Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

estradówki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

estradówki

Witam,
    Ostatnio naszła mnie potrzeba posiadania kolumn estradowych. Chciałbym zklecić jakieś 100W dwudrożne. Mam na to niezbyt dużo kasy więc glośniki nie będą jakieś genialne pod względem parametrów.Im tańsze tym lepsze (mogą to byc Alpierdy albo jakieś dibejsi.) Czy moglibyście coś zaproponować , ew. podac linka do jakiejś konstrukcji??
    bardzo prosze o pomoc
    pozdrawiam
    Ds

Gdzie to ma grać? Ile konkretnie chcesz na to przeznaczyć? Co ze wzmacniaczem?

Skomentuj

no cóż.
      grać ma to w pomieszczeniu 40m2.
      o wzmacniacz nie ma co sie martwić bo mam wzmaka 2*150W 4ohm
      na glośniki mam niecale 200zł wiec budżet naprawde niewielki ale materiały na obudowe mam.
      prosze w dalszym ciągu o pomoc
      ds

Skomentuj

Za tą cenę... wsadź tam jakiegoś Alpharda 30-38 cm (np. HW1200), obudowa closed. Tylko że głośniki basowe pochłoną praktycznie cały budżet, więc zostanie co najwyżej na tuby piezo i wtedy o zwrotnicy możesz zapomnieć.

Ewentualnie zobacz głośniki ze stajni STX. Ludzie chwalą sobie GDN 27-150. Mógłbyś dać dwa takie na obudowę rzędu 60-100 litrów. Albo po jednym GDN 32-150. A do tego wysokotonowe też STX i zwrotnica 18 dB. W sumie niskotonowe nie są złe - ale jak na estradę to brakuje im decybeli. Wysokotonowce natomiast nie należą do zbyt udanych, ale za to mają jedną niepodważalną zaletę - są TANIE. A za taką cenę to nie ma co wybrzydzać.

Skomentuj

chcesz na tym robić jakies głośne domowe dyskoteki czy raczej ciche prywatki ? bo jeśli chodzi o głośniki to za dużo z tego wyciśniesz już nie wspomne o Dibeisi:P z własnego doświadczenia wiem że lepiej poczekać i dozbierac więcej kasy a mieć większa satysfakcje i pewność że to co zrobisz będzie grało w 100% i nie zlęknie się imprezy nawet w większym pomieszczeniu (poprostu zastanów się czy warto pchać sie w tanie głosniczki z których nie będzie estradówek tylko estradóweczki i to jeszcze jak im przykleisz tabliczke z taką nazwą)

Pozdrawiam Patryk L

Skomentuj

myslalem raczej o kolumnach "na średnie imprezy" ,ktore dalyby sobie rade naglośnić srednią salę. A z droższych asortymentow co bys polecal. Wpadlem na konstrukcje Sound Wave i jest ok tylko jak tam z ceną?? I ile z tego można wycisnąć??
            Sound Wave prosze o kontakt d.s.records@wp.pl

Skomentuj

ja robiłem estradówki na BYEMA SM115 co prawda jeden głośnik z przesyłką kosztuje ok 450zł ale mam 250W RMS przy 99dB efektywności do tego wysoki TONSIL 12-19 100 FP niecałe 100 zł /szt dwie kolumny razem zrobiłem z niecałe 1400zł ale wiem ze z tym moge szaleć nawet na 100m2 i nikt nie będzie narzekał. Wejdz na strone www.elmuz.com.pl mozna dostac sensowne glosniki w sensownych cenach. Jeśli chodzi o alfredy to patrz tylko na te z twardym zawieszeniem (żadnych gum !!!) i żeby miały przynajmniej 30cm średnicy a wysokie jeśli nie masz kasy to w ostateczności piezo choć za groszę wolałbym kupić jakieś tonsil GDWT 9/80 zalać ferrofluidem i masz o niebo lepsze brzmienie niż z szumiących piezaków:)

Pozdrawiam Patryk L

Skomentuj

Racja, do małej estrady możesz dać nawet "zwykłe" wysokotonowe, efektywność mają wysoką, więc pozostaje tylko kwestia ewentualnego zabezpieczenia (ferrofluid, dobry filtr). Mam kolumny estradowe Alphard BB-A15, fabrycznie wyposażone były w syczki piezo (z tubą 11x26 cm), które odrazu wywaliłem i wstawiłem normalne głośniki wysokotonowe STX GDWT-9-150-8-PJ. Zdjąłem te małe tuby od STX-a, dorobiłem na tokarce odpowiednie redukcje i przykręciłem tuby 11x26 cm od Alpharda. Wysokie podłączyłem przez filtr 3 rzędu. I wszystko działa pięknie do dziś, napędzane wzmacniaczem 2x200W.

Skomentuj

ja sobie upatrzyłem z tego co mi mówiłeś głośniczek FANE CLA15.150. 15" 130W RMS.
                  Tylko cena w euro czy w zł??
                  pozdrawiam

[ Dodano: 2005-03-13, 22:38 ]
                  http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...=0&vSubPage=52 <- ile on ma skuteczności??
                  oplaca mi sie polączyc dwa takie czy wsadzić jeden 32 centymetrowy??
                  radzcie przyjaciele
                  pozdrawiam

Skomentuj

na moje oko to mozesz albo kupić 30/200/4AE albo 32/150/4SC z 32 będzie więkcej niskiego basu zato 30 będzie sporo głośniejszy decdyzja nalezy do ciebie. (na 30/200/4AE ma wypuścić coś LDM) co do sopranówek to 8/150/8JP za te pieniądze kupisz tylko piezo a one będą na bank 100x gorsze. co głośnik dynamiczny to jednak zawsze dynamiczny jaki by on badziewny niebył....

Skomentuj

widze ze STX sie wyświnił i nie podaje skuteczności....
                      a jeśli dalbym tam np dwa 25 centymetrowe to skuteczność mi sie zwiekszy o 3dB
                      ale ja juz nie wiem ale w wysokie tony moge coś dodatkowo zainwestować

Skomentuj

jak nie podaje jak podaje. dla sopranówek nie ma ale zato mozna odczytać z wykresu (co zresztą jest bardziej miarodajne niz podany SPL dla niewiadomo jakiej częstotliwości...) a tubki STX'a nie są złe potem to najtańsza normalna estradowa tuba ponad 100zł.

Skomentuj

witaj
                          a na jakich ty Sound Wave glośnikach robiles swoje estradówki?? ile cie to wyszlo??

Skomentuj

oj to zalezy jakie... w ten wyeekend składałem estradówki na 30/300/4AE (30/200/4AE z magnesem od 38/300/4AE) i do tego właśnie te tubki STX'a.... kiedyś robiłem na 32/150/4SC + tonsile 9/120/5F a w następny weekend robie subbasy na 38/300/4AE

Skomentuj

chodzi mi o tą konstrukcję której zdjęcia są z dyskoteki (tam tańczysz z dziewczyną )

Skomentuj

to kolumny na 32/150/4SC ale stara wersja juz nie produkowana.... nowe 32 są cichsze (zwiększyli X-max i obnizyli Fs kosztem SPL)

Skomentuj

pomoc estradówki ...

Witam ...
                                  Mam takie pytanko a mianowicie chciałbym sobie skelpać jakieś kolumienki oczywiście estradówki ... dwudrożne o mocy gdzieś max 300 w. Ma na nich grać muza techno także muszą w miare fajnie cykać . Co do finansów to zobaczymy ile mnie to wyniesie . Prosiłbym o podanie jakiś modeli głośników i do tego oczywiście zwrotnice . Najgorsze że nie znam się zbytnio na parametrach w sumie tylko podstawy . Wolałbym układ na 8 ohm . Myślałem nad obudową 60x40x40 co Wy na to ? Prosze o pomoc ;-) lub o jakie kolwiek info .

Skomentuj

powiedz mi tylko jeszcze jak skonfigurowac zwrotnice zeby kolumienki mialy 8ohm?
                                    a ktore glośniki ty bys wybrał??

Skomentuj

"Witam ...
                                      Mam takie pytanko a mianowicie chciałbym sobie skelpać jakieś kolumienki oczywiście estradówki ... dwudrożne o mocy gdzieś max 300 w. Ma na nich grać muza techno także muszą w miare fajnie cykać . Co do finansów to zobaczymy ile mnie to wyniesie . Prosiłbym o podanie jakiś modeli głośników i do tego oczywiście zwrotnice . Najgorsze że nie znam się zbytnio na parametrach w sumie tylko podstawy . Wolałbym układ na 8 ohm . Myślałem nad obudową 60x40x40 co Wy na to ? Prosze o pomoc ;-) lub o jakie kolwiek info ."

Nie no to jest the best
                                      Sound Wave jak gra ta estradowa trzydziestka z magnesem od 38?

[ Dodano: 2005-03-14, 21:27 ]
                                      Sorki ze to skopiowałem ale coś nie moge dawać cytowania selektywnego:/

Skomentuj

I pamietaj..... maja CYkac!
                                        bo to do tekno :P
                                        Pozdro/sorki za offtopic

Skomentuj

Czaruję...
                                        X