Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wysokotonowce i średniaki proszę o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

za par bo sls wyjda koło 500zł dt 100 koło 150 to juz 650 no i max 150-200 na średniaki

Skomentuj

Witam,
      Jeśli średnio ze środkami, to rozpatrz może Peerless SLS269 + Vifa M10MD3908 + Peerless DT100. Tak swoją drogą to średnie też zasługują na uwagę.
      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

nie raczej wezme 12" bo paki juz sklejam pod nie z V= 100 l. Co innego proponujecie?

Skomentuj

Witam,
          Nie widzę (przynajmniej ja) żadnego towarzysza pomiędzy SLS315, a DT100, do 200pln za parę.
          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

a co myslisz o 18-80 tonsila.

Skomentuj

Witam,
              Ten 18-80: bezwzględnie za duża średnica membrany, aby co najmniej dobrze przetwarzał do fp2, powiedzmy 2,5k (a będzie raczej musiał współdziałać z tweeter`em do co najmniej 6-7k); za wysoka f referencyjna; i drobiazg może piankowe zawieszenie górne, zewnętrzne. Plus, jeden, aluminiowy odlew kosza.
              Minimalnie lepszy jest 16-80, lecz znika oczywisty plus, bo ten ma kosz blaszany. fs jest też wyższa.
              Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

czyli te 18-80 złe to co może będzie dobre stx czy np dwie arn 150 może arn 165 a moze 188????

Zasadnicze pytanie czy sls12" nie bedzie mulił?????

Skomentuj

Witam,
                  Wybacz, lecz już nie wiem, co chcesz osiągnąć. Napisałeś wyżej, że obudowę 100 litrów już robisz. Informacje odnośnie SLS315 możesz znaleźć w innych wątkach. Teraz, nie masz średniaka, szkoda Tobie środków na dość dobry średniotonowy, a wybrałeś dość dobry SLS315. Po Tonsilu 18-80, pytasz o Stx`a i Tvm. To jeszcze gorzej chyba, nie uważasz. Tak naprawdę, czy poradzisz sobie aby zestroić 3way.
                  Przykro mi, lecz raczej nie mogę Tobie pomóc.
                  Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

sorki robie ale lepiej 100 razy zapytac nim sie kupi sklejam obudowę ale sls dopiero zamówię więc się jeszcze raz upewniam 100 litrów znalazłem na stronce akustyka iż to najlepsze ale czy impuls bedzie dobry. O to mi chodzi.

odnosnie kasy kupie sls i dt 100 dlatego kasy mi braknie na sredniaki.

Skomentuj

Witam,
                      Cóż, lepiej poczekaj ze zrobieniem obudów, aż będziesz miał wszystie głośniki.
                      Brak średniotonowych, masz powiedzmy pewien cel na najbliższą przyszłość.
                      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Wiem. planowałem podział 600-3000/3500 czy ten 18-80 dociągnie do tego????????

Czy np dwa arn 150 złe bedą (konstrukcja d'apolino)

Skomentuj

Witam,
                          18-80: producent zaleca fp dolną 1k; ze starych danych fs to 100; coś nie tak i z mojej strony no comment. Druga strona to freferencyjna około 760 i około 2400 niedopuszczlnego sygnału. Do czego jest to cudo. Według mnie, jedyny plus tego produktu to tylko aluminiowy kosz.
                          Arn 150: dobry współczynnik jakości do ceny. Fakt, unikam Tvm. Chcesz x2 i D`Apollito. To fp2 2k lub mniej i odpada wtedy DT100.
                          Decydujesz Ty. Zrobisz jak uwarzasz.
                          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

sorki ale ja nie znam się tak jak pan robie kolumny ucze się metoda prób i błędów. pierwszego zrobiłem suba wyszedł gówno następnie drugiego suba ten już wymiatacz póżniej kolumny 2,5 way na arn 150 cudo i teraz głęboka woda.

moj projekyt to tak sls 12" 2 x arn 150 i dt 100. Dlaczego tak nie może byc.

Ja się ucze.

Skomentuj

Witam,
                              Może, tak krótko. Przy umiejętnym użyciu SLS315 można uzyskać spokojnie co najmniej efektywność maksymalną 90[dB] dla jego drogi. Impedancja zespołu głośnikowego będzie 8[oHm] i aby to uzyskać w zakresie średnich tonów powinieneś użyć szeregowego połączenia dwóch ARN-150-03-4 (bo 16-tek nie ma dla połączenia równoległego). Droga średniotonowa więc będzie miała tylko co najmniej 84[dB](patrz charakterystyka). Pewnymi zabiegami w filtrach bardzo ciężko uzyskać podbicie +6[dB]. Już przy podbiciach rzędu +2-3[dB] trzeba bardzo uważać na ch-ki, zwłaszcza impedancji. Teraz DT100, wskazane jest aby go odciąć minimum na 2,5k 12db/okt. 2,5k, więć D`Apollito całkowicie odpada. Wszystko rozbija się o głośnik średniotonowy. Czy warto jednak trudzić się i wykonać wątpliwy projekt na 2x Tvm na średnich. Obudowa, ? i 2x Tvm = X + 68pln na 1 sztukę. Moim zdaniem, musisz mieć dość dobry głośnik średniotonowy o Ef 88-90[dB], świetny w zakresie 0,1- 4k i stąd moja wcześniejsza sugestia HDS134 (najtańszy z możliwych). Cóż, spokojnie zastanów się i przemyśl sprawę. Każdy z nas się uczy. Po co jednak, uczyć się na większych błędach.
                              Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

tak ale ten hds jest bardzo drodi kosztuje ponad 200zł. odpada. a xw 165???????

A d"aoplino to nie tylko wygląd jeszcze cos????

[ Dodano: 2005-03-15, 11:29 ]
                                jak arn 150 mają za małe SPL to tesla arp ma 91db. Z charakterystyki wynika iz można ją ciąć ok 500-700Hz. I do tych 2,5-3 tez dociągnie.

Co ty na toen głośniczek?????????

Skomentuj

Witam,
                                  Ten HDS jest może i "bardzo drogi", ale to jest naprawdę przyzwoity głośnik. Co gorsza, że akurat takiego po prostu potrzebujesz. Poza tym, koszt jego nabycia to maksimum 225-230pln/szt. 2x Tvm plus Twój nakład pracy (w później niepotrzebne obudowy) i koszt materiałów na obudowę, to sądzę co najmniej 130pln (sorry, jeśli Ciebie zbyt nie doceniłem). Wychodzi, że jest tylko za drogi o około pierwiastek z 3-ech. Może poszukać oszczędności w innych gałęziach, około 200pln.
                                  Jak dotychczas nie musiałem jeszcze nic robić na Alphardach itp..
                                  Teraz Arp150 (fs236), maksimum to 0,8-2,5k i dobre 12dB/okt.. Więc odpada SLS315, referencyjna około 420.
                                  Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Nie rozumiem pana wypowiedzi za hds dam 200zł za sztuke?? czy za dwie??

bo arp to 100 za dwie.

Skomentuj

Witam,
                                      Koszt pozyskania jednego HDS`a to 225-230pln.
                                      Koszt udziału 2x ARN150 + "obudowa" + robocizna około 130pln/sztuka.
                                      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

ale czy te dwa arn beda miały za małe skuteczności???

Może lepiej xw 165 ma on o 2 db wiecej niz arn 150
                                        jeden ma 86 dwa be3dą miały 89 czyli ok???

Co pan o tym sądzie może poda pan gg top pogadamy.

Skomentuj

a arp ??:> 91dB i dosyc przyjemnie gra. Cielem go 600 od dolu 4500 od gory.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X