hahahahha te ostexy wygladaja jak by zamiast membrany byla guma taka jak jest w smeitnikach :) (co sie segreguje rzeczy) hehehe :P
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jak zmierzyć powierzchnie membrany ?
Collapse
X
-
Panowie piszecie że alfredy to syf może macie racje, jesli macie kase na drogie głośniki to fajnie, ale niech ktoś kurka wodna napisze czym sie różni membrana impregonowana od nie impregnowanej
a i jeszcze jedno czy da sie połączyć cztery 8 ohmowe głośniki żeby impedencja układu który z nich powstał miał 4 ohmy. Kombinowałem ale nic mi sie nie udało zrobić
Skomentuj
-
Witam,
Absolutnie nie tworzę żadnych nowych teorii i nie mam zamiaru nikogo wprowadzać w jakikolwiek błąd.
to co napisałem powyżej praktycznie jest zacytowaniem: Podręcznik budowy zestawów głośnikowych, Friedemann Hausdorf, Bormar, Poznań 1996, strona 35 oraz Głośniki i zestawy głośnikowe J. Krajewski, Wkł w-wa 2003, strona 50-51 i 55-57.
W kwestii drivera Firmy Fostex wspomnę że: "część czynna impedancji promieniowania odpowiedzialna jest za promieniowanie dzwięku w przestrzeń. Część bierna związana jest z występowaniem tzw. masy współgrającej ośrodka, czyli masy cząstek powietrza, przylegających bezpośrednio do membrany i drgających razem z nią, bez promieniowania jednak powstałej energii w przestrzeń" - pozycja Pana Hausdorfa, strona 13. I wynika z tego, że właśnie nawet kształt układu drgającego ma zwłaszcza wpływ na tę reaktancję promieniowania, a to ma co najmniej wpływ na wartość impedancji promieniowania, prawda.
Poza tym, "Prawie we wszystkich głośnikach dzwięk promieniowany jest przez drgającą membranę. Membrana ta może mieć najróżniejsze formy (stożek, kopułka, membrana płaska). W każdym przypadku działa ona jednak w przybliżeniu jak tłok o ruchu posuwisto-zwrotnym." Pozycja P. Hausdorfa, strona 12. Tłok jest to w przybliżeniu, a ze względu na pewne skomplikowanie wyznaczania wartości Sd "określa się ją w sposób przybliżony" (strona 35).
To mam nadzieję, powinno wystarczyć. Też zachęcam, do lektury. Więcej cytatów, nie będę przytaczał. Cóż, będę starał się w przyszłości cytować żródła, za którymi praktycznie powtarzam, nie moje "teorie".
Pozdrawiam, Piotr01
Skomentuj
Skomentuj