Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głośniki do monitorów 9 litrów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie głośniki do monitorów 9 litrów

Witam wszystkich,
    Od mojej ostatniej konkstrukcji diy minęło dobre 11lat. Czas przypomnieć sobie co i jak.

Po przeprowadzce odgrzebałem w czeluściach 4 sztuki niewykończonych obudów, które kiedyś miały służyć jako monitory do kina. Kina nie było i nie będzie :), natomiast chciałbym zbudować swoim synom kolumny na biurka. Pierwsze co przyszło mi do głowy to GDN 15/40/5 8 ohm + Vifa DX25TG. Głośniki są, schematy są. DX25 grają mi od lat i jestem z nich zadowlony, natomiast HDS134 (para do DX) już nie ma w sprzedaży.
    Niestety obudowy są małe, mają 9 litrów objętości. Pytanie czy ten GDN zagra dobrze przy tej objętości? BR będziemy stroić wysoko w takiej sytuacji. Jeżeli nie, czy możecie zaproponować coś alternatywnego z gotowym projektem zwrotnicy?
    Przeglądałem wpisy z ostatnich lat, ale na nic nie wpadłem.

Z góry wielkie dzięki za sugestie!

Cześć, spójrz na ten: SB13PFC25-8 albo SB13PFCR25-8 (pierwszy 133x133mm, a drugi ma okrągły kosz 150mm).
    Bardzo podobny do tego GDN-a, jest prawie identyczny wymiarowo i zbliżony parametrami, ale Vas nieco mniejsze (Qts także nieco mniejsze). Co do zwrotnicy, niestety nie pomogę*
    Nie wiem zupełnie, skąd to mi się bierze :biggrin: , ale sądzę że jest "lepszy".
    Natknąłem się nań szukając małego głośnika do pewnego swojego projektu i zdecydowanie prowadzi stawkę. Wydaje się bardzo OK, cena też - ok. 90zł.

*PS: Ale poszukaj zwrotnicy, na Forum jest co najmniej jeden projekt monitorka zrealizowany na tym głośniku. On nie może być zły :biggrin:
    Last edited by pavyan; 21.12.2020, 16:19.

Skomentuj

Zamieszczone przez pavyan Zobacz posta
      Cześć, spójrz na ten: SB13PFC25-8 albo SB13PFCR25-8 (pierwszy 133x133mm, a drugi ma okrągły kosz 150mm).
      Dzięki pavyan.
      Na szybko - znalazłem cały kit. Cenowo wychodzi lepiej niż GDN 15/40/5 8 ohm + Vifa DX25TG.
      https://www.blackdotaudio.eu/sb26stc...ot-p-5227.html
      Kusisz kusisz

Skomentuj

Ale całkiem bezinteresownie i nie-diabelsko :biggrin: , a poza tym masz obudowę 9l; w projekcie jest 8-litrowa - pasuje i ma luz.
        Mnie też ten kurdupelek od kilku dni bardzo kusi (ale 133x133), chyba kupię 2 komplety na zapas i niech leżą (wysokotonowe to może SB19ST-C000-4, kopułki 19mm).
        Na razie sezonowanie bezruchem - ale będę je w tym czasie pańskim okiem tuczył i czasem pogłaskam.
        Last edited by pavyan; 21.12.2020, 19:51.

Skomentuj

Tu się nie ma co zastanawiać, tu trzeba działać. Odnalazłem wątek i nie trzeba było mnie więcej przekonywać :). Części zamówione!

https://diyaudio.pl/showthread.php/3...o-amp-DIY-Spot
          Last edited by hol; 22.12.2020, 12:37.

Skomentuj

Czaruję...
          X