika pion/poziom, w odległości 10cm od wylotu.
                            Oscyloskopem (Hantek6022BE) mierzyłem zarówno napięcie z mikrofonu jak i dla sprawdzenia stałości sygnału na stykach głośników w trakcie pomiaru. Pomiar z mikrofonu z uwagi na brak jakichkolwiek danych o jego charakterystyce traktuję jako dane porównawcze.
                            Pomiar dokonany przy stałej częstotliwości około 23 Khz i dla przetwornika:
                            Kemo napięcie na zaciskach - 20V
                            STX D.12.800.8.TI dostarczona moc ciągła to 50W
                            Od razu napiszę, że Kemo „wydało” z siebie COŚ na kształt sinusoidy, na poziomie który ledwie został odczytany na oscyloskopie. Czyli daję sobie z nim spokój, a w wolnej chwili zobaczę czy jeszcze się do czegoś nada w przedziale słyszalnym dla człowieka.
                            Wiedza kosztuje :)
                            STX mierzyłem :
                            - sam driver
                            - driver z dokręconym hornem HT-1-375x143
                            - z moją rurką którą liczyłem dla Kemo a z racji tej samej średnicy i częstotliwości znakomicie pasuje i do STX-a
                            Starałem się o zachowanie tych samych warunków dla poszczególnych pomiarów.
                            Wyniki są ciekawe, dla mnie zaskakujące.

Przykładowy ekran:
                            - żółte pomiar z mikrofonu
                            - zielone napięcie na zaciskach
                            (wiem, że zielonym powinno być do góry :) )

Wypada tu dodać, że musiałem „łapać” najwyższe przebiegi. Driver generuje nierówną odpowiedź amplitudową nawet i 50%. Stąd pomiar poziomów maksymalnych jest z moim oscyloskopem trudny – czytaj obarczony błędem.
                            Mam wątpliwości czy pomiar z 10cm mierzony do płaszczyzny wylotu drivera, drivera + horn i drivera + rurka można porównywać (różnice w odległości mikrofonu od membrany drivera.
                            Dwa mam nieodparte wrażenie, że muszę jeszcze popracować nad „środowiskiem” pomiarowym i zrobić te pomiary raz jeszcze – wyciągnąłem z zapomnienia gąbkę falistą i ustawie ja za mikrofonem. Jak je zrobię to oczywiście zamieszczę.
                            Napiszcie jak to wstępnie widzicie.\
                            A co do zamówionego gotowego odstraszacza Kemo M175.
                            Radosny szał minął, fizyka ma swoje prawa. Nie spodziewam się by to urządzenie było panaceum na moją bolączkę. Ale, zrobię pomiary porównawcze !!

Skomentuj

Zamieszczone przez AndrzejGTex Zobacz posta
                              wyciągnąłem z zapomnienia gąbkę falistą i ustawie ja za mikrofonem.
                              Nie wiem czy ci się będzie chciało, ale może zrób pomiary bramkowane artą czy podobnym. Przestaną cię kłopotać odbicia.

I ustawiłbym się dalej żeby nie martwić się aż tak odległością od głośnika. Różnica 2cm przy 10cm odległości da dużą różnicę, ale przy metrze już nie będzie to miało aż takiego znaczenia.

Skomentuj

Dziękuję za wskazówki.
                                Dziś postaram się coś ruszyć z miejsca z pomiarami, mam pomysły.
                                Nie znam ARTY. Ale przeczytałem o niej:
                                Jest problem.
                                Nie posiadam karty dźwiękowej która obejmuje mnie interesujący zakres częstotliwości.
                                Ta z mojego laptopa właściwie kończy żywot przy 12KHz.
                                Mam jeszcze jedną zewnętrzną. Jest lepsza, ale i tak pracuje do około 15 KHz.
                                Czyli ta droga odpada.
                                Na razie pozostaje metoda porównawcza z oscyloskopem :(
                                Last edited by AndrzejGTex; 23.11.2020, 12:15.

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/1...highlight=arta

Skomentuj

Pomiary część 2.
                                    1.Zmieniłem odległość od czoła głośnika do mikrofonu na 1m
                                    2. Tył , boki, górę i dół mikrofonu wytłumiłem gąbką falistą - starczyło mi na 50cm.
                                    Powstała buda o wlocie 30x30 cm.
                                    Tak na marginesie rozglądając się za jakimś pojemnikiem, który by schował i mikrofon i głośnik, doszedłem do wniosku, że najlepiej z gotowych konstrukcji pasowała by trumna.
                                    To nie kiepski żart. Z racji swych kształtów nadała by się znakomicie po wytłumieniu.
                                    3.Przeliczyłem na nowo jaką mocą zasilać głośnik by chociaż trochę zbliżyć się do tego co robią profesjonaliści. Czyli pomiar z jednego metra z mocą znamionową pomniejszoną o 3db.
                                    STX ma 60Wrms czyli -3db to jest (3db – 1,4 raza) 42,857W. Przyjmuję 43W.
                                    I dalej 43W na 8Ohm daje napięcie na zaciskach 18,547V. Przyjmuję 19V.
                                    Kupiłem słuchawki BHP, powinno być bezpiecznie. Zwłaszcza, że mam zamiar zjechać z częstotliwością do poziomów czysto akustycznych.
                                    Teraz przerwa na pomiary :)

Skomentuj

Sytuacja zmienia się jak w dobrym kinie akcji.
                                      1. Musiałem zmienić odległość do 50cm – pomiary 23Khz były mało czytelne.
                                      2. Po pomiarach jak wcześniej wszystko poszło do kosza.
                                      3. Zmieniłem napięcie na zaciskach głośnika do 11V – BHP :)
                                      4. Żeby mieć odniesienie zmieniłem zakres pomiarowy od 5Khz do 23Khz
                                      Żeby nie przeciągać podaję wyniki i wszystko jasne – prawie.

Na zrzucie widać jak liczyłem db.
                                      I teraz bardzo ważne do Was pytanie.
                                      Czy dobrze przyjąłem 8Khz jako zero db??!

Skomentuj

Dostałem urządzenie Kemo M175
                                        Pomierzyłem w tych samych warunkach jak STX, czyli 50cm mikrofon od płaszczyzny głośnika.

Taka mi się historyjka przypomina jak mam coś w takiej sytuacji napisać.
                                        - zobaczyłem na płocie napis DU*A, pogłaskałem i drzazga mi weszła -
                                        To tyle tytułem recenzji Kemo M175.
                                        Kemo wraca do sklepu.
                                        KAPRINT – przykro mi, ale jest jak jest.
                                        Wracamy do STX-ów.
                                        No i trzeba zmniejszyć częstotliwość na okolice 18KHz, to może coś z tego będzie.
                                        Ale muszę zrobić przerwę.

Skomentuj

No cóż. Jak z tego widać, efektywny głośnik jest.. efektywny.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X