no tak, fajnie, ale to się nie nada do sprzężenia zwrotnego. Tym to sobie możesz sprawdzić drgania na memranie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Metody pomiaru polozenia membrany ??
Collapse
X
-
Zawsze stanowiło dla mnie zagadkę, skąd taka np. drukarka wie, ile już wciągnąła kartki.
To jest bardzo prosto rozwiązane, ogrągła tarcza z przezroczystego plastiku z naniesionymi kreskami, które są zliczanie przez elektronike.
Tak samo działa nie-optyczna myszka.
Może by po prostu przykleić do głośnika kawałeczek czegoś z takimi kreskami w równych odstepach i zliczać je jakimś mikrokontrolerem?
Skomentuj
-
Panowie, temat prosty.
Należy pamiętać tylko ze aby mierzyć połozenie membrany głosnika to trzeba mieć specjalny głośnik. Ale nie az tak specjalny jak się komus wydaje.
Można to zrobić np tak:
Wiadomo że przez środek magnesu idzie kanał do chłodzenia cewki. Jesli ściągnąc nakładke przeciwpyłową to możemy spojrzeć przez ten otwór. Teraz weżmy lekki walec o średnicy mniejszej niz ten otwór i tak go przytwierdzmy do nakładki przeciwpyłowej aby pruszał sie w tym tunelu wraz z ruchami membrany. Do wystającej z tyłu Głosnika/magnesu końcówki walca przyklejamy stożek który przesłania światło padające na element światłoczuły.
I koniec.
Analogowa kontrola wychylenia membrany gotowa. Teraz sygnał odpowiednio "obrobiony" podajemy na wzmacniacz różnicowy wraz z sygnałem sterującym (muzyka itp) zasilamy tym głosnik i gra.
Pozdrawiam
PS
To co proponowala wiekszość to strzelanie do komara z armaty.
Oczywiście zmianiają sie parametry TS ale co to za problem je zmierzyć.
Skomentuj
-
Jezeli musisz zrealizowac pomiar wychylenia membrany w praktyce to polecam przetworniki przemieszczen liniowych LVDT. To jest bardzo dobra metoda pomiaru i bardzo tania. LVDT sa to transformatorowe przetworniki przemieszczen liniowych o duzej dokladnosci. Oczywiscie jest pewien wplyw nieliniowosci pomiaru ale w bardzo latwy sposob mozna sobie poradzic z tym problemem. Poza tym sa w miare tanie (ok 800zl) jak na laboratoryjny sprzet pomiarowy. W latwy sposob mozna takze zachowac stabilne warunki pomiaru.
Podaje linka do polskiego producenta - bardzo dobry sprzet - seria PSx:
http://peltron.home.pl/lvdt.html
Pozdrawiam.
Wydaje mi sie ze mozna te przetworniki przystosowac do sprzezenia zwrotnego bo sa bardzo szybkie ze wzgledu na metode pomiaru.
Skomentuj
Skomentuj