Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Group Delay???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Symulatory są idealne dla jakiś jedynych określonych warunków i nie uwzgledniają zmian jakie wprowadza później użytkownik budując kolumnę np. inny rodzaj wytłumienia, jego ilość i ułożenie czy kształt br.

Mimo wszystko osobiście uważam, że jakość symulacji jest wystarczajaca. Model matematyczny jest relatywnie prosty, szczególnie taki zastosowany w winISD, to pewnie sam bym dał rade napisać program w matlabie który by mi zasymulował ch-ke i odpowiedz impulsową z jednakową dokładnością. Barddziej rozbudowany BB jest lepszy bo mozna uzględnić wytłumienie i nietypowe bas reflexy.

Jak komuś jest mało to niech sobie posymuluje w LSP cad 6 to będzie miał pełną dowolność zmiany każdego paramteru odubowy. Bedzie mógł sobie zrobić dowolną, najbardziej absurdalną obudowę i program to zasymuluje. Jest jeden problem, trzeba wiedzieć jak to zrobić . Program jest wybitnie trudny w obsłudze, zasymulowanie obudowy zamknietej czy br jest niemozliwe bez manuala a o pozostałych możliwościach programu nie wspominając.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
      Barddziej rozbudowany BB jest lepszy bo mozna uzględnić wytłumienie
      W WinISD także można uwzględnić wytłumienie o czym pisałem w swoim tutorialu do WinISD. Trochę wnikliwej pracy z tym programem bardzo mocno zbliża wyniki do tych uzyskanych w BassBox'ie - jestem zdania, że modele matematyczne są podobnie rozbudowane w obu programach.

Skomentuj

Z wasnego doświadczenia mogę napisać, że group delay tak w WinISD, jak w BB niewiele mówi. Mam 4 alphardy EM1002 w obudowie 132L. Muli. Miałem 1 Eminence BP102 w 43L/35Hz. I niby GD się mieści w połowie okresu, ale selektywności ni ma.

Spotkałem się z opiniami (od m. in. człowieka, któy pierwszą kolumnę zrobił w 1968), że dupną selektywność można poznac po nagłym skoku skuteczności na wykresie. Jeżeli charakterystyka jest płaska, bas jest selektywny.

I jak na razie się to ą potwierdza. Eksperymentowałem z BP102 w budzie 32L z Fb. Przymykałem prostokątny bassrefleks 18mmSx100mmGx360mmW i najlepszą selektywność osiągnąłem przy przytkaniu klockiem wysokim na 24 cm. Pomiar Fb wyszedł mi ok. 27Hz.

Zrobię jeszcze tego swojego BP102 w SBB4 i zdam raport.

[ Dodano: 2007-05-15, 08:45 ]
        A, żeby nie było. Napisałem, że najlepszą selektywność osiagnąłem przy ok 27Hz. Nie znaczy to jednak, że jest dobra. Wciąż nie jestem usatysfakcjonowany z osiągniętego rezultatu.

[ Dodano: 2007-05-15, 08:47 ]
        Znowu zapomniałem. Kolumny i głośniki, o których piszę, są używane do gitary basowej.

[ Dodano: 2007-06-02, 13:29 ]
        Obalam teorię. W SBB4 (77L / 35 HZ) Eminence BP102 muli bardziej i jest mniej selektywny niż w 32/27.

Skomentuj

http://www.audio.dmkproject.pl/sw/czas_bramki.htm

Skomentuj

Czaruję...
          X