Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pierdzenie GDN 20/80/2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pierdzenie GDN 20/80/2

;/ w minione wakacje zbudowalem sobie kino domowe,subwoofer mam wlasnie na GDN 20/80/2, i od poczatku mnie denerwowalo to troche, ale zawsze myslalem ze to obudowa jest nie do konca szczelna... ostatnio wzialem sie za to, zrobilem oddzielna komore na glosnik i oddzienlna na wzmacniacz, bo myslalem ze to wlasnie wzmacniacz moze jest nie do konca szczelny, no ale nie pomoglo... :|. Dzis wyjalem glosnik i podlaczylem go bez obudowy, no i to chyba glosnik pierdzi :|. Znalazlem tu podobny temat, ale dalej nei wiem co robic. Podlaczalem juz glosnik bezposrednio pod amplituner i tez pierdzi, wiec to raczej nie jest wina wzmacniacza :|. od czego to sie moze tak dziac?:|. tak przygladalem sie jak ten glosnik sie zachowuje, no i troche wyglada to tak jakby kabelki doprawadzajace "sygnal" do cewki odbijaly sie od membrany, ale probowalem cos z nimi zrobic i to dalej "pierdzi", czyzby to byla cewka odbijajaca sie od magnesu? ;/, ale czym to moglo byc spowodowane. Glosnik gral tylko na TDA7924 (?) ( 80W RMS) i na maxa nigdy nie bralem wiec za duzo mocy mu raczej nie dawalem.

[ Dodano: 2005-03-31, 15:12 ]
    dodam ze glosnik kupilem na allegro jako nowy na gwarancji. Teraz przegladalem gwarancje i jest wystawiona w firmie Dexon, nie wiem czy mam ten glosnik do nich odeslac? ;/. Gwarancje mam do 16 lipca wiec jeszcze mam troche czasu jak cos

jezeli to kabelki podklej malutki kawaleczek gabki pod nie i po sprawie ale jak mam byc szczery byl by to pierwszy taki przypadek w gdn ale mozliwy
    co do uszkodzenia hmm nie opisales konkretnie jakie to sa dzwieki jak cewka oceiera czy obija to da sie to zbadac empirycznie wcisnije obiema rekami membrane z wyczuciem jak dna znaczy sie ze cos jest nie tak byla by to pierwsza takak sytuacja z jaka sie spotkałem

mozliwe ze kupiles probobke tonsila widzialem juz kilka takich opartych o stxa i jakies samorobki ale jak masz z dexona hmm nie wiem co jest

ps pytasz sie czym to jest spowodowane hmm poprostu glosnik moze byc zle wycentrowany

Skomentuj

hm, no jest to takie brzeczenie ... ;/. jak naciskam palcami na membrane, tzn. wciskam ja to nic nie slychac, chodzi chyba tak jak powinna ;/. dopatrzylem sie jednej ciekawej rzeczy, a mianowicie dolne zawieszenie nie jest chyba dobrze przyklejone do membrany tzn, nie wszedzie jest klej, widac takie male przerwy, pozniej wzuce pare fotek, bo aparat pozyczylem, moze to bedzie to, bo to wlasnie slychac taki dziwke jakby powietrze gdzies przez jakas szparke bokiem lecialo, i to jest takie nei przyjemne, a jak sie wlozy w obudowe glosnik to juz wogole.... :|

Skomentuj

kup strzykawke, jakas gruba igle kup wikol i moze uda ci sie to jakos zalatac ale to jest tylko moja sugestia alep amietaj ze jak to zrobisz mozesz stracic gwarancje

Skomentuj

no wlasnie wiem, i dlatego chce sie zapytac co moze byc wogole przyczyna, jesli to tylko to to sam jakos zalepie, bo nie chce mi sie latac na poczte i wysylac, tym bardziej ze przesylki tez kosztuja, a zapewne ja bym musial za to placic.

Skomentuj

no wiec ja mam gdn 25/80/1 i swiadomie kupilem głosnik po regeneracji bo był tani:) ale teraz widze ze kto tanio kupuje dwa razy kupuje, ponieważ wystepuje identyczny efekt w moim głosniku taki ze po wyjęciu głośnika z pudła ze srodka cewki (spod kopułki) nawet przy minimalnej gośności dochodzi bardzo nieprzyjemne brzęczenie lub pierdzenie. próbowałem głosnik reklamować ale cóż powiedzieli ze jak gra to w czym problem:( Również myślałem ze to kabelki odbijają sie od membrany i je podkleiłem ale nie pomogło. Im dłuzej słucham tym bardziej ten dźwięk staje sie denerwujący. Z moich obserwacji wnioskuje ze to może być nie dokońca dobrze doklejony drut do papierowej tulejki. sam raczej tego nie naprawie, zresztą i tak juz mysle o nowym spikerze:)

Skomentuj

hm, wiec moze lepiej nie probowac robic tego samemu tylko sporobowac zareklamowac...:|
              ja nie kupilem glosnika po regneracji tylko nowy(przynajmniej tak mi mowili), wiec nie powinno byc takich efektow.

Skomentuj

nowy moze tak ale czy orginalny????

Skomentuj

no wlasnie, gwarancja dexona, wydaje mi sie ze oni ogyginaly sprzedaja, no ale kto wie....
                  wczoraj wieczorem napisalem do nich e-mila z zapytaniem co mam robic, ale nic nie odpisali jeszcze.... :\, no ciekawe jak oni traktuja klienta.....

zrobilem przed chwila pare fotek, ale mam slaba cyfrowke i srednio to wychodzilo, ale troche widac:
                  http://www.kolumny2004.republika.pl/g1.jpg
                  http://www.kolumny2004.republika.pl/g2.jpg - zaznaczylem czerwona linia braki kleju...
                  co o tym myslicie? moze to byc przyczyna tego brzeczenia?

Skomentuj

greg00 swojego czasu takze kupiłem 20/80/2 i miałem taki sam problem jak ty przy cichym graniu wszystkook ale przy głosniejszym jakby cewka brzeczała choc nic nie było spalone !!! swojego sprzedałem :P Nie mam pojecia czym to było spowodowane moze jakas wadliwa seria albo dostalismy odzuty produkcyjne !!!

Skomentuj

hm, calkiem mozliwe, ale po to jest gwarancja, zobaczymy co mi odpisza, jak sie nie odezwa to zadzwonie do nich w poniedzialek, w koncu gwarantowali ze dostaje produkt nowy, i dobry :), nie chce sprzedawac tego glosnika jako sprawny, a jako uszkodzony to nie warto...

Skomentuj

ZAREKLAMUJ
                        !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Skomentuj

Zeby sprawdzic glosnik trzeba podlaczyc pod niego 10-50Hz i zmieniac moc. Jesli bedzie gdzies cos stukac strzelac to glosnik jest uszkodzony. Trzeba tylko uwazac na przesterowanie wzmaka i naturalne ograniczenie amplitudy glosnika ktore objawia sie glosnym stuknieciem cewki o nabiegunnik.

Skomentuj

Zamieszczone przez dziejok
                            no wiec ja mam gdn 25/80/1 i swiadomie kupilem głosnik po regeneracji bo był tani:) ale teraz widze ze kto tanio kupuje dwa razy kupuje, ponieważ wystepuje identyczny efekt w moim głosniku taki ze po wyjęciu głośnika z pudła ze srodka cewki (spod kopułki) nawet przy minimalnej gośności dochodzi bardzo nieprzyjemne brzęczenie lub pierdzenie. próbowałem głosnik reklamować ale cóż powiedzieli ze jak gra to w czym problem
                            [OT] Jak kupujesz od jakiegoś partacza to co się dziwisz? Ja sam się zajmuję regeneracją i bardzo dobrze mi to wychodzi (co prawda robię to już od kilku lat). Regenerowane głośniki sprzedaję potem na Allegro i jeszcze ani razu nie popełniłem żadnego błędu w sztuce, co prawda zdarzały się reklamacje, ale zawsze winna była poczta rzucająca paczkami. Kupujący dziwią się jak to można samemu zrobić głośnik który w całości wygląda jak fabryczny? A mnie nawet nie przeszło przez myśl, że moje głośniki mogłyby charczeć lub pierdzieć.Dodatkowo obecnie składam JIG-a i mam zamiar do każdego sprzedawanego głośnika dołączać parametry... a byle partacz o którym mowa na poczatku to pewnie nawet nie wie co to T-S...

A żeby nie było że odbiegam od tematu... ten kto "regenerował" ten głośnik widocznie się nie postarał, myśląc, że cewkę można wkleić ot tak po prostu - bez centrowania. Wynikiem tego jest cewka obcierająca o nabiegunnik i stąd to "pierdzenie". Ewentualnie też lica odbija się od membrany lub zawieszenia dolnego, ale stawiam na cewkę. To że po jej wciśnięciu nic nie trze, wcale nie oznacza że jest prosto - pamiętajmy, że cewka chodzi nie tylko w dół, ale również w górę. Dlatego należy również membranę nacisnąć od spodu wypychając ją do góry i sprawdzić czy wtedy nic nie obciera.

Skomentuj

:), no ja sprawdzalem i w gore i w dol i nic nie slyszalem niepokojacego. Glosnik dzisiaj odeslalem do Dexona, zobaczymy co z tego bedzie :).

[ Dodano: 2005-04-20, 17:00 ]
                              dzisiaj dostalem odpowiedz od Dexona, :), wyslali mi nowy glosnik, czyli z tamtym bylo cos nie tak... :).

Skomentuj

Czaruję...
                              X