Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik do suba do 500-600zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki głośnik do suba do 500-600zł

Wiem iż dużo jest takich tematów lecz ja głównie nastwaiam się na mocne zejście i dobry spl. Ja proponowął bym beyma power 12. Perles xls(jak można to br bo tyle kasy za membrane nie dam) lub może np dwa lanzary max 12?. Jak powiedziałęm co zagra najlepiej głównie muzyka kolumny mam na sls12" lecz ja lubie techno i troszke basu by się przydało więcej.

Nie mam słów...

Skomentuj

Co nie masz słów podałem konkretne łośniki do porównania a co że mam sls w kolumnach

Skomentuj

To zrob te co masz w kolumnach aktywne i zawalisz sciany w domu.
        Takze slow nie mam.Marnujesz potencjal tych co masz w kolumnach i dalej chcesz wydawac kase, Twoja sprawa.

Skomentuj

Jak zrobić aktywne jak zwortnic emam pasywne one grają dobrze akle brakuje im torszkę tego czegoś co ma sub.

Skomentuj

nie moze im brakowac tego czegos poprostu zle wykoprzystales glosniki nie ma opcji ze z dwoch 12 calowych sls brakuje basu tu daje sie weznaki twoja amatorka
            jak ci pisalem ze sls to subwoofer to nie sluchales i masz teraz

pisales do mnie dzwoniles mowilem ci zmarnowalem na ciebie kupe czasu a ty i tak zrobiles po swojemu i masz tego teraz efekty zal mi ciebie bo wtopiles kupe kasy ale moze sie czegos nauczysz

i dolaczam sie do kolegow brak mi słow głupota i jeszcze kilka innych epitetów

Skomentuj

Wiesz łukasz jak dzwoniłem do Ciebie to mówiłeś tak iż to głośnik na suba ale ja Ci tłumaczyłem że już takie mam i muszę coś z nich zrobić tyś oczywiście twierdził że sls to chuj a nie głośnik przy takim za 4000$. Zamiast powiedzieć co jest żle to ty się mądrzysz.

Co mam pobprawić?

Skomentuj

Nie wiem jakiego masz sredniaka, ale zastanow sie czy nie zmienic tych 12calowych na jakies inne tansze i zamknac to w obudowie zamknietej.Wtedy nei musisz zwrotnicy ruszac.Odzyskane subwooferowe glosniki wykorzystaj do budowy aktywnego suba (moze starczy n jednym a drugi pchnac).
                CO mialem na mysli mowiac zrob je aktywne.jesli masz budy dobrze zestrojone do tych glosnikow to sredniaka zmienilbym na nisko sredniego i wywalilbym polowe filtru (czyli zostal by filtr dolnoprzepustowy, choc lepiej zmienic cala zwrotke ale to juz wg uznania) a do tych glosnikow wystarczy dorobic jakis wzmacniacz albo dwa, zasilane z jednego aktywnego filtra dolnoprzepustowego tak jak w subie (czyli elektronike suba podlaczasz do zainstalowanych w kolumnach glosnikow subwooferowych) Wtedy wykorzystasz je w pelni.

[ Dodano: 2005-05-24, 17:31 ]
                PONIEWAZ TAKZE MIALEM PARE KONTAKTOW Z OSOBAMI PRZEKONANYMI ZE WBUDOWANIE GLOSNIKA SUBWOOFEROWEGO DO KOLUMNY DA IM "COS" WIECEJ WYJASNIAM - WYKORZYSTUJAC TAKI PRZETWORNIK, PRZEWAZNIE NISKO CIETY NALEZY ZWROCIC UWAGE NA TO ZE W ZAKRESIE JEGO PRACY (CZESTOTLIWOSCI W JAKICH ZOSTAL WYKORZYSTANY) PRZEWAZNIE MA INNA EFEKTYWNOSC NIZ RESZTA ZESTAWU.DLATEGO W WIEKSZOSCI PRZYPADKOW NASTEPUJE ZAWOD I NERWOWE KRECENIE GALKAMI REGULATOROW.ABY UZYSKAC WYKONTUROWANA CHARAKTERYSTYKE ZESTAWU GLOSNIKOWEGO TRZEBA WYKORZYSTYWAC PRZETWORNIKI O PODOBNEJ EFEKTYWNOSCI LUB ICH BATERIE. GLOSNIK SUBWOOFEROWY WYKORZYSTANY OPTYMALNIE CZYLI ZASILANY Z ODDZIELNEGO WZMACNIACZA MOZNA "PODGLOSNIC" OSOBNYM REGULATOREM I TYM SAMYM ZWIEKSZYC UDZIAL POKRYWANEGO PRZEZEZ PASMA W SPEKTRUM OGOLNYM. FILTREM PASYWNYM WRECZ ZABIERA MU SIE ODDECH , NIE DA SIE PODGLOSNIC.pODKRECENIE REGULATORA NISKICH WZMACNIACZA NIC NEI DAJE BO TEN POKRYWA SZEROKIE PASMO I PODWYZSZA TAKZE SYGNALY KTORE MAJA JUZ PRAWIDLOWY POZIOM, CO DAJE NAJWYZEJ ZNIEKSZTALCENIE PRZEKAZYWANEJ INFORMACJI.JESLI ZNIZYC EFEKTYWNOSC INNYCH GLOSNIKOW ZESTAWU DO POZIOMU OBSERWOWANEGO W PASMIE ZAJMOWANYM PRZEZ TEN SUBWOOFEROWY TO MOZNA UZYSKAC POZYTYWNY EFEKT ALE I SPORE STRATY MOCY I DYNAMIKI. ZATEM NALEZY WCZESNIEJ PRZEPROWADZIC KALKULACJE PONIESIONYCH KOSZTOW WZGLEDEM EFEKTU.OCZYWISCIE ZDARZAJA SIE GLOSNIKI MOZLIWE DO WYKORZYSTANIA LEPSZEGO LUB GORSZEGO W KONFIGURACJI PASYWNEJ, W KOLUMNIE.

Skomentuj

Witam,
                  Najprawdopodobniej się narażę, lecz trudno. To że masz do przetwarzania ogólnie niskich częstotliwości SLS`a315, to bardzo dobrze. Słuchając dowolnego materiału muzycznego, tego typu głośnik nic nie powinno zaskoczyć. Jesli użyłeś go, w co najmniej obudowie zamkniętej 70litrów (zgodne z zaleceniem producenta), to masz podejrzewam (być może tylko moim zdaniem) bardzo przyzwoite fronty. Poza tym, być może też tylko moim zdaniem, ten Peerless jest dość słaby do sub-woofer`a z co najmniej dwóch powodów: xlin+/-8 (trochę słabiutko) i fs28 (dość wysoka). To, że nawet producent umieścił serię SLS w grupie sub-woofer`ów (najsłabszej grupie), nie znaczy braku możliwości użycia go w odpowiedniej aplikacji klasycznego zespołu głośnikowego. Na koniec, jeśli jeszcze raczej brak Tobie po prostu urządzenia typu sub-woofer, to sugeruję zbudowanie dobrej jakości urządzenia w oparciu o Peerless`a serii XXLS. Takie, proste dobre rozwinięcie Twojego systemu. Przy korzystnym kursie naszej waluty, jest to nawet do zrealizowania w oparciu o kwotę, którą podałeś.
                  Decyzje podejmujesz Ty.
                  Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Piotrek nie naraziłeś sie przynajmniej mi tak samo jak ty twierdził sound Wave.

Apropo ja mam obudowe koło 65 litrów strojona 34Hz. Próbowałem zamykać ale ilość basu poprostu maleje. Basu w tych kolumnach jest tyle ile ma być lecz tak jak powiedziałem brakuje tego czegoś co ma sub. samych najniższych częstotliwości. A głośniki kupiłem po 200zł z audiokomponents to Marek W lepieu było by w tej samej cenie dac tam tesle arn 312?????????

Skomentuj

Zaproponowalem CI wlozenie innych moze tanszych, zeby wyjac Perelki i wykorzystac w subie.Mnie np podobalby sie sub naprawde nisko schodzacy z tandemu tych odzyskanych , przy okazji obudowa mniejsza wyjdzie.

Skomentuj

A co proponował bys tam wstawic?????

Czy ten sub na iso baricu lepiej by zagrał???? Zbliożeone by to było do xls?

Skomentuj

Witam,
                          Najważniejsze, abyś Ty był zadowolony, a efekty były ogólnie do przyjęcia. I wnioskuję, że po prostu brak Tobie jeszcze, z prawdziwego zdarzenia sub-woofer`a.
                          Nie wspominaj zaraz o Tesli, bo nie o to chodzi. Opcji może być wiele, a każdy kto w tym wątku coś nakreśli, ma na uwadze poprawę Twojego systemu.
                          Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Tandem zawsze jest podatniejszy tzn ladniej sie wychyla dla nizszych czestotliwosci niz pojedynczy skladowy glosnik.trzeba go jednak dobrze zestroic zeby zabezpieczyc przed nadmiernymi wychyleniami.Moze byc calkiem swietnie w zamknietej!

Skomentuj

Ok. A mam takie pytanko głośnik sls jest w obudowie 65 Litrów strojonej na34Hz. Jak na wzmaku dam 140-150 Watt to jest jego koniec zaczyna membrana się za mocno wychylac co jest słyszalne po zamknieciu BR jest podobnie(aha ten efekt jest przy basie w technie). czy to normalne???

Wzmak mam sharp sx8800 Czyli ponad 2*200Watt mimo że to stk 4050 ale zasilany +-82V i dwa trafa po 550W

Skomentuj

dj_zibi, używasz jakiejś może korekcji?

Skomentuj

No prosze o pomoc

Nie urzywam a może pomóc mam zwykłą zwrotnićę z podziałem 250-3500 12db wyonana specjalnie pod te głośniki przez SW

Skomentuj

dj_zibi, to trudno na odległość ocenić.Jedyne co mi do głowy przychodzi to test sls-a z pominięciem zwrotek.Sprawdzenie jak sie zachowuje przy wyższych mocach.To tak mimochodem bo cos mi mówi że jednak ten Twój wzmak może dostawac przesterowania,nie wydala prądowo.

Ale z analizy powyzszych słów kolegów wynika jedno.Skaleczyłęś rzemiosło.Próbujesz zaaplikować przetwornik w paśmie do którego nie został stworzony.Pooglądaj charakterystyki.Nie jestem expertem takim jak Lukasz czy MarekW ale troszke ta aplikacja mi nie leży.Kiedyś to przerabiałem podobnie jak Ty,MarekW mnie naprowadził za co mu dziękuje.Może warto kolegów posłuchać.

Skomentuj

bas w technie... hmmm moze to kickbass? przy nizszych mocach u mnie arn 150 sie wychyla lekko(ok 25 W) a przy 30-35 w to juz lata jak ekhm szmata.... mam 2 arn w 19 l closed....(narazie)
                                      pozdro

Skomentuj

dj_zibi piszesz że problem jest tylko przy muzyce techno, tak więc tu może być pies pogrzebany, zapewne słuchasz jak większość z nas mp3 i coś mi się wydaje ze jakość tych utworów daje mocno znać przy Twoim zestawie. Tak więc powinieneś drogą eliminacji wykluczyć to o czym piszę, czyli sprawdzic jakieś techno z oryginalnej płytki.
                                        Może to rozwiąże jakieś niepewności.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X