Koledzy, czy jest sens wydłużania bramki pomiarowej poprzez obniżenie położenia głośnika i mocne wytłumienie podłogi? Idealnie wytłumić się nie da, zawsze jakieś niewielkie zafalowania na impulsie zostają. Mam pomieszczenie szerokie na 316cm i wysokie na 270cm. Mogę umieścić centrum głośnika na 135cm, co daje mi bramkę 5.3ms. Mogę też obniżyć głośnik na 112cm, dzięki czemu od sufitu i ścian mam po 158cm i po wytłumieniu podłogi otrzymuję bramkę 6.5ms. Patrząc na wykresy nie jestem do końca pewien, czy taki zabieg ma sens, bo co prawda jest lepsza granulacja wyniku, ale wykres poniżej 1 kHz zaczyna się robić coraz mocniej pofalowany.
Oto przykład bramki 5.3ms z głośnikiem 135cm od podłogi i 6.5ms z głośnikiem 112cm od podłogi, po jej wytłumieniu:

A to ten sam pomiar, raz z bramką 4.5ms, ucięty przed odbiciami z podłogi odległej o 112cm i raz z bramką 6.5ms z wytłumionymi odbiciami od podłogi odległej o 112cm.

Impuls wygląda tak:

Tak wygląda połączenie trzech pomiarów:

Żółty to bramka 4.5ms przy głośniku 112cm od podłogi, czerwony to bramka 6.5ms przy głośniku 112cm od podłogi, a niebieski to bramka 5.3ms przy głośniku 135cm od podłogi.
Dla innego głośnika odległego o 112cm od podłogi z wytłumieniem wygląda to tak:

I impuls pomiarowy:
Oto przykład bramki 5.3ms z głośnikiem 135cm od podłogi i 6.5ms z głośnikiem 112cm od podłogi, po jej wytłumieniu:

A to ten sam pomiar, raz z bramką 4.5ms, ucięty przed odbiciami z podłogi odległej o 112cm i raz z bramką 6.5ms z wytłumionymi odbiciami od podłogi odległej o 112cm.

Impuls wygląda tak:

Tak wygląda połączenie trzech pomiarów:

Żółty to bramka 4.5ms przy głośniku 112cm od podłogi, czerwony to bramka 6.5ms przy głośniku 112cm od podłogi, a niebieski to bramka 5.3ms przy głośniku 135cm od podłogi.
Dla innego głośnika odległego o 112cm od podłogi z wytłumieniem wygląda to tak:

I impuls pomiarowy:

Skomentuj