Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nieduże podłogówki na LW65H81

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skoro taki as to niech mi powie dlaczego TA tesla jest taka zła.Dlaczego sięgaja po nia firmy których dolne konstrukcje mają ceny po kilka tysięcy zł.Ciekawe co?

Skomentuj

Profesjonalista - Ty wiesz o czym napisałem? Odpowiedziałem na twoje twierdzenie, że producenci zmniejszają obudowę żeby osiągnąć lepszy impuls.
      Wiesz jak wygląda wykres odpowiedzi impulsowej w jakimś prostym symulatorze? Wiesz jakie są typowe wielkości obudów optymalnych dla głośników 16cm nadających się do BR? Wydaje się, że nie wiesz, bo odpowiadasz zupełnie nieapropo do tego o czym napisałem.

Zasymuluj typowy głośnik 16cm do BR - Qts=0,48 VAS=27L, FS=46Hz
      Otrzymasz obudowę pomiędzy 50-56Litrów. strojona na gdzieś 35Hz. A teraz zmniejsz ją do 26 litrów i zobacz jak musisz ją stroić żeby uzyskać jak najlepszy impuls. I zobacz sobie jak wygląda kształt odpowiedzi impulsowej. jakie masz przerzuty na wykresie.

Skomentuj

Widzę że stwórca wśród nas zstąpił.Ale długo tu nie zagrzeje,oj nie.Weś se symulatory w dupe wsać,nie umiesz sie tym posługiwac człowieku!Idź na stronę główną i poczytaj a dopiero pisz.Jak narazie to idiote z siebie robisz.

Skomentuj

Na razie Panowie z piasku robicie bicz i sami sobie uzasadniacie dlaczego tak ładnie wychodzi.

Ciekawe jaka firma stosuje Tesle? pewnie Accuhorn. Czyli najdroższa sklejka na swiecie. Wejdźcie na ich stronę i poczytajcie ten stek bzdur pseudonaukowych, który tam napisali dla takich miętusów

Heh - szkoda słów. Widze że mam do czynienie ze sprzedawcami jakiegoś badziewia w twardej oprawie

Skomentuj

avw, ja tam byłem,ja słuchałem.Miałem swój sprzęt.Nie pitol bzdur,nie wiesz wogóle co mówisz.Jeśli jestes taki kozak to możesz się umówić na Kopernika w Wawie na odsłuch.Dopiero wtedy pogadamy.

Skomentuj

I co z tego że program pokaże lepszy wynik na większej obudowie ... mi też kiedyś gdy robiłem obudowę sztywno trzymając się wyników podanych przez program wydawało się że będzie super ,niestety okazało się totalną klapą bo dałem 16 cm głosnik do 30 litrowej obudowy BR i głośnik tylko klapał ,grał jak stary Altus ,dynamika spadła do zera , w muzyce tanecznej beat-u nie było ,grało to bardzo źle ...jedyne co było to bardzo wolny miękki bas i tyko on ... ,po zmniejszeniu obudowy do 12 L i bardzo złym wykresie który wygenerował program dla tej obudowy i tego strojenia głośnik zagrał 3 razy dynamiczniej , bas przestał spać, był beat i inna basowa sekcja rytmiczna.

Skomentuj

Profesjonalista, szkoda naszych słów,to jest jakiś totalny lamer audio.Naczytał sie tylko nie bardzo wie jak to w czyn wprowadzić i mysli że w ten sposób cos z forum uzyska.
                Dajmy sobie spokój.Niech śpi w spokoju.I tak nic z niego nie będzie.

Skomentuj

Umberto takie czerstwe teksty na mnie nie działają. Nie masz kasy na lepsze głosniki - rozumiem. Ale nie dorabiaj do tego teorii. Nie wiesz co widzisz w symulacjach, nie umiesz się nimi posługiwać, nie umiesz interpretować wyniku?

Zwróciłem uwage że profesjonalista napisał coś co może świadczyć że taki z niego profesjonalista... Powinien podjąć temat.
                  Pytałem jaka będzie Fb obliczona wg TS dla obudowy zmniejszonej z optymalnej do 26L a jakie będzie trzeba przyjąc strojenie żeby uzyskać jak najlepszy impuls. Nie pisałem nic o obudowach 500l bo takie wychodza czy nie wychodzą w symulatorach. Tylko o tym, że zmniejszanie obudowy pogarsza impuls (a nie poprawia) i zapytałem co trzeba zrobić żeby go poprawić w takiej za małej obudowie.

Ty wyskakujesz teraz o Tesli w drogich konstrukcjach - o czym również nie było napisane. Może znajdziesz też Alphardy w konstrukcjach za kilka tysięcy złotych (a to jest nawet możliwe, bo Chińczycy juz produkują dla Skandynawów), ale to nadal nie bedzie wyjaśniało tematu poruszonego przez profesjonalistę. BO NIE O TYM BYŁA MOWA.

Skomentuj

avw no comment.Poprostu śmieszny jesteś.I to na tyle.Szkoda mi klawiatury na te twoje dzikie teorie.Nowy Mac Gaywer z lukara.POWODZENIA!

Skomentuj

Co za pajac ... Sie wkurwiłem !

Skomentuj

A co można zrobić aby poprawić impuls w już wykonanych małych obudowach?
                        -można użyć cewek w zwrotnicy o mniejszej rezystancji
                        -można użyć inną ilość materiału tłumiącego ,albo dać inny materiał
                        -można przesunąć częstotliwość rez. bas ref. w dół co pomoże nieco przy głośnikach o słabym napędzie

ale najlepiej użyć innego szybszego głośnika , a co dla Alpharda to gdy opracują szybki detaliczny głośnik szerokopasmowy to napewno znajdą się chętni ,zarówno firmy kolumnowe jak i my robiący dla siebie.

Skomentuj

>I co z tego że program pokaże lepszy wynik na większej obudowie ... <

Profesjonalista - znowu piszesz nie o tym problemie, nie aplikuj banałów. Chodziło o to, że zmniejszając obudowę ( w takim typowym 16cm głosniku jaki opisałem) otrzymujesz podbicie na średnim basie i gówno a nie impuls. Ale za to masz bardzo dobra charakterystykę mocową. W dużej obudowie charakterystyka mocowa była znacznie gorsza i w okolicach strojenia już przy małej głosności bas się rozlewał. Po zmniejszeniu obudowy trzeba ją dostroić niżej niż wskazują tabele TS dla tej obudowy. Tylko że na wykresie odpowiedzi impulsowej otrzymasz duże przerzuty i bas będzie ofensywny ale bez wybrzmienia. Obnizone strojenie skraca czas wygaszania ale pierwsze przerzuty pozostają. Dlatego nie mozna dowolnie zmniejszac obudowy. Jezeli masz głosnik o zbyt duzym Qts do BR to zebys się zes... nie wciśniesz go w za mała obudowę, bo nie opanujesz impulsu - no chyba że będzie tak mała iż znacznie obniży poziom basu poniżej 100Hz.
                          I tyle na temat Alphardów. Wszystkie jakie widziałem miały QTS powyżej 0,55. I nie nadawały się do obudów BR.

Co do szybkich głośników - choć to nie na temat już - to sa duże estradowce, z małym wychyleniem membrany i twardym resorem. Małe wychylenie rekompensuje duża powierzchnia membrany. Mają duzy magnes i wysokie BL, i sztywne zawieszenie dzięki czemu utrzymuja małe QTS. Zazwyczaj z tych powodów mają też dość wysokie FS i wysoką efektywność.

Skomentuj

panowie ja według teorij avw, robie kolumny na 13 cm głosniczkach w symulacjiach wyszlo mi ze zajebisty impuls beda mialt w 1000L hahahahhahahahahahahahhahahahah jestes czlowieku beznadziejny

Skomentuj

O widzę profesjonalista - trafiłeś o co chodzi!

TRZEBA ZMNIESZYĆ STROJENIE BR! Brawo - trudno dotarło może dlatego, że przeszkadzali w wypowiedzich jacyś smarkacze ?

Można też połozyć materiał stratny za głosnikiem - tak jak piszesz. To zwiększa tłumienie. Ale z doświadczenia, bas jest wtedy słabszy.

Najlepiej jest kiedy do BR nie stosuje się głośników o Qts większym niż 0,4 i o mozliwie jak najwyższym współczynniku BL. Jezeli te warunki spełniają głośniki o lekkiej membranie (czyli nie takie jak Scan Speaki) to można się zpodziewać, że bedą szybkie.

Skomentuj

avw, i jeszcze pewnie nisko schodzą te estradowce.Wiesz,w tych swoich wypowiedziach przewróciłes do góry nogami wszelkie zasady panujące w projektowaniu przetworników audio,jestem ciekaw kto Ci takiego gnoju do głowy nakładł?Nie podejme dyskusji,nigdzie ona nie prowadzi.To co do tego momentu przeczytałem jest zwykłą książkową analizą i w dodatku źle impretowaną.To nie ma nic wspólnego z praktyką.Proponuję przetoczyć twoje teorie w praktyke,możesz się bardzo mocno zdziwić.Łamiesz ramy jakie sa od dawna wytyczone w fazie projektu zestawu głośnikowego.W kazdym bądź razie dziękuje za dyskusje,takich opini nie słyszałem od 15 lat.Chyba wypadłem z tematu.Ciekawe co na to ludzie z branży?

Skomentuj

Umberto - czytaj co napisałem o wysokim Fs w estradowcach i wysokiej efektywności. Jakbys miał pojęcie o co chodzi to bys sie z takimi wpisami nie wcinał. Jeśli masz problemy z czytaniem do idź do szkoły, bo tu za póżno na takie nauki.

Skomentuj

Oczywiście zgadzam się że zmniejszenie obudowy podbija średni bas , ale to niewielka cena za lepszą dynamikę, zarówno w średnim zakresie jak i dolnym gdzie efektywność jest słaba ale jakość tego basu bardzo dobra, za duże obudowy dość dobrze grają gdy dostarczamy sinusoidę z generatora ,ale przy materiale muzycznym są silne niedostatki wyższych częstotliwości basowych 70-150 Hz ,spowodowane jest to zupełnie innym kształtem sygnału , głośnik bez pomocy dość małej obudowy która wywiera na niego odpowiednio duże ciśnienie ,nie poradzi sobie .., czas powrotu mębrany do neutrum bardzo się wydłuży i następny sygnał nie będzie w stanie być odtworzony prawidłowo, obudowa przecież zwiększa częst.rez. głośnika , bez niej lub z zbyt dużą głośnik o niskiej częstotliwości rezonansowej będzie bardzo długo sam oscylował, bardzo nieprawidłowo przekształcając sygnał elektryczny na ruch mębrany. Głośniki estradowe specjalnie mają wysokie Fs aby móc pracować z rożnymi obudowami ,nawet otwartymi ich wysokie Fs gwarantuje szybki powrót mębrany do neutrum i przez to uzyskujemy dobrą kontrolę oraz duże ciśnienie akustyczne przy niezniekształconym dzwięku.

uf. jestem zmęczony , faktycznie głośnik estradowy to szerokopasmówka tyle że bez dodatkowej mębrany wysokotonowej no i jest mniejsza ,co pomaga uzyskać szersze pasmo i mniejsze zniekształcenia.

Skomentuj

Cały dzień grzałem głośniki (generatorem i muzyką) i teraz, nawet w obudowie 12l jest o niebo lepiej - je poporstu trzeba porządnie wygrzać żeby grały jak należy. A na dodatek już trafił się na nie kupiec :) i to z wysokimi Alpharda :-D. Także podłogówki na tych głośnikach już sobie daruję. Profesjonalista bawiłeś się może szerokopasmowcem alfreda HWC8-12MA300 ??? Sporo ludzi uważa go za niezły, co Ty o nim sądzisz? Czy można go użyć w piecu do gitary? pzdr.

Skomentuj

nie ,nie miałem go ,ale z chęcią bym go przetestował nawet przy domowym audio a nie tylko do gitary ,choć dość duży ten szerokopasmowiec....30cm..., mówią że szybki jest ,ale ja go nie słyszałem ....

Skomentuj

Profesjonalista - i to o cewkach tez sie zgadza. Musiałem dac jak najmniejszą

Ten głośnik z mojego przykładu który opisałem To GDN 16/50/4. Siedzi w obudowie 25Litrów strojonej na 42Hz dość mocno wytłumionej. Projekt był dyskutowany chyba ze dwa lata temu na forum Akkusa, z userem który zrobił pomiar impedancji (tonsil tego nie podaje, a bez niego w zasadzie nie warto brać sie za zwrotnice). Z tego samego powodu dałem cewkę o impedancji 0,1om mimo ze musiałem szukać rdzeniowej - znalazłem taką dużej mocy więc dla 40-50W nie powinna zmieniać indukcyjności. I problem mam jeszcze taki że wydaje mi się iż port BR za słabo dmucha. Na ucho na pewno dostroiłem optymalnie - pomiędzy 42 a 46 Hz.

Ale dupnąc potrafi dopiero na strojeniu powyżej 48Hz albo po dodaniu drugiego magnesu do nabiegunnika. Brzmi to efektownie nawet miło i na pewno wtedy nie jest naturalne. Gdyby to był jakiś głośnik z nizszym Qts i tak grałby lepiej (tu nie można tak stroic mocowo jak na estradę bo to niewielkie podbicie srednicy napradę duzo zepsuje).
                                          Dlatego to są takie półśrodki. Gra dobrze i się wiele z niego wyciśnie i średnica też niezła, czytelna ale ciągle niedosyt, że zabrakło jeszcze paru stówek żeby zrobić coś na lepszym przetworniku o Qts lepiej nadającym się do obudowy BR.

Skomentuj

Czaruję...