Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX i potwory

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeśli irek mówisz o 30cm estradówce na koszu alu to prototypy chodzą już, mówię tu o 30/200/4ae tyle że układ magnetyczny jest od starszego brata(cewka pewnie też) Membranę mają normalną. Ostatnio z soundwavem robiliśmy na nich kolumny.
    Osobiście cieszę się że chłopaki z stx'a zachęceni pomysłami klientów zaczęli eksperymentowac i wprowadzili kilka tunningowanych produktów.

Pozdrawiam

Skomentuj

Widze że trza śmignąć do Józefowa i sie szefowi ukłonić nisko

Skomentuj

Prototypowych glosnikow w STX-ie jest dostatek. Wszystko moga zrobic tylko zalezy co ludzie chca kupowac. Mam prototyp estradowca 12cali z napedem od 15. Niedlugo bede mial taki sam tylko ze specjalna domowa lub samochodowa membrana.
        Co do 10calowki to zauwazcie ze cewka wcale sie nie zmienila a te 300W mocy prawde mowiac bylo juz w wersji 150Watowej! To tylko kwestia nazewnictwa i spokoju sprzedawcy. nowy 27/300 ma mniejsze Xmax poniewaz ma zastosowany grubszy nabiegunnik co daje mu lepsze wlasciwosc w zakresie basu. Mniejszym Xmax nie ma sie co przejmowac bo zwykla wersja 27/150 ma Xmax przesadzony. Nie wykluczone ze 27/300 bedzie mial zredukowany magnes co obnizy jego cene i unormalni parametry (Qts=0,17) ale wszystko zalezy czy komus urwie sie magnes :)

Skomentuj

Ja czekam na więcej estradówek bo 2 oficjalne modele to tak nieco skromnie. Działy mid/hi tez by się przydało nieco wzbogacić... Jak narazie STX zauważył że robi nienajgorsze basówki i rozwija jedynie ten dział... panowie..a co z resztą??

Skomentuj

Na reszte przyjdzie pewnie czas. Ale fakt ze firma ladnie zaczela sie rozwijac i robi co raz lepsze przetworniki

Skomentuj

ja bym nie byl tak do konca zachwycony tym ze stx sie rozwija. fakt wypuscil pare nowych modeli ( w koncu kiedys trzeba ) ale czy sie rozwija ?? ja uwarzam ze nie bardzo bo technologia u nich dalej stoji w miejscu...

Skomentuj

intel chyba nadal jedzie na technologii x86, napewno do 3ghz jechał. Stx poprawił ostatnimi czasy technologię a to ze duzo żeczy pozostało bez zmian a wychodzą nowe lepsze modele to tylko można im dać na plus. Pamiętaj że sprzęt pomiarowy, maszyny itd to są setki tysięcy zł. Zmiana technologii wiązała by się z ogromną inwestycją i nie ma pewności czy napewno na plus by to wyszło...

pzdr

Skomentuj

co do technologi intela to inna sprawa tutaj mamy jeszcze panujacy standard na swiecie :)

Skomentuj

Nie mozna powiedziec ze STX sie nie rozwija, maja to co mozna w polsce miec. Sam system pomiarowy CLIO to juz jest cos bo nawej ja w firmie takiego nie mam. STX moze sie pochwalic nawijarka cewek drutem samospiekalnym z wytrzymaloscia cewki 200stopni. To dzieki temu glosniki maja tak duze moce. Reszta jak membrany i kosze to juz hiny i tu nic sie nie da zrobic. Nie ma co mazyc zeby taka firma jak STX miala dzial badawczy zajmujacy sie materialami membran. Dlatego na pewno z tego co maja moga zrobic dobre niskotonowce ale czym wyzsza czestotliwosc tym wiecej klopotow.

Skomentuj

Ja tam wcale nie chce zeby inwestowli w nowe działy i robili coraz to lepsze sredniaki i wysokotonowce. Takie inwestycje na pewno odbiły by sie w cenie głosnikow(i to na 100% nie tylko sred. i wys. tonowych). Niech robią to co robią(basy) i specjalizują sie w tym. To im wychodzi elegancko i tak ma być. To ma być alternatywa dla chinskiego shitu i niech tak zostanie. Jak zaczną ładować technologie kosmiczną to cena sie zrobi nie z tej planety. I znowu człowiek chcący wybrać cos z bas-low-endu zostanie z teslą i chinskim badziewiem. Ja chciałbym zeby tylko jeszcze zaimpregnowali czyms te swoje "wypociny", aby dało sie to władowac z czystym sumieniem do samochodu.

Thats All Folks.

PS:Podobają mi sie ten nowe(wieksze) kopułki przeciwpylowe, nadają takiego "mięsistego charakteru" ;-)

Skomentuj

Przpraszam bardzo...ostatnie zmiany u stxa na lepsze objawiły się poprawieniem parametrów większosci głośników i spadkiem cen, pozatym to nie sztuka dojść do pewnego pułapu i dalej nie próbować...Stx właśnie jak najbardziej powinien próbowac się rozwijać, nikt nie powiedział że poprawienie reszty działów musi się wiązać z podwyższeniem cen basówek. Zawsze mozna iść do przodu paroma flagowymi produktami i dodatkowo dorabiać sobie na tych średnich. Nie nalezy stać w miejscu...wtedy człowiek zaczyna się cofać...

A co do twoich życzeń co do samochodówki to niedługo twoje życzenie się spełni... Będziesz miał głośnik do car audio. Akurat ten o którym na początku wspomniał irek.
                        Z nieoficjalnych źródeł wiem iz będzie on wyglądał tak.

Pozdrawiam

Skomentuj

jezeli bedzie wyglądał tak jak ten na zdjęciu to wydaje mi sie że jest w nim duzo wieksze zawieszenie niż w obecnych głosnikach

Skomentuj

Ten nowy głośnik ma wyjść najwcześniej w połowie czerwca.

Skomentuj

Heh troche mi to sls-a przypomina :P ale moze macie racje z tym STX-em, zreszta poczekamy zobaczymy co bedzie sie dalej dzialo :]

Skomentuj

ta srebrna membrana to lekki odpust, ale takie wlasnie sa suby samochodowe:-) jak juz postawili na "blask" to mogli dac mega fikuśne logo na nakładce.

mi tam sie podoba 27-300-8sc fajnie wygląda na zdjeciu( http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...0&vSubPage=356 ) Przypomina mi suby Eminenca... ;-)

Skomentuj

Dokladnie tak bedzie wygladal bo mam go juz w rekach. Membrana jest plastikowa taka sama ja k we starych weglowych tylko ze ta jest srebrna. Nakladka jest tez srebrna i wyglada na pomalowana. Mozemy oglosnic konkurs czy ladniejsza bylaby czarna. Bo calosc srebrna to mi alfreda XW120 przypomina. Membrana ma duze zawieszenie i zdolnosc amplitudowa glosnika jest nieco ponad +-20mm. Wychylenie liniowe to standard z konstrukcji estradowej czyli 7,4mm. Nie wiem czy STX ma odpowiedni drut nawojowy zeby cewke wydluzyc. Zapytam i zobaczymy co z tego bedzie.

Skomentuj

irek co ty dla STX-a pracujesz ze masz modele ktorych jeszcze nie ma :)??

Skomentuj

Ja głosuje za czarną membraną... No chybaże tten plastik którego uzyli ma jakieś specjalne właściwości i dzięki temu ma lepsze parametry ale jak się da to go na czarno :) ew czarną kolpułke...wyglądał by kolorystycznie jak estradówki... pzdr

Skomentuj

irek, czy będziesz go mierzył?A może masz już jego parametry.Bom ciekaw niezmiernie.chyba nic nie przeoczylem :)

Skomentuj

Glosnik mi sie na razie podoba łupie niesamowicie a membrana wyskakuje na ponad 15mm. Milo popatrzec i posluchac :)
                                          moja wersja ma Fs=26Hz, Qts=0,27 Vas nie mierztylem. W obudowie ok 60litrow b-r (tunel fi10cm L=18cm) na podlodze glosnik ma ok 95dB efektywnosci i F6=35Hz. Glosnik ma znamionowe 3omy! Jutro moze zmierze maksymalne SPL. Jak bedzie mial >120dB to rewelacja i biore trzy :) do lazienki, kuchni i pokoju :) Do malucha mojej kobitki moze tez jeden sie zmiesci :)
                                          Ech jeszcze wzmak do niego szybko zaprojektowac.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X