Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nieduże podłogówki na LW65H81

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a tak apropo profesjonalisto... mowiles o sluchaniu ptaszkow...to fakt taka ciekawosta off topic... ptaszki wygwizduja pewne melodyjki... wydaja nam sie to takie tam gwizdanie ladne i wogole prawda...a w rzeczywistosci ptaszki to sa genialni soliscie ktorzy wyspiewuja przerozne interwaly (bardzo czesto owiele mniejsze od 2>) z niesamowita szybkoscia i niewiarygodna przy tym dokladnoscia. melodyjki te sa tak szybkie ze ludzkie ucho nie jest w stanie przeanalizowac calej tej melodii... to co slyszymy to jedynie mala czesc calej tej symfoni... pozdrawiam

Skomentuj

szczeże mówiąc nie znam się na ptakach ani na ich śpiewie ,ale to co robią jest bardzo ładne , i lubię posłuchać , swiat naturalnych dzwięków jest bardzo razbudowany ,wspaniały i budzi zazdrość że nie mogę mieć tej jakości w moim audio ,a ludzie tu mówią i Hi-ENDdzie....

Skomentuj

słuchajcie avw ma po części racje wymiękłem gdzieś tak na tesli i odpowiedzi impulsowej.... głośnik ma najlepszą odpowiedź impulsową właśnie w nieskończonej odgrodzie akustycznej. za to ma najgorszy z mozliwych czas wygaszenia i opóźnienie grópowe w okolicach Fs. a myślicie że czemu robi się kolumny "bez obudów" (z odgrodą akustyczną??) zaliczane są one do Hi-endu.

natomiast co do ARZ to musze bronić tego głośnika. ma naprawde fajny dźwięk i nie zgodze się że gra do kitu. ale nie zgodze się z profesjonalistą. ma on podbicie w okolicach 80Hz od dołu (podbicie basu na końcu charki) i w okolicach 12kHz podbicie sopranu :) moja teoria jak najbardziej się sprawdza.

co do tego że twierdzisz że sam robie subwoofery..... od 2 lat nie zrobiłem zadnego subwoofera dla siebie i nie uzywam w domu zadnego subwoofera. filmów nie oglądam prawie wogóle (moze jeden na miesiąć dwa miesiące) więc postawiłem na stereo.

Skomentuj

Ta Tesla szerokopasmowa wymagałaby korekcji na średnich również. Choc mniejszej niz Monacor SPH60X.

Poza tym takie duże głosniki z takim tycim magnesem jakoś nie wzbudzają zaufania. Bl to musi mieć nie za duże. O ile pamiętam to równiez ma wysokie Qts. Dlatego może być podbity w okolicach 80Hz (Tesla mierzy głosniki w dosć małych obudowach).

Ale zastosowanie Tesli za kilkadziesiąt złotych w Accuhornach za 7tys.zł. i to bez żadnej korekcji na średnich, to jakby przegięcie. Mają w nich bardzo ładną sklejkę na obudowę, pociągniętą woskiem. Tyle, że ta sklejka kosztuje około 200zł. :]

Skomentuj

Nic ja idę spać , widzę że rozmowa doprowadziła do porozumienia... ,pozdrawiam wszystkich biorących udział w tej 'zażartej' dyskusji...

ps. ARZ ma podbicia , choć nie są one bardzo silne , a zresztą każdy głośnik ma jakieś wady....

pozdrawiam.

Skomentuj

Duskusja nie byłaby zażarta jakby rózne głosy nie wtrącały się co drugi wpis chcąc pokazac. że też coś wiedzą ;-)

[ Dodano: 2005-04-13, 23:58 ]
              Profesjonalisto - wydaje mi się. A nawet jestem przekonany po tym co napisałes że siedzisz w głosnikach estradowych. Dlatego twoje twierdzenie że niewielkie podbicie na średnim basie daje lepszy beat.

U mnie na małym głosniku domowym typowym (nie takim z magnesem jak młyńskie koło, aluminiową membrana i Qts jak do zestwu tubowego) to się nie do końca sprawdza.
              Zmniejszenie obudowy W GDN 16/50/4 z 40 litrów obliczonej do 25 litrów daje tylko ok. 0,25-0,5 db podbicia na średnim basie - więc jest bardzo dobrze. Ale żeby wydobyć energię to trzeba by stroić obudowę na 50 Hz (jak wzskazuje przeliczanie tabel TS) zamiast na 42 Hz jak nastroiłem. Wtedy podbicie jest już bardzo duże. Natomiast, dalsze zmniejszanie obudowy poniżej 25 litrów ucina całkowicie wybrzmienie dołu pasma (podczas gdy w estradowcach bas może się zaczynac podbiciem w okolicach 70Hz i będzie bardzo dobrze).

Trzeba zdecydować się na kompromis otrzymując coś za coś. Chyba nikt nie ma wątpliwości że ten kompromis jest mniejszy w takim Scan Speaku niż w jakimś 20 razy tańszym Alphardzie (choć nie jest tak znaczny jak różnica w cenie między nimi).

Skomentuj

profesjonalista ty zaprzeczasz sam sobie tu piszesz ze sopranówka alfreda gra super ale jest cicha a teraz twoja wcześniejsza wypowiedź na jej temat:
                "Faktyczmie te Alphardy wysokotonowe to taka kiła że szok ,naprawdę....,
                sam mam tw 401sx i są to najlepsze Alphardy ale mimo wszystko w walce z Tonsilem GDWK7/50/19 przegrywają dwa razy , Alphardy kończą się bardzo szybko ,a o efektywności nie ma co mówić bo jej nie ma..., ja usunołem z nich forrofluid i grają głośniej i bardziej przejrzyście ale i tak nie dorównują Tonsilowi .
                Radzę nie kupować bo nie da się kupić gorzej."

wypowiedź zaczerpnięta z tematu dobry Alphard vas słaby tonsil
                http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.p...ighlight=#5149

to zapamiętałem. nie chcialem tego przytaczać ale widze że z tobą się inaczej nie da. pewenie za kilka tygodni zmieni ci się opcja i powiesz jak zrobie wreszcie kolumny na tej tesli że przeciez to wogóle nie ma wysokich tonów, ma takie przesunięcia fazowe że szok i pare innych ciekawych zeczy. nie lubie ludzi co są jak chorągiewka.....

Skomentuj

Profesjonalista nie jest jak chorągiewka, tylko fascynuje sie tym co akurat ma "na tapecie". Teraz jest to szerokopasmowa Tesla. Za jakiś czas będzie kombinował jak do niej dołożyć ultra tweeter żeby wysokich było więcej.

Jak to mówił Kobuszewski - "paw fizyki Pan nie zmienisz". Nieprzypadkowo konstruktorzy dzielą pasmo kolumny na wiele podzakresów.

Mnie za to poruszyło u niego takie uogólnianie w wypowiedziach (w rodzaju - jeżeli mierzyć to w 200 litrach i na szerokiej ścianie, że jest wtedy równiej co znaczy że Alphard jest lepszy od SS itp.).
                  Się trochę wnerwiłem ;-)

Skomentuj

SW pisałem o Tw401 bo ma bardzo delikatne brzmienie ,nie czuć mocno 'plastiku' , chociaż dzieje się to na skraju jego pasma przenoszenia, przy wysokiej częstotliwości filtrowania ,bo gdy go tniemy nisko to jego średnie całkowicie maskują bardzo ciche częstotliwości najwyższe .

przepraszam SW .. faktycznie głośnik bardzo kontrowersyjny ,ma jedną małą zaletę i dużo więcej wad...

pozdrawiam.

[ Dodano: 14-04-2005 ]
                    AVW , o dużej komorze i szerokiej ścianie pisałem nie po to aby udowadniać przewagę LW65H81 nad Scanem , czy na odwrót ,choć Scan jest mimo wszystko lepszy bo ma dobrej jakości zawieszenie górne i daje to jeszcze głębszy niski bas, ale pomijając wszystkie wady czy zalety tych głośników, duża komora jest po to aby zmierzyć jak faktycznie gra sam głośnik a nie głośnik z docelową obudową , bo wtedy mówimy już o gotowej kolumnie i jakimś konkretnym projekcie ,a dużej odgrodzie łatwo się przekonać o wadach i zaletach samego przetwornika, oczywiście w pewnych granicach...

pozdrawiam.

Skomentuj

profesjonalista - drobna rada nie porównywanie alpierda do scana to lekkie przegięcie i głównie to mnie zdenerwowało.
                      ps zawieszenie górne dobrze zrobić potrafii praktycznie kazdy. problemem w 99% jest zawieszenie dolne!!

Skomentuj

Nie wiem.. ja z dolnym nie miałem problemu, tylko górne ma wysoką tłumienność i bardzo się grzeje przy dyżym wychyleniu , przez to głośnik trzeba długo męczyć na dużych amplitudach i dopiero po wielogodzinnych 'męczarniach' gra dynamicznie, za to Scan ma super fałd górny i nie tłumi i nie grzeje się , za to lubię ten głośnik !.

pozdrawiam.

Skomentuj

Profesjonalista - mierzysz temperaturę zawieszenia?
                          Zawsze sądziłem, że odpowiednie parametru ts zapewnia resor dolny.

Tonsil mierzy 16-18cm głośniki w obudowach 9-16 litrów. Telsa podobnie. Ale Vifa np. w obudowach 380 litrów.

Duża obudowa pomiarowa zamknięta symuluje warunki odgrody nieskończonej tylko co do objętości a nie co do dyfrakcji fali na krawędziach ściany przedniej. Zrozumiałem, że pisałes o pomiarze na dużej płaskiej ścianie, gdzie odbicia wzmacniają fale akustyczną. Nie chodzi tutaj o objetość lecz o wielkość (szerokość i wysokość) odgrody.

Skomentuj

Mierzę w dużej obudowie bo nie wpływa ona mocno na sam głośnik, robię to bardzo bardzo żadko ...., a temperatury dokładnie nigdy nie mierzę ale porównuje między głośnikami , gumowe zawieszenia dużo bardziej się grzeją od piankowych i zmniejszają dynamikę (pochłaniają moc na tłumienie).

pozdrawiam.

Skomentuj

sorry ze tak krotko sie wypowiem ale posluchajcie sobie choru Alexandrov'a na tesli ARZ a na jakim kolwiek innym zestawie 2 a nawet 3-way... Tesla gra naprawde pieknie i to slychac :]

Skomentuj

Czaruję...
                              X