pokombinowalem cos ze zwrotnica i slycha sie troche przyjemniej ocieplil sie dzwiek :)ale to juz nie powiem co zrobilem , pokombinuje jeszcze z wytlumieniem moze cos sie w basie zmieni, ale niestety brzmienia nie zmienie
podczepie sie do tematu bo nie ma sesu nowego zakladac,
bardzo ciekawi mnie jak sie ma vifa TC14SG49 do arn-a 150, jest ktos w stanie cos na ten temat powiedziec ? bo mam ochote na niego tez 15cm moze cos potrafi tak jak nasz skromniutki arn-ek
nie slyszalem tej vifki ale zdaje mi sie ze bezie lepiej grala ARN ma slaba srednice.... kup vifke i raczej nie bedziesz zalowal :) i przy okazji dowiemy sie jak gra
Bo duzy glosnika nawet jak przenosci do 10khz to ma kiepskie charakterystyki kierunkowe i duze znieksztalcenia w tym zakresie.
Ale jak chcesz mozesz zrobic uklad dwudrozny na 20cm glosniku. Tylko przy tej charakterystyce glosnika jak daz zwrotke o podziale 3Khz to sam glosnik ze wzgledu na te rezonanse i tak bedzie przenosil dalej powiedzmy do 4-5khz.
900 Hz ?!?!?! LOL. raisq, zerknij no na charakterystykę ARV-104-04/8. dj_zibi, jeśli już koniecznie 2way na tym ARNie to cięcie musi być znacznie niżej (przed górką) po to, by filtrem zniwelować widoczny na ch-ce rezonans. Jednak podobnie jak przedmówcy odradzam 2way na tak dużym przetworniku (wpomniane już ch-ki kierunkowe).
Tak jak polowa z forumowiczow jestem posiadaczem arnow, graja tak jak kosztuja a nawet lepiej. Kazdy uzytkownik ma jakies wymagania co do glosnikow, jakies preferencje dzwiekowe (gust), no i starannosc wykonania zestawu ---> konkluzja: ciezko sie jest wypowiedziec jednoznaczenie, dobre czy zle, za takie pieniadze sa ok, ale nie ma sie co oszukiwac wystarczy posluchac czegos lepszego ( niech juz bedzie GDN 13/50/x lub 13/40/x a nawet 16/50/6 ) tutaj juz slychac kolosalna roznice.
Co do kopulki to mialem gdwk11/100 no i na poczatku fajnie grala :), pozniej dotarla vifadx (nawet z niezestrojonym filtrem leje gdwk ze az glupio) do kolekcji dolaczyl jeszcze heco ht26 i tez gdwk niestety zostaje daaaaalleekkooo w tyle, arv nie slyszalem ale jezeli ludzie go porownuja z gdwk to smiem twierdzic ze rezultat bedzie taki sam.
W tym calym wywodzie chodzi mi o to: namawiam do zakupu czegos lepszego, przynajmniej wysokotonowca (moze trzeba bedzie poczekac -->kasa, ale warto)
i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
A ja widziałem konstrukcje szerokopasmową na 20cm głośniku przenoszącym do 17KHZ i wiecie co? To grało. Serio. Jakby nie patrzeć grało.
Po drugie- jeżeli się nie słyszało głośników o któśych mowa tonie ma sie co wypowiadać. Ja słyszałem arvki, gdwk11/100 ale także Wharfedale Opus2 za 10000zł czy jakieś JBL'e lub yamachy. Arvki mają wg. mnie dobre, poprawne brzmienie. Piaskiem to sypią przy za niskim cięciu. To sa dobre głośniki, z poprawną stereofgonią. Nie namacalną ale jest przyjemna. Zupełnie inne zdanie mam o tonsilu. Słuchałem oczywiście firmowych tonsila na gwarancji i wogole za 100zł ze wrześni. Jak dla mnie ich dźwięk jest za szorstki. Nie podobały mi się. Słuchałem ich w połączeniu z najdroższą 13. Powinny miec super stereo a nie miały. Moje 18cm+arv ma lepszą. Moim zdaniem.
Nikogo nie skłaniam do polemiki, ale niektóre poglądy i zachowania wprawiają mnie w zakłopotanie,
Tak jak powiedział kiedyś ktoś w lukara.
"To juz 20 letnie goodmansy położone na krześle zagrają lepiej niż redakcyjne wzorce za 7000zł"
Wszystko zależy od konstrukcji.
ja właśnie dzisiaj złożyłem swoj zestaw ARV 104-63 + ARN 150-73 (wersja ekranowana) i jak narazie jestem bardzo zadowlony. W porównaniu do Creative P580 jest DUUŻA poprawa Chcoaiz na razie mam gówniany (jak to mówi esh0) wzmak :) ale co tam. zobaczymy za jakiś czas, jak dorwę porządny wzmak
Skomentuj