Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Który STX do suba (do auta) ??pmóżcie wybrac cos ciekawego:)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Który STX do suba (do auta) ??pmóżcie wybrac cos ciekawego:)

Witam, chcialbym zrobic suba na głosniku STX (poczatkowo chcialem Alphard Lw 1200 ale z tego co slyszalem stx sa lepsze i tansze:) zastanawiam sie nad glosnikiem GDN/27/150/4-sc
    i mam pare pytanek odnosnie tego glosnika:
    * czy nadaje sie do suba do auta
    * czy zagra lepiej niz Alphard lw 1200
    * jaka obudowa do niego BR i zamknieta
    * jezeli mozna to jaki litraz:)
    * bedzie zasilany ALphardem MF-2 (niby 1x 120W RMS) czy podola
    ale najwaazniejsze czy nadaje sie i jaka powinna byc obudowa i liraz

z gory dzieki za odpowiedzi (slyszalem ze niejaki soundvawe jest specem od stx wiec prosilbym o jego opine tez...:)

JAk do auta to seria SS. Ja ów głosnik (27-150-4SS) posiadam i jestem zadowolony. Do zamkniętej to raczej nie w br zagra dużo lepiej. A czy gra lepiej od LW 1200 nie wiem bo nie słyszałem go
    A co do litrażu to WinISD i sam sobie policzysz

Skomentuj

siemanko. niedawno zrobilem suba na tym stx'ie tylko na 8omowej wersji, na forum jest bardzo duzo gotowych wyliczen do niego. ja zastosowalem o ile teraz dobrze pamietam ok 45litrow strojenie na 35hz rurka br 10cm na 37 no i musze przyznac ze to ma kopa. ladnie puka sciany sie trzesa i masaz stop bo br dalem w podloge;] moj pokoj jest troche za maly dla niego jak testowalem go w salone bylo jeszcze lepiej. raczej ten przetwornik do br niz zamknietej ale to moje zdanie nie jestem jeszcze doswiadczony;p

Skomentuj

mialem tego alpharda mf-2s , kiszka straszna jest, sprzedaj go i kup cos mocniejszego. na sto procent nie zasilisz tym tego pradozernego stx'a 27

Skomentuj

ten alphard wzmacniacz jak i przetwornik to jedne wielkie g.... za przeproszeniem.
          Ten stx 27 ss bedzie ok. DO tego wzmak np blaupunkt gta 2100 (160 sin mostek) i drzwi Ci w samochodzie odpadna :)

Skomentuj

Ja wlasnie mam suba na tym STX'ie 27/150/4/SS w okolo 42 litrach i zasilam go w autku wlasnie Blaupunkt'em GTA 2100 - gra super :)

pozdro 600

Skomentuj

a co BR to 10cm(srednicy) na 37cm dlugosci? (chce sie upewnic:) ?? i okolo 50L? a poki co bedzie musial zostac wzmacniacz alphard(brak funduszy)

[ Dodano: 2005-03-07, 19:38 ]
              ok wyliczylem sobie w winisd i wyszly calkiem ciekawe rzeczy:) ciekawe czy w rzeczywistosci tak bedzie (ja zrobie skrzynie 60L, BR) z tego co pokazal program to tylko BR ,zamknieta odpada.... aha mam jeszcze pytanko:) a co z wytlumieniem jak i z czego zrobic??:)

Skomentuj

co do tego mf2s to sprawdz czy nie bedzie chodzil lepiej(kontrola i bardziej miesisty bas) po wylączeniu filtra. bo moze to moj miał tylko taki feler ale na wlaczonym filtrze chodził zupełnie inaczej niz na wyłączonym.

Skomentuj

hmm ciekawe zobacze:) ... jak zloze skrzynke:) , aha a co do strojenia to jak to sie je? wszystko zalezy od dlugosci BR? (ja bede bral te wyliczona z programu winISD) bedzie ok?

[ Dodano: 2005-03-07, 21:09 ]
                  aha ktos napisal ze ten alphard mf-2 nie da rady z z tym STX, prawda?

Skomentuj

Jak to sie je jest napisane na stronie sprzedaj tego wzmaka i kup jakiś sensowny co ma naprawde około 150W RMS.

Skomentuj

a co ci dokladnie wyszlo? wytlumnienie... u mnie wytlumialem najpierw wszystkie sicany specjalna gabka czy czyms tam ok 2cm grubosci to ma dostepne w sklepach z glosnikami ok 12pln za m2 ale pozniej bawilem sie z tym i praktycznie bez wytluniena jest taki ssam efekt.

a wentyl br daj 10cm srednicy kup w skelpie audio profilowany a na przedluzenie daj kanalizacyjna rurke pcv ten wymiar 100mm jest latwo dostepny i zaplacisz grosze! a do dlugosci to ja mam 37cm sprawdzilem wlansie, ale pobaw sie jeszcze sam;] pozdro

Skomentuj

hmm mowisz nie bylo zadnej roznicy z wytlumieniem i bez? dzwine bo wszyscy zaznaczaja zeby wytlumic... a co do BR to w winisd przy strojeniu na 40hz wyszlo sr. 8cm dlugosc 13cm przy 50L budzie... no chyba ze zle stroilem bo nie wiem na ile mam tego STX zestroic???? przy budzie 50-60L

Skomentuj

Troche za duża buda. Daj 45 litrów i strojenie około 35 i bedzie dobrze. Ja mam zestrojone na 32 i jest good.

Skomentuj

aha a ile biosro za wysylke jak bym chcial zamawiac ze stronki STX (glosnik, BR, i terminal)

[ Dodano: 2005-03-07, 22:07 ]
                            45L na gotowo ? czyli tak okolo 50L moze byc?

[ Dodano: 2005-03-07, 22:37 ]
                            ok juz zadecydowane:) buda 45L, srojenie na 32-35Hz, Br wedle WinISD, tylko mam pytanko gdzie mozna zakupic ten glosnik w mojej okolicy (dolnoslaskie- kolo Walbrzycha) czy stx ma jakies sklepy w tej okolicy,a jak ma to gdzie - wtedy podskoczyl bym osobiscie(ten sam koszt a szybciej):))

Skomentuj

zobacz na stronie STX'a jest tam gdzies spis sklepow z tego co pamietam. no i jak co ten wentyl wyszedl? a co do wytlumiana zobacz sam. ja zostawilem wytlumienie bo juz nie chcialo mi sie go wyciagac drugi raz;p w otwartych skrzyniach nie jest to takie istotne. POWODZENIA!

Skomentuj

mam 2 wersje wentyla 8X25cmm lub 7x19cm widzialem gdzies takie tunele gotowe o takiej dlugosci tylko musze przypomnievc sobie gdzie:) wiec nie trzeba by kombinowac z rurki PCV, a co do skrzynki jest juz prawie gotowa tylko musze wyciac otwor na glosnik i wytlumic, aha czy moge sie trzymac wymiaru glosnika ze stronki STX ?? zeby nie bylo ze wytne tak jak jest na stronce a przyslany glosnik bedzie mial inne wymiary?

Skomentuj

Spoko - akurat te parametry sa najdokladniejsze

Skomentuj

hmm na zdjeciu na stronie jest troszke niewyraznie tzn otwory do wkrecania sa jakby wyzej niz glosnik taki"rancik" dobrze widze czy cos nie tak z moim wzrokiem:) no i mam brac te srednice 233mm tak?

Skomentuj

zrob 235mm i bedzie spoko. a co do rurki pcv to warto bo mozesz sie pobawic i wyjdzie ci polowe taniej;] hehe

Skomentuj

nie mialem wyrzynarki(zepsola sie) i dalem stolarzowi i zrobila mi męda na 24cmm... ciekawe czy nie bedzie za duzo...:/

Skomentuj

Czaruję...
                                        X