Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

estradówki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czy te wymiary to byly podane bo tak ci do bagaznika pasuje??... powiedz jaki masz budzet bo bez tego ani rusz...sa setki glosnikow w najrozniejszych przedzialach cenowych o impedancji 8ohm i mocy 300w...o wszystkim decyduje cena...

Skomentuj

no tak bez ceny to faktycznie nic nie ruszymy . Za głośnik niskotonowy moge dać w granicach 150 - 300 zeta . Myślałem o 12 '' głośnikach . Co do wymiarów skrzyni to wzorowałem się na gotowej estradówce o takich wymiarach . Wyglądać miałaby by tak : u góry gwizdek (tweeter ) wysokotonowy ( nie wiem jakiej mocy jeszcze ) na środku głośnik niskotonowy 12 '' pod nim dwa bass rwflexy ... a wszystko w szkrzyni 60x40x40 nie wiem tylko czy nie wyjdzie to żadna kosmiczna suma ;-) . Zwrotnica też by się przydała jakaś dobra tylko bez szaleństw wiadomo wszędzie się pojawia problem kasy . Po prostu chce złozyć dobry i w miare tani sprzęt nie musi być żaden profesojnalny . To ma służyc i grać a nie pokazywać grubość portfela ;-) . Dla szpanu można kupić nówke ze sklepu ale żadna w tym przyjmność lepiej złożyć coś samemu . A po drugie wiadmo , że samemu można lepszy sprzęt złożyć niż kupny badziew ;-)

ps. fajne są głośniki estradowe z serii STX modele : GDN-30-200-8-AE i ten większy : GDN-38-300-8-AE ale nie wiem jak to cyka w realu ...

Skomentuj

Witam,
        tak narazie z zapytaniem wpadlem bo:
        Mój kumpel z kapeli kupił sobie gitare basową no i nadszedł problem pieca. O ile z końcówka sobie poradze to nie wiem jaki glośnik do 70 zł tam wsadzić. Co proponujecie: w jaką obudowe to wsadzić (b-r, zamknieta?? ) ile litrów??
        pozdrawiam i prosze o rychłą odpowiedź

Skomentuj

ps. fajne są głośniki estradowe z serii STX modele : GDN-30-200-8-AE i ten większy : GDN-38-300-8-AE ale nie wiem jak to cyka w realu ...
          Poczekaj parę dni to jak dobrze pójdzie to po weekendzie może pojawi się jakaś mała recenzja :) Na weekend mamy z sw troszkę roboty :)

Skomentuj

oj troszke jest ale przynajmniej nie trzeba będzie pracować na dworze w czasie śnierzycy jak ostatnio :P

Skomentuj

m.cz eść wam
              heh czekam z niecierpliwością na recenzję
              a pomoglibyscie w sprawie tej kolumny basowej?/
              sprawa troche pilna bo pod koniec marca mamy konkurs i cos powinno być...
              dzieki z gory

Skomentuj

do gitary to juz niemozna iść tak na skroty..... tu trzeba poządny głośnik z STX'ami nic nie zwojujesz. podobno jeden alphard gra ładnie ale się rozlatuje.... myśle że tu trzeba coś z eminence albo celestiona bo inaczej to się narobisz a efektów nie będzie

Skomentuj

Do gitaryto musi być głośnik i wzmacniacz który dobrze radzi sobie przy przesterowaniach, czyli moc znamionowa głośnika musi być dużo większa od mocywzmacniacza, inaczej szybko się spali.

Skomentuj

oki poczekam ... na razie i tak tylko zbieram informacje . Jak będe już wiedział co dokładnie z czym połączyć dopiero kupie ;-) . Nie ma nikt z Was już gotowej konstrukcji ( estradówka ) za małe pieniądze ? Łatwiej by wtedy mi było coś zrobić . Poszedłbym wtedy do sklepu kupił to i to i było by oki , a tak to przeglądać szukać .... mase jest głośników i zwrotnic .

Skomentuj

gdyby to wszystko bylo takie proste jak pojdz i kup to nikt by nie poswiecal tutaj swojego cennego czasu:) musisz sie okreslic co chcesz do czego i ile masz na to kasy a potem pytac co inni na to moze jakies podpowiedzi sprawdzone konstrukcje...

Pozdrawiam Patryk L

Skomentuj

jak narazie to jedyne pwenegłośniki jak dla mnie do zastowań pseudoestradowychto te stx 32/150/*/**mamy ich w sumie 8 i jak to się wszystko razem podłączy i zapuści muzykę to sala gimnastyczna skacze :) 32 stx'amogę z całą pewnością polecić jako tanie głośniki do zastosowań pseudo estradowych...

Skomentuj

no cóż,
                          chętnie zakupilibyśmy jakiegos celestona ale kumpel prawie calą kase wydal na gitare..
                          wzmak już jest 70W. A gdyby do jednej paki wsadzic dwa głośniczki Tesli??

Skomentuj

a co powiecie na te estradówki ?

http://www.elektroland.com.pl/produc...roducts_id=422

Skomentuj

<hahaha> To bardziej do allegro speszyl ałard pasuje.

a tak powaznie to nie zaprzątaj sobie tym głowy, Stx jast w tym przypadku lepszy i tańszy, za tącenę możessz sobie złozyć 4 klumny na estradówkach stxa!!wykonanie jednego pudła to koszt.
                              Płyta ok 30zł (zalezy jak dostaniesz)
                              Wkręty poniżej 10zł
                              klej dodrewna 15 zł za litr
                              rączki,connectory,narożniki ok 20zł
                              obicie(wykładzina np.) ok 30/40zł(zalezyjaką dostaniesz)
                              średnio za stówę mozna złozyć sobie udło a potem wżucasz głośnik i jedziesz....
                              albo tańszego stx'a 32 za 56zł(bodajże) albo droższą estradówkę za 110zł. Do tego wersja econo(piezo za 10zł) albo za 11/12 zł tuba stxa (zamówisz u nichzwrotkę i za dodatkowe parę zł masz śietną kolumnę o wiele lepszą od tego alfreda.

Pozdro

Skomentuj

heh to mi sie podoba
                                a powiedz jeszcze czym sie ten estradowy rozni od zwyklej 32??

Skomentuj

http://www.audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=318

najtaniej chyba jak sie dalo :]

Skomentuj

32/150/4SC ma słabszy układ magnetyczny od estradowego odpowiednika a co za tym idzie mniejszy SPL dodatkowo wersja estradowa ma mniejszą podatność zawieszenia i troche mniejszą mms. suma sumarum roznica jest jakiś 3dB i dodatkowo wersja estradowa lepiej radzi sobie ze średnimi tonami

Skomentuj

przede wszystkim to jest zupełnie inny głośnik...wystarczy spojżeć na parametry, pierwsza żecz która wszystkim powinna żucić się w oczyto sprawność, estradówka ma większą sprawnośc bo na niej jest położony główny nacisk. 32 schodzi niżej ale kosztem sprawności, jesli dobrze pamiętamw przypadku 32 dbspl wynosi 86db a estradówka 30 ma ok92db (nie chce mi się sprawdzać)tak że różnica w głośnościjest w tym przypadkucałkiemspora i słyszalana. Estradówka nie schodzi tak nisko jak 32 ale za to lepiej ciągnie na wyższych częstoliwościachiw konstrukcji 2way spisuje się owiele lepiej niż 32. Po testach obydwu głośników(z tym że ta 30 była z magnesem od 38 :) )
                                      Doszliśmy z SW do wniosku że głośniki te się świetnie uzupełniają.

Ps dokładnie to jest tak
                                      hifi
                                      GDN-32-150-x-SC - dBSPL 87,8461
                                      GDN-32-150-x-SS - dBSPL 87,3437
                                      estrada
                                      GDN-30-200-4-AE - dBSPL 92,1805
                                      GDN-30-200-8-AE - dBSPL 91,4578

Skomentuj

tam gdzie dalem linka jest konstrukcja na tych STX'ach jak chcecie to se obadajcie :P gra naprawde przyzwoicie jak za ta cene

Skomentuj

dobra oki to już wiem wszystko ... zrobie kolumny na STX.... a tak a propo macie zdjęcie na tej stronce co podał reoddai ? ja nie widze tam nic sam opis ...

P.s jeszcze jedno ptynko zawsze się zastanawiałem jak oni obijają te pudła tą czarną wykładziną ? obklejają ścianka po ściance i dopiero ( skręcają ) czy sklejają ? czy może najpierw kleją pudło i na końcu samym jadą z tą wykładziną help !!! ;-) . Po drugie wielkie thx ... dla wszystkich którzy pomagali i tracili swój cenny czas na podanie wszystkich info na temat głośników ;-) WIELKIE THX .... !!! Ja jak nazbieram reszte kasy to zbieram się za budowe estradówek jak skończe to pokaże na fotce to co wyjdzie o ile wogóle coś wyjdzie ...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X