Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subufer aktywny od zera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subufer aktywny od zera

Chciałbym zbudować subufer od zera.
    Przeznaczenie: subufer do komputera-nie musi grać głośno i powodować bulu głowy od basu, ważniejszy szybki bass. Pokój ok 12m^2 i ok 32m^3 objętości
    Głośnik-myślałem o jakimś STX (cena/jakość) max 20-22cm średnicy. Obudowa powinna być nie większa niż 30x30x30cm. W obudowie powinien oprócz głośnika znajdować się wzmacniacz oraz filtr aktywny dolnoprzepustowy. Pytałem się o taki na innych forum i zapropowano mi takie coś: http://www.vengeance.com.pl/wrona/di...topic.php?t=19 Wzmacniacz podobno porządny, ładny basik, dobry filtr...
    Co o tym sądzicie? Propozycje?

a co to jest "subufer"?

Skomentuj

ok. Subwoofer

Skomentuj

"30x30x30" - najgorsze wymiary... Obudowę się pod głośnik liczy!!!
        Weź Tesle ARN 226/05/4 lub 8, albo ARN 226/03/... w 24L

[ Dodano: 2005-04-28, 18:07 ]
        "30x30x30" - to znaczy "fala stojąca jak trzeba"

Skomentuj

chodziło mi o to, że bok obudowy ma być nie dłuższy niż 30 cm ze względu na ilość miejsca. Kolejną rzeczą jest budżet-max 150zł. Wzmacniacz z filtrem bu Irek ok 65zł, do tego trafo za 35zł i głośnik do tych 50-60zł

Skomentuj

[ Dodano: 2005-04-28, 18:07 ]
            O co ci chodziło?

[ Dodano: 2005-04-28, 19:08 ]
            A co do suba to ja proponuje tez tego ARN 226 w 20l closed. Jak do samego kompa i muzyczki będzie wystarcający. Zamierzasz dać tylko 1x TDA więc na tego stx może być mało... choć bez szaleńst wystarczy. Ja też składam teraz taki subik, taki sam wzmacniacz i ten ARN.

[ Dodano: 2005-04-28, 19:10 ]
            Dj SMS, to sub ma być...

Skomentuj

Dj SMS, Nic sie nie nauczyłeś!! W subwooferze nie występuje coś takiego jak fala stojąca,W kolumnach to się zgodze ale sub moze mieć te 30x30x30.

>>Piekny<<

Skomentuj

Zamieszczone przez Dj SMS
                W subwooferach nie wystepuje zjawisko fali stojącej. Niskie czestotliwosci jej nie wywoluja , poza tym sa jeszcze wzmocnienia i wytlumienie ( o ile ktos je stosuje) ktore zniwelowaly by to zjawisko

Skomentuj

sorki nastepnym razem doczytam :( ale te 30x30x30 by wyglądało jak ""kklloocc""

Skomentuj

kwestia gustu a o gustach sie nie dyskutuje...

Skomentuj

Wygląd to kwestia gustu, a o gustach sie nie dyskutuje. Jeżeli tylko dobrze dobierze litraz to może nawet "kklloocc" (jak to określiłes) robi, a z drugiej strony 20 litrów to nie taki duże pudełko.

luke666, Zamawiaj wzmaka u Irka, kup sobie ARN 226 na empire i rob. Na pierwszy raz subik jak znalazł. Do twoich celów ci wystarczy.

Skomentuj

Sms,obudowe sie pod glosnik liczy....... a nie pzreczytales tego ze obudowa ma byc MAX 30x30x30 ? czytaj ze zrozumieniem

Skomentuj

Właśnie wzmacniacz z filtrem chciałem zamówić u Irka, ale nie wiem jak? Kupował już ktoś z was od niego ten sprzęt?

Skomentuj

zamow przez PW...

a co do obudowy w ksztalcie szescianu to przewaznie tylko takie robie ;] wygladaja najbardziej estetycznie wedlug mnie.

Skomentuj

Ja zamawialem u kolegi Irka modul na mostku TDA wraz z subsoniciem, filtrem dolnoprzepustowym, trafkiem czuwanie itp. Kupilem tylko trafko 200w i wszystko smiga jak trzeba. Ogolnie polecam.

Skomentuj

A jak zamawiać u Irka ten wzmacniacz to lepiej z, czy bez subsonica? Do tego trafo http://www.toroidy.pl/sklep/index.ph...d=1.6&strona=1 2x32V 100W by się kupiło i powinno śmigać.

Skomentuj

ja tez jestem szczesliwym posiadaczem Irkowego wzmacniacza. nic tylko zamawiac bo nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz.
                                  dj sms czasem mam wrazenie ze piszesz zeby pisac albo poprawic statystyki... wypowiadasz sie ale nic nie wnosisz, rzucasz haslami ktore nic nie znacza i sa raczej niepomocne. no moze nie wszystkie;p sorry ale tak mnie naszlo na refleksje na twoj temat;p
                                  pzdr

Skomentuj

Ja proponuje zastanowic sie takze nad p3a
                                    http://www.vengeance.com.pl/wrona/di...er=asc&start=0
                                    ja zamowilem taki,wyciagne na nim 150 W przy 8 ohm,zasilanie 59 VDC

Skomentuj

Wzmacniacz będzie "napędzał" http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTI...n-226-07-8.htm więc te 100W to chyba troszkę za dużo jak na ten głośnik. Na razie jeszcze nic nie zacząłem robić, ponieważ zbieram wszystkie informacje, co i jak zrobić żeby nie spiep..... Wszystkie opinie, propozycje mile widziane. Może są na forum jakieś osoby, które zbudowały subwoofer aktywny, oparty na wzmacniaczu Irka?

Skomentuj

Jest pare osób ktore mają suby z wzmakiem Irka, wystarczy poszukać na forum...
                                        PS. Przeciez nie musisz głośnikowi dawac pełnej mocy...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X